14.4 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Οι τηλεπικοινωνίες από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο public cloud στην Ευρώπη

 

 

γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

 

Ανοδικά, κόντρα στο κλίμα της γενικής οικονομικής αβεβαιότητας και του περιορισμού των εταιρικών προϋπολογισμών, θα κινηθεί και φέτος η ευρωπαϊκή αγορά του public cloud. Οι δαπάνες στην αγορά του public cloud θα κινηθούν το 2023 στα επίπεδα των 142 δισ. δολ., για να φτάσουν τα 291 δισ. δολ. έως το 2027.

Σύμφωνα με την IDC, στην οποία ανήκουν οι παραπάνω προβλέψεις, η προβλεπόμενη αυτή επίδοση μεταφράζεται σε σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 20% την περίοδο 2022-2027.  Οι αναλυτές της εταιρείες εκτιμούν ότι το λογισμικό ως υπηρεσία (SaaS) θα συνεχίσει να οδηγεί το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για public cloud στην Ευρώπη, ενώ η πλατφόρμα ως υπηρεσία (PaaS) θα παραμείνει ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας.

«Η Ευρώπη έχει πληγεί από μακροοικονομικές προκλήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο, των φόβων για μεταφορά της τραπεζικής κρίσης που προήλθε από τις ΗΠΑ και των μαζικών απολύσεων στον τομέα της τεχνολογίας» σχολιάζει σε σχετικό report της η IDC.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνει η παγκόσμια εταιρεία ερευνών, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν το ταξίδι υιοθέτησης του δημόσιου cloud. Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις που σχετίζονται με το cloud θα παραμείνουν σχετικά αλώβητες από το γενικότερο κλίμα περικοπής των εταιρικών προϋπολογισμών πληροφορικής.

 

Ανεβαίνουν στο cloud

 

Από τις ίδιες εκτιμήσεις προκύπτει ότι παραπάνω από τις μισές ευρωπαϊκές εταιρείες (περίπου το 55%) θα μεταναστεύσουν στο cloud έως το τέλος του 2023 για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα του προσωπικού πληροφορικής, να ενισχύσουν την ασφάλεια δεδομένων και να προωθήσουν την αυτοματοποίηση με τεχνητή νοημοσύνη.

Οι τράπεζες, το λιανικό εμπόριο και οι τηλεπικοινωνίες θα είναι οι κορυφαίες βιομηχανίες όσον αφορά τις δαπάνες σε public cloud το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 26% της συνολικής αξίας της αγοράς. «Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν επηρεαστεί λιγότερο από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας από άλλες βιομηχανίες. «Επίσης, το κόστος που συνδέεται με υψηλότερα επιτόκια συγκρατείται, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την αποδέσμευση προϋπολογισμών για την πληροφορική» σχολιάζει η IDC.

Η εταιρεία αναμένει ότι οι δημόσιες επενδύσεις cloud στον τομέα των τηλεπικοινωνιών θα αυξηθούν δυναμικά το 2024, τοποθετώντας τον μεταξύ των βιομηχανιών με τις υψηλότερες δαπάνες, μαζί με τις βιοεπιστήμες, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και αυτές της υγειονομικής περίθαλψης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους αναλυτές, μακροπρόθεσμα, το λογισμικό και οι υπηρεσίες πληροφοριών θα έχουν τον υψηλότερο σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των βιομηχανιών στην Ευρώπη, με αύξηση 27% την περίοδο 2022-2027.

«Η μετανάστευση στο cloud συνεχίζεται, καθώς η τεχνολογία θεωρείται ως ένας τρόπος ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας και βελτιστοποίησης του κόστους» σχολιάζει η IDC.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...