13.7 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Orderit: H ελληνική startup που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της εστίασης

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Εάν υπάρχει ένας κλάδος που επλήγη σκληρά από την πανδημία, αυτός είναι η εστίαση. Η υγειονομική κρίση -όπως και νωρίτερα η οικονομική- αμφισβήτησε ευθέως τη βιωσιμότητα των 50.000 επιχειρήσεων εστίασης στην Ελλάδα, κάνοντας τη μείωση του κόστους «ιερό δισκοπότηρο», ειδικά στη σημερινή συγκυρία των έντονων πληθωριστικών πιέσεων.

Αυτό τον δυσεπίλυτο γρίφο, της εξοικονόμησης κόστους για τις εταιρείες εστίασης, ήρθε να λύσει το Orderit, η startup που ίδρυσαν το 2021, στην «καρδιά» της πανδημίας, ο Αλέξανδρος Κούμπας και ο Γιώργος Σολωμός.

Η νεοφυής εταιρεία φιλοδοξεί να φέρει την επόμενη μέρα στον κλάδο, ψηφιοποιώντας πλήρως ένα από τα πιο κομβικά κομμάτια της καθημερινότητας των επαγγελματιών, τη διαδικασία της παραγγελιοληψίας.

Η καινοτόμος εφαρμογή, που δημιούργησαν οι developers του Orderit, ενοποιεί τη διαδικασία της παραγγελιοληψίας μεταξύ καταστημάτων εστίασης και προμηθευτών, επιτρέποντας στους επαγγελματίες του χώρου να κάνουν τις προμήθειες των καταστημάτων τους πλήρως ηλεκτρονικά.

Η υπηρεσία του Orderit λειτουργεί ως ψηφιακός βοηθός των επαγγελματιών του κλάδου, ελαχιστοποιώντας τα καθημερινά λάθη, που γίνονται στον χώρο της κουζίνας, λόγω των γρήγορων ρυθμών δουλειάς, και προσφέροντας συστηματική εξοικονόμηση χρόνου και πόρων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία έχει ήδη αποκτήσει, εκτός από την Ελλάδα, παρουσία και στην Κύπρο, ενώ περισσότεροι από 430 chefs, πάνω από 150 προμηθευτές εμπιστεύονται στο Orderit τη διαδικασία της παραγγελιοληψίας, με τη startup να μετρά ήδη 1.000 παραγγελίες τον μήνα.

Τέλος στον εφιάλτη της κουζίνας

Σύμφωνα με όσα μετέφερε ο ένας εκ των δύο ιδρυτών και διευθύνων σύμβουλος της Orderit, κ. Αλέξανδρος Κούμπας, το ενδιαφέρον από επιχειρήσεις του κλάδου κυρίως στην Αττική και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και από εταιρείες εστίασης σε ελληνικά νησιά, όπως η Πάρος, η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Άνδρος, έχει αρχίσει να γίνεται έντονο.

Πρακτικά, με τη χρήση του app ή της web based πλατφόρμας, ο chef ενός εστιατορίου ή ο ιδιοκτήτης ενός μπαρ μπορεί να ολοκληρώσει online και μέσα σε ελάχιστα λεπτά τις απαραίτητες παραγγελίες από τους προμηθευτές που έχει επιλέξει και έχει «ανεβάσει» στο Orderit.

Παράλληλα, η πλατφόρμα προσφέρει  τη δυνατότητα ελέγχου της διαθεσιμότητας των αποθεμάτων και των παραγγελιών, ενώ ο επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα να ζητήσει παράδοση μία συγκεκριμένη μέρα και να παρακολουθεί συνεχώς την πορεία της παραγγελίας.

Ο συνιδρυτής της Orderit, Γιώργος Σολωμός

Σύμφωνα με τους χρήστες της, η πλατφόρμα αυξάνει σημαντικά την παραγωγικότητα των συνεργατών και ελαττώνει τα πιθανά λάθη στην όλη διαδικασία κατά 80%. Παράλληλα, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρόνου της τάξης των 5 έως 8 ωρών την εβδομάδα -ανάλογα με τον αριθμό των παραγγελιών και το μέγεθος του καταστήματος.

Μάλιστα, το Orderit έχει δημιουργήσει ένα υπολογιστικό εργαλείο, που βοηθάει τα καταστήματα να εκτιμήσουν από πριν τον χρόνο και το κόστος που θα εξοικονομήσουν με τη χρήση της πλατφόρμας.

Επέκταση στην Ευρώπη

Το 2022 θα είναι έτος εδραίωσης της παρουσίας του Orderit στην Ελλάδα: «δυνητικοί πελάτες μας στην Ελλάδα είναι οι 10.000-20.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες αντιλαμβάνονται ήδη ότι το Orderit οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και πόρων», σχολίασε ο CEO της startup.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η ελληνική startup έχει έντονα πλάνα εξωστρέφειας για το 2023 και ήδη ιχνηλατήσει την Ευρώπη, εντοπίζοντας πρόσφορο έδαφος για την υπηρεσία του σε αγορές όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Μ. Βρετανία.

«Η ευρωπαϊκή αγορά είναι ‘παρθένα’ όσον αφορά την ψηφιοποίηση της διαδικασίας παραγγελιοληψίας στην εστίαση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κλάδου τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά βρίσκεται στην αρχή του και το Orderit  μπορεί να τον υποστηρίξει» σχολίασε ο κ. Κούμπας.

Προς νέα χρηματοδότηση

Αυτήν την καινοτομία της Orderit – Elevate Greece- φαίνεται ότι διαβάζουν και οι επενδυτές, με την εταιρεία να έχει ολοκληρώσει σχεδόν τη γεννέσει της έναν γύρο χρηματοδότησης από Έλληνες επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και ένα family office.

Πλέον βρίσκεται ενώπιον ενός νέου κύκλου χρηματοδότησης, που θα «τρέξει» μέσα στο καλοκαίρι, έχοντας σε εξέλιξη επαφές με ελληνικά και διεθνή VCs, αλλά και με ιδιώτες επενδυτές.
Σύμφωνα με τον κ. Κούμπα τα νέα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν τα πλάνα της startup για εδραίωση της θέσης της στην ελληνική αγορά και την εκτός συνόρων ανάπτυξή της, καθώς και θα στηρίξει τη διεύρυνση της ομάδας προκειμένου την περαιτέρω εξέλιξη της υπηρεσίας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

The Best TV: H τηλεόραση που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία παίζει αποκλειστικά στο Vodafone TV

Ιστορίες που άλλαξαν τους κανόνες της τηλεόρασης από τα μεγαλύτερα στούντιο, βραβευμένες σειρές που μένουν σταθερές μέσα στα χρόνια, βρίσκονται διαθέσιμες με όλους τους...

COSMOTE CINEMA CHRISTMAS HD: Χριστούγεννα στην COSMOTE TV με πάνω από 120 ταινίες

Το πνεύμα των Χριστουγέννων ζωντανεύει και φέτος στην COSMOTE TV, μέσα από το pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA CHRISTMAS HD. Από την Παρασκευή 8/12 έως...

Αν δεν προετοιμαστείτε, ετοιμαστείτε να αποτύχετε: 7+1 στρατηγικές για να αποφύγετε τα δίχτυα των χάκερ

Το ερώτημα δεν είναι εάν, αλλά το πότε θα πέσετε θύμα χάκερ, λέει ο Tony Anscombe, Chief Security Evangelist της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας...

AWS: Το πρώτο ευρωπαϊκό Outpost Testing Lab στην Ελλάδα είναι γεγονός

Η Amazon Web Services (AWS) ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του πρώτου ευρωπαϊκού Outpost Testing Lab (OTL) στην Ελλάδα. Μέσω του εν λόγω προγράμματος, πελάτες, συνεργάτες αλλά...

Όταν η κοινωνική συμπεριφορά ενός εργαζομένου γίνεται απειλή για την επιχείρηση

Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου τα αθώα GIF και τα κοινόχρηστα έγγραφα μπορούν να αποτελέσουν απειλή, η προστασία της συνεργασίας στο cloud από το...