15.5 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Οι ΗΠΑ παράγουν τα περισσότερα spam emails στον πλανήτη

ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης με τις χώρες που «μολύνουν» τον πλανήτη με τα περισσότερα …spam emails. Συνολικά, περισσότερα από ένα στα δύο (54%) ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους τελευταίους έξι μήνες προήλθαν από δύο αγορές: τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

Βέβαια, η συμμετοχή των ΗΠΑ στα spam emails είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη, αφού η χώρα το ευθύνεται για το 44% των παγκόσμιων αποστολών spam emails. Η Ρωσία ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση, αντιπροσωπεύοντας το 10%, ενώ η Γερμανία κατατάσσεται τρίτη στη λίστα, με σχεδόν το 8% των ανεπιθύμητων μηνυμάτων να προέρχονται από τη χώρα.

Στη λίστα των χωρών, που έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή spam emails, ακολουθεί η Γαλλία (4%) των παγκόσμιων ανεπιθύμητων email, ενώ η Κίνα (3%) συμπληρώνει τη λίστα των πέντε κορυφαίων χωρών, που διανέμουν τα περισσότερα ανεπιθύμητα μηνύματα κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Στους συνήθεις υπόπτους για spam emails ανήκει και η Ιαπωνία, η Ουκρανία, η Βραζιλία, η Ισπανία και το Ιράν, με περίπου 2% του συνόλου για κάθε χώρα.

 

Εκβιασμοί

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε η Atlas VPN, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περίπου 24.265 ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στάλθηκαν παγκοσμίως. Εξ αυτών, το ένα τρίτο (33%) δηλαδή 8.076 emails ήταν κακόβουλα. Η πλειοψηφία, ήτοι το 23% ή 5.699 ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ήταν επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).

Εν τω μεταξύ, 1.783 ή το 7% των ανεπιθύμητων μηνυμάτων emails ήταν εκβιασμός, ενώ το 594 ή το 2% ήταν απάτη.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το ένα τέταρτο (25%) των κακόβουλων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαν τη μορφή διαφημίσεων (6.171 φορές μηνύματα emails). Άλλοι δημοφιλείς τύποι ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αφορούσαν περιεχόμενο για ενήλικες (3.354), την υγεία (3.144) και τη χρηματοδότηση (2.267).

Συστάσεις

Αν και όλοι οι πάροχοι email, διαθέτουν ενσωματωμένα φίλτρα spam, για να αποκλείουν τυχόν ανεπιθύμητα μηνύματα, αυτή η μέθοδος προστασίας δεν λειτουργεί πάντα.

Προκειμένου να προστατευθούν από κακόβουλα ανεπιθύμητα μηνύματα η Atlas VPN συνιστά:

  • Μην συμμετέχετε σε αλυσίδες. Τα προωθημένα ή αλυσιδωτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συχνά εμφανίζουν τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλων των παραληπτών. Αυτό καθιστά τα άτομα, που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες, έναν εύκολο στόχο στους spammers, που ενδέχεται να χρησιμοποιούν τέτοιες λίστες email στις επιθέσεις τους.
  • Να είστε προσεκτικοί κατά την υπογραφή αναφορών, καθώς αυτές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή διευθύνσεων email για επιθέσεις.
  • Διαγράψτε τα ανεπιθύμητα email, εάν τα λάβετε. Τέλος, εάν ένα ανεπιθύμητο email φτάσει στα κύρια εισερχόμενά σας, ξεφορτωθείτε αμέσως. Ποτέ μην κάνετε “κλικ” σε συνδέσμους και μην ανοίγετε συνημμένα που περιέχονται στο email, καθώς ενδέχεται να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να μολύνει τη συσκευή σας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Όταν η κοινωνική συμπεριφορά ενός εργαζομένου γίνεται απειλή για την επιχείρηση

Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου τα αθώα GIF και τα κοινόχρηστα έγγραφα μπορούν να αποτελέσουν απειλή, η προστασία της συνεργασίας στο cloud από το...

Περισσότερα από 74 εκατ.δολ. θα κόστιζε στην Ελλάδα μια μέρα χωρίς Internet

  γράφει η Nατάσα Φραγκούλη   Απόλυτα εξαρτημένη από το παγκόσμιο Διαδίκτυο είναι πλέον όχι μόνο η καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και η οικονομία κάθε χώρας....

Vodafone Business: Ανάληψη έργου για το Υπουργείο Μετανάστευσης

Αναβαθμίζει το επίπεδο κυβερνοασφάλειας, αλλά και τη διαλειτουργικότητα υπηρεσιών του Υπουργείου προς όφελος των διαχειριστών και των τελικών χρηστών H ένωση εταιρειών Byte-Vodafone Business...

“Digital Transformation Readiness” wizard από τη SoftOne

Οδηγώντας σταθερά τις εξελίξεις που αφορούν τη μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή, η SoftOne παρουσιάζει το “Digital Transformation Readiness” wizard, ένα πρωτοποριακό...

Απλά Ψηφιακά 119: Ενισχύοντας τη θέση των γυναικών στην τεχνολογία (Ελένη Ακτύπη), τα data centers, η Nova και οι νέες επενδύσεις

Το θέμα της ενίσχυσης της παρουσίας των γυναικών στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης σε αυτό το επεισόδιο του...