19.1 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Οι ψηφιακές δεξιότητες «διαβατήριο» για την εύρεση εργασίας

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Σε διαβατήριο επιβίωσης εξελίσσεται για τους εργαζόμενους η χρήση της τεχνολογίας και η κατοχή των κατάλληλων ψηφιακών δεξιοτήτων. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα 1 στους 2 εργαζόμενους θεωρεί τη χρήση νέων τεχνολογιών απαραίτητη για την υφιστάμενη ή τη μελλοντική τους εργασία. Ειδικότερα, στην ερώτηση «ποιες δεξιότητες θεωρείτε σημαντικές στη παρούσα εργασία σας ή σε μια πιθανή αλλαγή εργασίας στο μέλλον», σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους, το 49%, απαντά τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Άλλωστε, οι εργαζόμενοι τοποθετούν την απόκτηση digital skills στην πρώτη θέση της λίστας με τα κριτήρια, που βαραίνουν ιδιαίτερα τη λήψη απόφασης για επιλογή μιας νέας δουλειάς. Μάλιστα, οι ψηφιακές δεξιότητες, η τηλεργασία και το πιεστικό περιβάλλον αποτελούν τους πιο σημαντικούς λόγους για παραίτηση από μια υφιστάμενη θέση εργασίας.

«Μία νέα πραγματικότητα στον τομέα απασχόλησης διαμορφώνεται στη μετά-Covid εποχή, με την πανδημία να δημιουργεί νέες επαγγελματικές προκλήσεις, αλλά και την ευκαιρία στους εργαζόμενους με πιστοποιημένες δεξιότητες να επαναξιολογήσουν μακροπρόθεσμα τις προτεραιότητες στην καριέρα τους», διαπιστώνει έρευνα της PeopleCert και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την απασχόληση στη μετα-Covid εποχή.

Παραιτήσεις εργαζομένων

Όπως επισημαίνει η έρευνα, ενώ στην αγορά εργασίας η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, την ίδια στιγμή παρατηρείται διεθνώς ένα σημαντικό παράδοξο: εκατομμύρια εργαζόμενοι παραιτούνται από τις θέσεις τους αναζητώντας είτε καλύτερο εργασιακό περιβάλλον ή εξ αποστάσεως εργασία, είτε μεγαλύτερες αμοιβές και εξέλιξη. Αυτό το φαινόμενο, που καταγράφεται ως «The Great Resignation», πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021 και εξαπλώθηκε μετέπειτα στην Ευρώπη.

Αλλαγή εργασίας

Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, το 22% των ερωτώμενων σκέφτεται να αλλάξει εργασία μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Επίσης, το 29% δεν το αποκλείει, απαντώντας “ίσως”, γεγονός που ενισχύει τη διαπίστωση ότι έξι στους δέκα (το 60%) εργαζομένους δεν είναι ικανοποιημένοι με την εργασία τους. Τα 2/3 του δείγματος αναφέρουν μάλιστα ότι αυτό ισχύει τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας.

Βασικά κριτήρια για την επιλογή νέας εργασίας αποτελούν η αναβάθμιση και η απόκτηση νέων δεξιοτήτων, η ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή, η εργασιακή ευελιξία, το εργασιακό περιβάλλον και οι ευκαιρίες ανέλιξης.

Ως κύριοι λόγοι παραίτησης αναφέρονται αναλυτικά:

  • οι μη-ικανοποιητικές απολαβές (49%),
  • η μη-ικανοποιητική επαγγελματική εξέλιξη (33%),
  • η υπερβολική κούραση (28%),
  • η έλλειψη αναβάθμισης των γνώσεων-δεξιοτήτων (25%) και
  • η πίεση-στρες (24%).

Περί απολαβών 

Η αναβάθμιση των γνώσεων-δεξιοτήτων συσχετίζεται από τους ερωτώμενους με την επαγγελματική εξέλιξη και τις καλύτερες απολαβές. Την ίδια στιγμή που το 47% δηλώνει overqualified βάσει πτυχίων, μόνο ένας στους τρεις (30%) δηλώνει πλήρως ικανοποιημένος με τις δεξιότητές του.

Προκύπτει δε, ότι το 72% έχει παντελή έλλειψη επαγγελματικής πιστοποίησης των γνώσεων/δεξιοτήτων του. Και όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον που το 58% θεωρεί ότι είναι απαραίτητη για την επαγγελματική του ανάπτυξη τόσο η αναβάθμιση των γνώσεων όσο και η πιστοποίησή τους.

Ως σημαντικές δεξιότητες οι ερωτώμενοι αναγνωρίζουν την επίλυση προβλημάτων, τη γνώση του αντικειμένου, τη χρήση νέων τεχνολογιών, το project management, τις ξένες γλώσσες, την επικοινωνία και τη δυνατότητα για δημιουργική και συνεργατική προσέγγιση της εργασίας.

Ο ρόλος της τηλεργασίας

Το κυρίαρχο μοντέλο εργασίας στην εποχή μετά την πανδημία είναι υβριδικό, με την τηλεργασία να παίζει σημαντικό ρόλο παραμένοντας ως εναλλακτικός τρόπος εργασίας. Πιο αναλυτικά, το 22% επιθυμεί να δουλεύει με τηλεργασία και μετά το πέρας της πανδημίας και το 24% δηλώνει “ίσως”.

Στα θετικά στοιχεία της τηλεργασίας περιλαμβάνονται:

  • η εξοικονόμηση του χρόνου μετακινήσεων (90%),
  • η μεγαλύτερη παραγωγικότητα (48%) και
  • η θετική συμβολή στην ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Ωστόσο, το 58% πιστεύει ότι η τηλεργασία μειώνει τις δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...