31.7 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Οι ψηφιακές δεξιότητες «διαβατήριο» για την εύρεση εργασίας

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Σε διαβατήριο επιβίωσης εξελίσσεται για τους εργαζόμενους η χρήση της τεχνολογίας και η κατοχή των κατάλληλων ψηφιακών δεξιοτήτων. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα 1 στους 2 εργαζόμενους θεωρεί τη χρήση νέων τεχνολογιών απαραίτητη για την υφιστάμενη ή τη μελλοντική τους εργασία. Ειδικότερα, στην ερώτηση «ποιες δεξιότητες θεωρείτε σημαντικές στη παρούσα εργασία σας ή σε μια πιθανή αλλαγή εργασίας στο μέλλον», σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους, το 49%, απαντά τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Άλλωστε, οι εργαζόμενοι τοποθετούν την απόκτηση digital skills στην πρώτη θέση της λίστας με τα κριτήρια, που βαραίνουν ιδιαίτερα τη λήψη απόφασης για επιλογή μιας νέας δουλειάς. Μάλιστα, οι ψηφιακές δεξιότητες, η τηλεργασία και το πιεστικό περιβάλλον αποτελούν τους πιο σημαντικούς λόγους για παραίτηση από μια υφιστάμενη θέση εργασίας.

«Μία νέα πραγματικότητα στον τομέα απασχόλησης διαμορφώνεται στη μετά-Covid εποχή, με την πανδημία να δημιουργεί νέες επαγγελματικές προκλήσεις, αλλά και την ευκαιρία στους εργαζόμενους με πιστοποιημένες δεξιότητες να επαναξιολογήσουν μακροπρόθεσμα τις προτεραιότητες στην καριέρα τους», διαπιστώνει έρευνα της PeopleCert και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την απασχόληση στη μετα-Covid εποχή.

Παραιτήσεις εργαζομένων

Όπως επισημαίνει η έρευνα, ενώ στην αγορά εργασίας η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, την ίδια στιγμή παρατηρείται διεθνώς ένα σημαντικό παράδοξο: εκατομμύρια εργαζόμενοι παραιτούνται από τις θέσεις τους αναζητώντας είτε καλύτερο εργασιακό περιβάλλον ή εξ αποστάσεως εργασία, είτε μεγαλύτερες αμοιβές και εξέλιξη. Αυτό το φαινόμενο, που καταγράφεται ως «The Great Resignation», πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021 και εξαπλώθηκε μετέπειτα στην Ευρώπη.

Αλλαγή εργασίας

Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, το 22% των ερωτώμενων σκέφτεται να αλλάξει εργασία μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Επίσης, το 29% δεν το αποκλείει, απαντώντας “ίσως”, γεγονός που ενισχύει τη διαπίστωση ότι έξι στους δέκα (το 60%) εργαζομένους δεν είναι ικανοποιημένοι με την εργασία τους. Τα 2/3 του δείγματος αναφέρουν μάλιστα ότι αυτό ισχύει τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας.

Βασικά κριτήρια για την επιλογή νέας εργασίας αποτελούν η αναβάθμιση και η απόκτηση νέων δεξιοτήτων, η ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή, η εργασιακή ευελιξία, το εργασιακό περιβάλλον και οι ευκαιρίες ανέλιξης.

Ως κύριοι λόγοι παραίτησης αναφέρονται αναλυτικά:

  • οι μη-ικανοποιητικές απολαβές (49%),
  • η μη-ικανοποιητική επαγγελματική εξέλιξη (33%),
  • η υπερβολική κούραση (28%),
  • η έλλειψη αναβάθμισης των γνώσεων-δεξιοτήτων (25%) και
  • η πίεση-στρες (24%).

Περί απολαβών 

Η αναβάθμιση των γνώσεων-δεξιοτήτων συσχετίζεται από τους ερωτώμενους με την επαγγελματική εξέλιξη και τις καλύτερες απολαβές. Την ίδια στιγμή που το 47% δηλώνει overqualified βάσει πτυχίων, μόνο ένας στους τρεις (30%) δηλώνει πλήρως ικανοποιημένος με τις δεξιότητές του.

Προκύπτει δε, ότι το 72% έχει παντελή έλλειψη επαγγελματικής πιστοποίησης των γνώσεων/δεξιοτήτων του. Και όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον που το 58% θεωρεί ότι είναι απαραίτητη για την επαγγελματική του ανάπτυξη τόσο η αναβάθμιση των γνώσεων όσο και η πιστοποίησή τους.

Ως σημαντικές δεξιότητες οι ερωτώμενοι αναγνωρίζουν την επίλυση προβλημάτων, τη γνώση του αντικειμένου, τη χρήση νέων τεχνολογιών, το project management, τις ξένες γλώσσες, την επικοινωνία και τη δυνατότητα για δημιουργική και συνεργατική προσέγγιση της εργασίας.

Ο ρόλος της τηλεργασίας

Το κυρίαρχο μοντέλο εργασίας στην εποχή μετά την πανδημία είναι υβριδικό, με την τηλεργασία να παίζει σημαντικό ρόλο παραμένοντας ως εναλλακτικός τρόπος εργασίας. Πιο αναλυτικά, το 22% επιθυμεί να δουλεύει με τηλεργασία και μετά το πέρας της πανδημίας και το 24% δηλώνει “ίσως”.

Στα θετικά στοιχεία της τηλεργασίας περιλαμβάνονται:

  • η εξοικονόμηση του χρόνου μετακινήσεων (90%),
  • η μεγαλύτερη παραγωγικότητα (48%) και
  • η θετική συμβολή στην ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Ωστόσο, το 58% πιστεύει ότι η τηλεργασία μειώνει τις δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

LG OLED evo C2: Πιο καθαρά γραφικά χωρίς καθυστερήσεις για ατελείωτο παιχνίδι

Είσαι gamer και ψάχνεις την ιδανική τηλεόραση που θα ανεβάσει τις επιδόσεις σου κατακόρυφα; Είσαι από αυτούς που αναζητούν την απόλυτη εμπειρία παιχνιδιού και...

Νέες παρατάσεις αεροπορικών οδηγιών αναφορικά με απαγορεύσεις πτήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό τις νέες παρατάσεις των αεροπορικών οδηγιών (NOTAM) αναφορικά με απαγορεύσεις και περιορισμούς πτήσεων λόγω του...

Η Ελλάδα αποκτά «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών»

Το «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών», ένα εμβληματικό έργο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, παρουσιάστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022...

Νέα προϊόντα, Νέα εποχή από την Huawei σε μία φαντασμαγορική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

Μια ποικιλία νέων προϊόντων με καινοτομίες και τεχνολογία αιχμής, παρουσίασε η Huawei στις 23 Ιουνίου 2022, σε ειδική φαντασμαγορική εκδήλωση  στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν το...

Η Emirates διακρίθηκε για το καλύτερο Wi-Fi και τις καλύτερες γαστρονομικές υπηρεσίες εν πτήσει

Επιβάτες από όλον τον κόσμο ξεχώρισαν την Emirates για το καλύτερο Wi-Fi και τις καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες φαγητού και ποτού στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, η αεροπορική εταιρεία απέσπασε...