30.5 C
Athens
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Οι ψηφιακές δεξιότητες στο επίκεντρο της Ευρώπης

Συνομιλία του Μ. Σχοινά με μέλη του οικοσυστήματος καινοτομίας 

Τον φορέα καινοτομίας Found.ation επισκέφθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συζητήσει με startuppers και εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας επιχειρηματικότητας.

Με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανακηρυχθεί το 2023 σε Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, το οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο των συζητήσεων που αφορούν στο μέλλον της εργασίας, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αναγνωρίζοντας τον ρόλο του οικοσυστήματος καινοτομίας στην ανάπτυξη και υιοθέτηση των ψηφιακών δεξιοτήτων από τον ευρύτερο πληθυσμό, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, βρέθηκε στο Found.ation, με στόχο να ενημερωθεί για τις δράσεις του οργανισμού, αλλά και να συνομιλήσει με startuppers και μέλη της ελληνικής κοινότητας επιχειρηματικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σχοινάς ξεναγήθηκε από τον Φίλιππο Ζακόπουλο, Managing Partner του Found.ation, και συνομίλησε με τους Χρήστο Ανδρεΐκο, Partner του Found.ation, Αντώνη Πρέντζα, CEO & Co-Founder της FinloupAnna Natsvlishvili, CEO & Co-Founder της MorphosesΣτέλλα Ψαρρού, Director της ΜΚΟ Socialinnov που ασχολείται με το θέμα του ψηφιακού αναλφαβητισμού στη χώρα μας.

Tρεις μεγάλες περιοχές

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις τρεις μεγάλες περιοχές όπου οι δεξιότητες αναπτύσσονται και μετασχηματίζονται: τον βιομηχανικό και επιχειρηματικό κόσμο, τις startups και το οικοσύστημα της καινοτομίας και, τέλος, τον ευρύτερο πληθυσμό. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ψηφιακές δεξιότητες και τις προκλήσεις που δημιουργούνται για την καλλιέργειά τους, καθώς το ζήτημα αποτελεί βασικό θέμα της ευρωπαϊκής ατζέντας για το ερχόμενο έτος.

Σήμερα, πάνω από τα τρία τέταρτα των εταιρειών στην ΕΕ αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά την εξεύρεση εργαζομένων με τις απαραίτητες δεξιότητες, ενώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, μόνο το 37% των ενηλίκων παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης σε τακτική βάση. Καθώς η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, αλλά και οι συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία, μετασχηματίζουν τον κόσμο της εργασίας με πολύ γρήγορο ρυθμό, η αυξανόμενη ζήτηση για εργαζομένους τόσο υψηλής όσο και χαμηλής ειδίκευσης με σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες δεν καλύπτεται.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, τονίστηκε ο ρόλος των εταιρειών καινοτομίας στο να κάνουν περισσότερο προσβάσιμες στο ευρύ κοινό τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, μέσω εφαρμογών που απαιτούν μηδενική έως ελάχιστη τεχνική κατάρτιση του χρήστη, η αναγκαιότητα της διά βίου μάθησης, αλλά και η σημασία της ανοικτής πρόσβασης στην εκπαίδευση, για όλους. Από τη συζήτηση προέκυψε επίσης η ανάγκη να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή περισσότερων γυναικών σε σπουδές και επαγγέλματα ΤΠΕ, καθώς ακόμη και σήμερα υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό.

Tεχνολογικές αλλαγές

Ο Φίλιππος Ζακόπουλος, Managing Partner του Found.ation, δήλωσε: «Η εποχή που η κατάρτιση ενός ατόμου ολοκληρωνόταν με το πέρας των σπουδών του έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ο κόσμος μας προσαρμόζεται στις τεχνολογικές αλλαγές με πιο αργό ρυθμό από αυτόν που απαιτείται, και τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης φάνηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια.

Ενώ η τεχνολογία που θα υποστήριζε τον κόσμο της εργασίας υπήρχε, οι χρήστες δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι να την αξιοποιήσουν στο έπακρο. Τίποτα δεν μπορεί να μας προετοιμάσει καλύτερα για το μέλλον -όσο απρόβλεπτο και αν είναι αυτό- από την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τις ψηφιακές τεχνολογίες, σε συνδυασμό με την αναλυτική σκέψη, τον τρόπο διαχείρισης δυσκολιών και την ευελιξία.»

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

realme C51: Ένα πρωτοποριακό smartphone με τέσσερα κορυφαία χαρακτηριστικά

  Το realme C51, το πρωτοποριακό entry-level κινητό της, λανσάρει στην αγορά η realme, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο brand smartphone στον κόσμο. Ως συνέχεια της σειράς...

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις… καλύτεροι πελάτες για τους κυβερνοεγκληματίες

Αυξανόμενος είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMBs) στο σημερινό τοπίο ψηφιακών απειλών. Καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν ένα αξιοσημείωτο...

Στο κόκκινο το 2023 η αγορά ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων

Σε στενωπό βρίσκεται η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων, καθώς η πίεση που ασκεί ο πληθωρισμός και η οικονομική αβεβαιότητα περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα...

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...