17.4 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Οι πέντε διεκδικητές για τα δωρεάν WiFi Hotspots σε 2.500 σημεία της χώρας

Οι τρεις πρωταγωνιστές των τηλεπικοινωνιών και δύο μεγάλοι παίκτες της πληροφορικής θα αναμετρηθούν για το έργο των δημοσίων WiFi Hotspots σε 2.500 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού που τρέχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το έργο των 14,74 εκατ. ευρώ, οι Cosmote, Vodafone, Wind, Intracom και IBM έδωσαν το παρών και θα διεκδικήσουν την ανάπτυξη και εγκατάσταση «WiFi4GR –Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο».

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η προμήθεια, εγκατάσταση, σύνδεση και ενεργοποίηση σημείων ασύρματης πρόσβασης (WiFi Hotspots) στο Internet, με διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα και η υποστήριξη λειτουργίας για 3 χρόνια.

Δωρεάν ευρυζωνική πρόσβαση

Στο πλαίσιο του έργου θα παρασχεθεί η δυνατότητα δωρεάν και χωρίς όρους ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω WiFi Hotspots σε υπαίθριους ή/και κλειστούς δημόσιους χώρους.

Για αυτό, προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση 5.600 access points, τα οποία και θα κατανεμηθούν σε περίπου 2.500 περιοχές σε όλη την επικράτεια. Έμφαση δίνεται σε χώρους και σημεία:

  • Συνάθροισης κοινού
  • Αναμονής – μετακίνησης
  • Εκδηλώσεων
  • Τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Μάλιστα, αναμένεται ότι στις περισσότερες περιοχές θα απαιτηθεί να εγκατασταθούν δύο access points, ενώ ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός θα είναι τρία ανά περιοχή. Τα σημεία εγκατάστασης των 5.600 access points θα υποδειχθούν από τους κατά τόπους Δήμους, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αναθέτουσας Αρχής, δηλαδή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Έλεγχος του εξοπλισμού

Η διαχείριση, παρακολούθηση και ο έλεγχος του εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης θα γίνεται από κεντρικό σύστημα διαχείρισης, το οποίο θα προμηθεύσει και θα εγκαταστήσει ο ανάδοχος σε χώρο που θα υποδειχθεί από́ την Αναθέτουσα Αρχή. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την παρακολούθηση και τη διαχείριση όλου του δικτύου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα οδηγήσει στη σύναψη της Συμφωνίας-Πλαίσιο για τα υποέργα 1-5 της Πράξης : «WiFi4GR –Ανάπτυξη δημοσιών σημείων ασύρματης Ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο», με έως 3 οικονομικούς φορείς, εφόσον υπάρχει επαρκής αριθμός φορέων που πληρούν τα κριτήρια του διαγωνισμού. Στη συνέχεια θα συναφθούν πολλαπλές εκτελεστικές συμβάσεις.

Διάρκεια και επέκταση

Η διάρκεια της Συμφωνίας–Πλαίσιο ορίζεται στα τρία έτη, με δυνατότητα επέκτασης για ένα επιπλέον έτος. Οι δε εκτελεστικές συμβάσεις μπορούν να συνάπτονται ως και τη συμπλήρωση του χρόνου διάρκειας της συμφωνίας και η διάρκειά τους μπορεί να υπερβαίνει τον χρόνο λήξης αυτής.

Η ηλεκτρονική αποσφράγιση των τεχνικών προσφορών αναμένεται να γίνει στις 1/6/2021. Μετά την αξιολόγηση, θα ορισθεί η ημερομηνία αποσφράγισης και των οικονομικών προσφορών.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...