Οι τηλεπικοινωνίες από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο public cloud στην Ευρώπη

- Advertisement -

 

 

γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

 

Ανοδικά, κόντρα στο κλίμα της γενικής οικονομικής αβεβαιότητας και του περιορισμού των εταιρικών προϋπολογισμών, θα κινηθεί και φέτος η ευρωπαϊκή αγορά του public cloud. Οι δαπάνες στην αγορά του public cloud θα κινηθούν το 2023 στα επίπεδα των 142 δισ. δολ., για να φτάσουν τα 291 δισ. δολ. έως το 2027.

Σύμφωνα με την IDC, στην οποία ανήκουν οι παραπάνω προβλέψεις, η προβλεπόμενη αυτή επίδοση μεταφράζεται σε σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 20% την περίοδο 2022-2027.  Οι αναλυτές της εταιρείες εκτιμούν ότι το λογισμικό ως υπηρεσία (SaaS) θα συνεχίσει να οδηγεί το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για public cloud στην Ευρώπη, ενώ η πλατφόρμα ως υπηρεσία (PaaS) θα παραμείνει ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας.

«Η Ευρώπη έχει πληγεί από μακροοικονομικές προκλήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο, των φόβων για μεταφορά της τραπεζικής κρίσης που προήλθε από τις ΗΠΑ και των μαζικών απολύσεων στον τομέα της τεχνολογίας» σχολιάζει σε σχετικό report της η IDC.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνει η παγκόσμια εταιρεία ερευνών, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν το ταξίδι υιοθέτησης του δημόσιου cloud. Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις που σχετίζονται με το cloud θα παραμείνουν σχετικά αλώβητες από το γενικότερο κλίμα περικοπής των εταιρικών προϋπολογισμών πληροφορικής.

 

Ανεβαίνουν στο cloud

 

Από τις ίδιες εκτιμήσεις προκύπτει ότι παραπάνω από τις μισές ευρωπαϊκές εταιρείες (περίπου το 55%) θα μεταναστεύσουν στο cloud έως το τέλος του 2023 για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα του προσωπικού πληροφορικής, να ενισχύσουν την ασφάλεια δεδομένων και να προωθήσουν την αυτοματοποίηση με τεχνητή νοημοσύνη.

Οι τράπεζες, το λιανικό εμπόριο και οι τηλεπικοινωνίες θα είναι οι κορυφαίες βιομηχανίες όσον αφορά τις δαπάνες σε public cloud το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 26% της συνολικής αξίας της αγοράς. «Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν επηρεαστεί λιγότερο από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας από άλλες βιομηχανίες. «Επίσης, το κόστος που συνδέεται με υψηλότερα επιτόκια συγκρατείται, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την αποδέσμευση προϋπολογισμών για την πληροφορική» σχολιάζει η IDC.

Η εταιρεία αναμένει ότι οι δημόσιες επενδύσεις cloud στον τομέα των τηλεπικοινωνιών θα αυξηθούν δυναμικά το 2024, τοποθετώντας τον μεταξύ των βιομηχανιών με τις υψηλότερες δαπάνες, μαζί με τις βιοεπιστήμες, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και αυτές της υγειονομικής περίθαλψης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους αναλυτές, μακροπρόθεσμα, το λογισμικό και οι υπηρεσίες πληροφοριών θα έχουν τον υψηλότερο σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των βιομηχανιών στην Ευρώπη, με αύξηση 27% την περίοδο 2022-2027.

«Η μετανάστευση στο cloud συνεχίζεται, καθώς η τεχνολογία θεωρείται ως ένας τρόπος ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας και βελτιστοποίησης του κόστους» σχολιάζει η IDC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Ασφάλεια σιδηροδρόμων: Ολοκληρώθηκε η διερευνητική αποστολή του ΕΚ στην Ελλάδα

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημερώθηκε για...

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Cosmos Business Systems: Η επόμενη ημέρα μετά το RRF περνά από AI, data centers και cybersecurity

Σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με μεγαλύτερη έμφαση στην...

Telekom: Νέα εποχή με δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες

Η νέα εποχή Telekom ξεκινά, προσφέροντας δωρεάν απεριόριστα data...

Κ. Πιερρακάκης: «Κανένα κράτος δεν είναι αρκετά ισχυρό για να διαχειριστεί μόνο του την τεχνητή νοημοσύνη»

Την ανάγκη οι κυβερνήσεις να προσαρμοστούν με πολύ μεγαλύτερη...

Η Samsung ανακοινώνει τη διάθεση του One UI 9 σε περισσότερες Galaxy συσκευές

Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοινώνει τη διάθεση του...

Η CAPA ανακοινώνει τη θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας για τις Εταιρικές Υποθέσεις

Ο Κώδικας αποτυπώνει τη σύγχρονη πραγματικότητα και βασίζεται στην αλήθεια...