33.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται το μεγαλύτερο λανσάρισμα smartphone της χρονιάς

Εν αναμονή της επικείμενης κυκλοφορίας του iPhone 15 της Apple, οι ειδικοί της Kaspersky έχουν αποκαλύψει μια σειρά από απάτες που εκμεταλλεύονται τον ενθουσιασμό που περιβάλλει τους χρήστες γύρω από αυτήν την τεχνολογική καινοτομία. Αυτές οι απάτες περιλαμβάνουν διάφορα δόλια συστήματα, καθένα από τα οποία ενέχει ξεχωριστούς κινδύνους για τους ανυποψίαστους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων πιθανών απωλειών προσωπικών δεδομένων αλλά και χρημάτων.

Οι κυβερνοεγκληματίες δελεάζουν τους χρήστες με το πρόσχημα να αγοράσουν το iPhone 15 πριν από την επίσημη κυκλοφορία του. Αυτή η μέθοδος αξιοποιεί την προθυμία των χρηστών να είναι μεταξύ των πρώτων που θα κατέχουν την πιο εξελιγμένη συσκευή της Apple. Έτσι, οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι μπορούν να παρέχουν iPhone πριν από την κυκλοφορία τους και υπόσχονται στους χρήστες την ευκαιρία να τα αποκτήσουν, συχνά και σε προνομιακή τιμή. Για να εξασφαλίσουν την «αποκλειστική» αγορά τους, τα θύματα υποχρεούνται να καταβάλουν προκαταβολή ή να αποκαλύψουν οικονομικά τους στοιχεία. Επιπλέον, ζητείται από τους χρήστες να παρέχουν προσωπικά στοιχεία αναγνώρισης, όπως το όνομα, η διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου τους. Μετά την υποβολή της πληρωμής, οι απατεώνες εξαφανίζονται, αφήνοντας τα θύματα χωρίς το υποσχόμενο iPhone και έχοντας κλέψει τα χρήματά τους. Πέρα από τους οικονομικούς κινδύνους, αυτή η απάτη εγείρει επίσης σημαντικές ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, καθώς τα παραβιασμένα δεδομένα ενδέχεται να πωληθούν στο Dark Market.

Υπάρχει ακόμα μία μέθοδος απάτης η οποία δίνει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να κερδίσουν το νέο iPhone 15 υπό την προϋπόθεση ότι πληρώνουν μια προκαταβολή. Για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες καλούνται να πληρώσουν ένα μικρό τέλος, συχνά μεταμφιεσμένο ως τέλος «επεξεργασίας» ή «εγγραφής». Μετά την καταβολή του τέλους, οι συμμετέχοντες δεν λαμβάνουν τίποτα σε αντάλλαγμα. Το υποσχόμενο iPhone παραμένει άπιαστο όνειρο, με αποτέλεσμα οικονομικές απώλειες για όσους εμπλέκονται.

Ένα παράδειγμα σελίδας phishing που προσφέρει δυνατότητα προπαραγγελίας iPhone 15

«Στην ψηφιακή εποχή, οι απατεώνες προσαρμόζονται συνεχώς και εκμεταλλεύονται τον ενθουσιασμό μας για τις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις. Είναι ζωτικής σημασίας για τους καταναλωτές να παραμένουν σε εγρήγορση, να επαληθεύουν τις προσφορές και να προστατεύουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Θυμηθείτε, αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν είναι», σχολιάζει η Tatyana Kulikova, ειδικός ασφάλειας στην Kaspersky.

Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα τέτοιων απατών, οι ειδικοί της Kaspersky προτείνουν:

  • Επαληθεύστε την πηγή: Βεβαιωθείτε ότι έχετε να κάνετε με αξιόπιστους και εξουσιοδοτημένους πωλητές, ειδικά για αγορές πριν από την επίσημη κυκλοφορία.
  • Αποφύγετε τις προκαταβολικές πληρωμές: Να είστε προσεκτικοί με προσφορές που απαιτούν προκαταβολικές πληρωμές για δώρα ή προϊόντα πριν από την κυκλοφορία τους.
  • Χρήση επίσημων καναλιών: Βασιστείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Apple ή σε εξουσιοδοτημένους λιανοπωλητές για γνήσιες αγορές.
  • Ελέγξτε τις κριτικές: Πριν κάνετε οποιεσδήποτε διαδικτυακές αγορές, ερευνήστε τον πωλητή και ελέγξτε τα σχόλια των πελατών.
  • Ενεργοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA): Προστατέψτε τους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο, ειδικά εκείνους που συνδέονται με τρόπους πληρωμής, με το 2FA.
  • Χρησιμοποιήστε λύση ασφάλειας: Μια αυτοματοποιημένη λύση ασφάλειας, όπως το Kaspersky Premium, θα σας προστατεύσει από όλες τις γνωστές και άγνωστες απάτες.
  • Μείνετε ενημερωμένοι: Μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με συνήθεις απάτες και βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...

Η Nexi Ελλάδος διακρίνεται στα ΔΕΗ BITE Awards 2023 με το Nexi SoftPOS

Η Nexi Ελλάδος, θυγατρική του Ομίλου Nexi, του ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech, διακρίθηκε στα ΔΕΗ ΒΙΤΕ Awards και στην κατηγορία «Νέα Καινοτόμος Ψηφιακή Υπηρεσία» με...

Απλά Ψηφιακά: Η πορεία και τα επόμενα πλάνα της Klarna (Ηλ. Πίτσαβος), η Nova και η Vodafone

Tην πορεία της Klarna στην Ελλάδα, το πρώτο έτος δραστηριοποίησής της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τα σχέδιά της για την συνέχεια, ανέλυσε στον...

Προς Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κοιτούν οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς υπολογιστών

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Στις πωλήσεις υπολογιστών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσβλέπει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στον δρόμο προς την...