35 C
Athens
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Οι παγκόσμιες δαπάνες για τεχνολογία θα αυξηθούν κατά 3% το 2022

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Με θετικό πρόσημο αναμένεται να κινηθούν φέτος οι παγκόσμιες τεχνολογικές και τηλεπικοινωνιακές δαπάνες. Κόντρα στο γενικότερο κλίμα οικονομικής αστάθειας, οι δαπάνες για ΤΠΕ, σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν το 2022 συνολικά σε 4,5 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 3% από το 2021, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Gartner, Inc.

Ενώ οι δαπάνες για τεχνολογία θα κινηθούν ανοδικά το τρέχον έτος, ο ρυθμός αύξησης υπολογίζεται ότι θα είναι πολύ πιο αργός έναντι του 2021, λόγω των περικοπών δαπανών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets και εκτυπωτές από τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα οι δαπάνες για συσκευές να συρρικνωθούν κατά 5%.

«Ο πληθωρισμός είναι στο μυαλό όλων. Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο επικεντρώνονται στην καταπολέμησή του, με τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού να μειώνεται, ωστόσο, μέχρι το τέλος του 2023. Πάντως, τα τρέχοντα επίπεδα αστάθειας που παρατηρούνται τόσο στον πληθωρισμό όσο και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν αναμένεται να αποτρέψουν τα επενδυτικά σχέδια των Chief Information Officers (CIOs) για το 2022», σημειώνει η Gartner.

«Οι οργανισμοί που δεν επενδύουν βραχυπρόθεσμα πιθανότατα θα υστερήσουν μεσοπρόθεσμα και θα κινδυνεύσουν να μην υπάρχουν μακροπρόθεσμα», προσθέτει σχετικά.

Η δυναμική των data centers

Οι αυξήσεις των τιμών και η αβεβαιότητα στις παραδόσεις προϊόντων, που επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν επιταχύνει τη μετάβαση από την αγορά και κατοχή του εξοπλισμού και των υπηρεσιών στο μοντέλο “as a service”. Αυτή η στροφή ώθησε τις δαπάνες για cloud σε αύξηση 18,4% το 2021 και αναμένεται να φέρει νέα άνοδο κατά 22% το 2022.

Την ίδια στιγμή που η ζήτηση υπηρεσιών cloud αναδιαμορφώνει τον κλάδο των υπηρεσιών πληροφορικής, ταυτόχρονα οδηγεί τις δαπάνες για servers σε αύξηση 16,6% το 2022.

Στο μεταξύ, οι δαπάνες για συστήματα κέντρων δεδομένων προβλέπεται να παρουσιάσουν την ισχυρότερη ανάπτυξη από όλα τα τμήματα της αγοράς το 2022 στο 11,1%. Η παροχή συμβουλών και η εφαρμογή cloud και οι υπηρεσίες διαχείρισης cloud αναμένεται να αυξηθούν κατά 17,2% το 2022, από 217 δισ. δολ. το 2021 σε 255 δισ. δολ. το 2022, συμβάλλοντας στην αύξηση του συνολικού τμήματος υπηρεσιών πληροφορικής σε 6,2% το 2022.

Το έλλειμα ταλέντου επηρεάζει τις δαπάνες

Η κρίσιμη έλλειψη δεξιοτήτων πληροφορικής που γίνεται αισθητή σε όλο τον κόσμο αναμένεται να υποχωρήσει μέχρι το τέλος του 2023, όταν η ολοκλήρωση των προγραμμάτων εταιρικού ψηφιακού μετασχηματισμού θα επιβραδυνθεί, οπότε και θα υπάρξει χρόνος για αναβάθμιση και επανεκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, οι CIOs θα αναγκαστούν να αναλάβουν δράση για να εξισορροπήσουν την αυξημένη ζήτηση στελεχών στο ΙΤ και τη μείωση των διαθέσιμων στελεχών με τα κατάλληλα προσόντα.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πίεσης, σήμερα οι CIOs χρησιμοποιούν περισσότερες υπηρεσίες ΙΤ για να αντισταθμίσουν στην έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού πληροφορικής. Αυτό οδηγεί σε αύξηση των δαπανών σε λογισμικό και υπηρεσίες τόσο το 2022 όσο και το 2023.

Οι παγκόσμιες δαπάνες λογισμικού αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,6% στα 806,8 δισ. δολ. το 2022 και οι παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες ΙΤ προβλέπεται να φτάσουν το 1,3 τρισ. δολάρια.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο πόλεμος «σκοτώνει» τα smartphones σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη  

 της Νατάσας Φραγκούλη Σε ισχυρή περιδίνηση βρίσκεται η παγκόσμια αγορά smartphones, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 8,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Εν...

Προσοχή: Τρεις συμβουλές για να μην πέσετε θύμα κυβερνοεπίθεσης εσείς και οι αγαπημένοι σας

Θα μπορούσαν τα λάθη σας στην κυβερνοασφάλεια να θέσουν σε κίνδυνο τους αγαπημένους σας; Η απάντηση είναι ναι. Τα λάθη που κάνουμε στους προσωπικούς μας...

ΕΕΤΤ: Γιατί δεν μπαίνουν νέοι παίκτες στα ελληνικά telecoms…

Δύσκολο να εισέλθει νέος παίκτης στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφονται περισσότερες αποχωρήσεις παρά... ντεμπούτα. Εξαίρεση τον τελευταίο χρόνο αποτελεί η...

Έρχονται τα big data στο ελληνικό δημόσιο

Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να συγκεντρώσει, μελετήσει και εντέλει αξιοποίησει τον ασύλληπτα μεγάλο όγκο δεδομένων του το ελληνικό δημόσιο και να μπει...

ΥΠΑ: Νέες αποθήκες καυσίμων στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης, πιστοποίησης και εγκατάστασης των αποθηκών, δεξαμενών, παροχής αεροπορικού καυσίμου τύπου JET A1 στον Κρατικό...