16.6 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Όμιλος ΑΒΑΞ: Πρωταγωνιστής σε έργα που θα αλλάξουν τις μετακινήσεις και την ποιότητα ζωής των πολιτών

Ο Όμιλος ΑΒΑΞ συνεχίζει τη δυναμική του πορεία και παρουσιάζει τα νέα υπογεγραμμένα ή προς υπογραφή έργα που θα αλλάξουν τις μετακινήσεις και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Με τα έργα αυτά, το ανεκτέλεστο του Ομίλου διαμορφώνεται σε ποσό μεγαλύτερο των 2,25 δισ. ευρώ (προ ΦΠΑ).

Ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα που αναλαμβάνει να κατασκευάσει ο Όμιλος είναι η Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης. Η υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρος – γνωστή και ως FlyOver – μήκους 13 περίπου χιλιομέτρων θα αποτελείται από μια ενιαία γέφυρα μήκους 4 χιλιομέτρων με 2 λωρίδες κυκλοφορίας και μια ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, 9 ανισόπεδους κόμβους, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες.

Με την ολοκλήρωσή του έργου ΣΔΙΤ από την Ένωση Προσώπων ΑΒΑΞ ΑΕ – Μυτιληναίος ΑΕ θα δημιουργηθεί ένας υψηλών προδιαγραφών οδικός άξονας, που θα επιτρέπει την ταχεία και ασφαλή παράκαμψη του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης, μειώνοντας τον όγκο των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν εντός της πόλης και αναβαθμίζοντας το επίπεδο των μετακινήσεων σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.

Εργα υποδομής της Α’ Φάσης στο Ελληνικό

Αντίστοιχου μεγέθους είναι και τα έργα υποδομής της Α’ Φάσης στο Ελληνικό, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Τα έργα, μεταξύ άλλων, αφορούν στην κατασκευή ενός εκτεταμένου οδικού δικτύου, στην υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος και στη δημιουργία ανισόπεδου κόμβου, καθώς και στην κατασκευή πεζόδρομων, ποδηλατοδρόμων, δικτύων κοινής ωφέλειας για την εξυπηρέτηση όλων των προγραμματιζόμενων κτιρίων.

Σε αυτά περιλαμβάνονται  τα κτίρια των οικιστικών και εμπορικών αναπτύξεων, του αθλητικού συγκροτήματος, του Μητροπολιτικού Πάρκου, καθώς και των λοιπών αναπτύξεων της Α’ Φάσης του έργου. Για την εκτέλεση του Έργου, προβλέπεται η δημιουργία 700 θέσεων εργασίας.

Αυτοκινητόδρομος Πάτρας – Πύργου

Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου είναι ένα ακόμα έργο που μπαίνει άμεσα στη φάση κατασκευής. Το έργο έχει χωριστεί σε τρία σκέλη και ο Όμιλος ΑΒΑΞ θα υλοποιήσει το πρώτο σκέλος του από Μιντιλόγλι έως Καραίικα, συνολικής διαδρομής 21 χλμ.

Πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό σκέλος,  η ιδιομορφία του οποίου έγκειται στο γεγονός πως στα πρώτα 13 χλμ. θα πραγματοποιηθεί διαπλάτυνση της υφιστάμενης εθνικής οδού με παράλληλη κυκλοφορία, όπως συνέβη και στην κατασκευή του οδικού άξονα Κορίνθου – Πατρών.

Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – Ειδομένη

Όσον αφορά στα σιδηροδρομικά έργα, το σχήμα ΑΒΑΞ-ALSTOM έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, με την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος σηματοδότησης. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη την Παρασκευή 11 Μαρτίου. Επίσης, ο Όμιλος έχει αναδειχθεί ανάδοχος στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα,  στο οποίο θα εγκατασταθεί σύστημα ηλεκτροκίνησης σε σιδηροδρομική γραμμή μήκους 81,4 χλμ., η οποία με την ολοκλήρωσή της θα αλλάξει τις σιδηροδρομικές μεταφορές στη Δυτική Θεσσαλία.

Σε επίπεδο κτιριακών έργων, ο Όμιλος ανέλαβε την ανέγερση των νέων σχολικών κτιρίων Pinewοod και Center for Educational Excellence αλλά και την αναβάθμιση του κτιρίου Compton Hall του Κολλεγίου Ανατόλια στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Το έργο αυτό αποτελεί συνέχεια μιας επιτυχημένης συνεργασίας, η οποία ξεκίνησε με την κατασκευή του νέου δημοτικού σχολείου του Κολλεγίου Ανατόλια, που αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος μέχρι το τέλος της Άνοιξης.

Ενεργειακά έργα

Στον τομέα των ενεργειακών έργων, σύντομα αναμένεται  η υπογραφή της σύμβασης με την ΔΕΗ για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Δυτική Μακεδονία, ισχύος 65 MW.

Στην κατηγορία των περιβαλλοντικών έργων, υπενθυμίζεται πως ο Όμιλος συμμετέχει στην κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ που αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου «Λειτουργία και Συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ψυττάλειας» για το οποίο αναμένεται σύντομα η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Τέλος, σε συνέχεια των υπό εκτέλεση έργων στον τομέα των υποδομών φυσικού αερίου, σύντομα αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων με την ΔΕΔΑ για τα δίκτυα διανομής μέσης και χαμηλής πίεσης σε Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Γρεβενά, Αγρίνιο, Πάτρα και Πύργο.

Υπενθυμίζεται πως στα παραπάνω έργα δεν περιλαμβάνονται αυτά που ο Όμιλος ΑΒΑΞ διεκδικεί με τη συμμετοχή του είτε αυτόνομα, είτε ως μέλος κοινοπρακτικού σχήματος και για τα οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το διαγωνιστικό σκέλος.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...