19.6 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Vantage Towers Greece – 288 εκατ. ευρώ για τη μητρική της Wind

Η Vantage Towers, θυγατρική του Vodafone Group ολοκλήρωσε την εξαγορά του υπόλοιπου 38% της Vantage Towers Greece έναντι 288 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής της στο 100%.

Η κοινοπραξία Vantage Towers Greece δημιουργήθηκε πέρυσι τον Ιούλιο από την Vodafone Group PLC και την Crystal Almond Sarl, μητρική της Wind Hellas, η οποία διαχειρίζεται τα παθητικά στοιχεία των σταθμών βάσης (πύργους κεραιών) των δικτύων των δύο παρόχων.

Αρχικά, προήλθε η απόσχιση του κλάδου διαχείρισης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του παθητικού εξοπλισμού και υποδομής για την κάθε εταιρεία και στη συνέχεια αυτά τα πάγια εισφέρθηκαν στην Vantage Towers Greece. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Wind Hellas Telecommunications κατείχε 38% της κοινοπραξίας, ενώ η Vodafone Group το 62% έναντι 814 εκατ. ευρώ.

Στην εν λόγω συμφωνία προβλεπόταν ότι η Vodafone και στη συνέχεια η Vantage Towers είχε δικαίωμα προαίρεσης (call option) για την αγορά του 38% της Crystal Almond έναντι 288 εκατ. ευρώ.

Πλέον, η Vantage Towers εξαγόρασε πλήρως την ελληνική συμμετοχή, ασκώντας αυτό το δικαίωμα, αποφέροντας 288 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Wind με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται χθες, 25 Μαρτίου.

Ο Vivek Badrinath, διευθύνων σύμβουλος της Vantage Towers δήλωσε «σήμερα υλοποιούμε την πλήρη εξαγορά της Vantage Towers Greece, την μεγαλύτερη εταιρεία πύργων στη χώρα. Με σημαντικές δεσμεύσεις από δύο ηγετικούς ελληνικούς παρόχους κινητών επικοινωνιών, η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές αγορές μας που θα συμβάλλει σε καλύτερη συνδεσιμότητα και μία βιώσιμη ψηφιοποίηση στην Ευρώπη».

Ο Αθανάσιος Έξαρχος, γενικός διευθυντής της Vantage Towers Greece τόνισε ότι «η σημερινή εξαγορά αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο για την Vantage Towers Greece. Το ισχυρό και κορυφαίο στην αγορά χαρτοφυλάκιο περισσότερων από 5.000 χώρων στην Ελλάδα υποστηρίζει την επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων και νέες, καινοτόμες υπηρεσίες με τον πιο αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο».

Το ιστορικό της συμφωνίας 

Το δικαίωμα προαίρεσης εξαγοράς ενεργοποιήθηκε από την δημοσίευση της πρόθεσης εισαγωγής των μετοχών της εταιρείας στο χρηματιστήριο της 24ης Φεβρουαρίου 2021, που συνεπαγόταν ολοκλήρωση της εξαγοράς κατόπιν της παρέλευσης επτά ημερολογιακών ημερών από την εισαγωγή των μετοχών προς διαπραγμάτευση.

Επιπλέον, η Crystal Almond έχει συμφωνήσει ότι μετά την εισαγωγή της Vantage Towers στο Χρηματιστήριο, θα αγοράσει μετοχές της εταιρείας αξίας 100 εκατ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Vantage Towers Greece είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία σταθμών βάσης στην Ελλάδα με ένα χαρτοφυλάκιο 5.200 σταθμών βάσης.

Παράλληλα, η Vodafone Ελλάδας και η Wind Hellas έχουν δεσμευθεί σε πολυετή συμφωνία με την Vantage Towers Greece, αρχικής διάρκειας 8 ετών, με τρεις επιπλέον διαδοχικές περιόδους ανανέωσης, διάρκειας 8 ετών η κάθε μία.

Μεταξύ άλλων, η Vantage Towers Greece θα είναι ο προτιμώμενος προμηθευτής νέων σταθμών βάσης και για τις δύο εταιρείες.

Ποια είναι η Vantage Towers

Η Vantage Towers είναι μία κορυφαία εταιρεία πύργων στην Ευρώπη με περίπου 82.000 χώρους σε δέκα κράτη, που διασυνδέουν ανθρώπους, επιχειρήσεις και συσκευές και σε πόλεις και απομακρυσμένες περιοχές.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2020. Το εταιρικό της κέντρο βρίσκεται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Από τις 18 Μαρτίου 2021, η Vantage Towers είναι εισηγμένη στον δείκτη Prime Standard του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης.

Το χαρτοφυλάκιο της Vantage Towers περιλαμβάνει πύργους, ιστούς στέγες κτιρίων, κατανεμημένα συστήματα κεραιών (Distributed Antenna Systems) και μικρές κυψέλες. Κατασκευάζοντας, λειτουργώντας και εκμισθώνοντας αυτήν την παθητική υποδομή στην Vodafone και άλλους παρόχους δικτύου, η Vantage Towers συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διασύνδεση και πιο βιώσιμη ψηφιοποίηση της Ευρώπης.

Η Vantage Towers, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, είναι ένα εγχείρημα που θα τονώσει τον ανταγωνισμό, θα προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης  στην ελληνική αγορά και θα την ευθυγραμμίσει με τις σύγχρονες εξελίξεις και τη διεθνή τάση των εταιρειών πύργων στις τηλεπικοινωνίες.

Στόχος της Vantage Towers είναι να ενθαρρύνει τις απαραίτητες συνέργειες με σκοπό να «ξεκλειδώσει» αξία, να μεγιστοποιήσει την αξιοποίηση των υποδομών της και να αντλήσει κεφάλαια που θα κινητοποιήσουν επενδύσεις μεγαλύτερης έκτασης σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς στην Ελλάδα.

Θα είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που μία τέτοια επιχειρηματική προσέγγιση θα δοκιμαστεί στη χώρα. Η εταιρεία φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μέσω της ανάπτυξης μιας νέας αγοράς: της εκμίσθωσης παθητικών υποδομών στην Ελλάδα που θα έρθει να υποστηρίξει την ανάπτυξη δικτύων, συμβάλλοντας σε μια πιο ψηφιακή Ελλάδα και στην ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών με πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο χάρη στην συνεγκατάσταση υποδομών.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Στρατηγική συνεργασία της Lancom με την EXA Infrastructure, για μία νέα εποχή συνδεσιμότητας στη ΝΑ Ευρώπη

Η Lancom, η ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική εταιρεία που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες cloud, data center και τηλεπικοινωνιών, και η EXA Infrastructure, η εταιρεία με τη...

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο BigData – ΕY, OTE, REAL CONSULTING οι ανάδοχοι

Γράφει η Μαρία Μόσχου Την ανάθεση στην ένωση εταιρειών «ΕY – OTE – REAL CONSULTING» της 1ης Εκτελεστικής Σύμβασης για την υλοποίηση μέρους της...

Η «έξυπνη» διαχείριση κυκλοφορίας θα αποφέρει έσοδα 10,6 δισ. δολάρια το 2023  

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Αυξανόμενες βαίνουν οι παγκόσμιες επενδύσεις σε smart cities, με τον τομέα της «έξυπνης» διαχείρισης της κυκλοφορίας να απορροφά σημαντικό τμήμα...

Αναβαθμίζεται ψηφιακά το Πυροσβεστικό Σώμα για την καλύτερη διαχείριση κρίσεων

Τα τελευταία χρόνια κρίνεται αναγκαία η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων των φυσικών καταστροφών τόσο...

Κατά 7% θα μειωθεί το Capex των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έως το 2025

 Τάση επιβράδυνσης καταγράφουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων διεθνώς, με την Ελλάδα να κινείται, πάντως, σε αντίθετη τροχιά από τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με...