12.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Oι έξι ελληνικές startups που έγιναν δεκτές στο EIT Digital Venture Program το 2020

Συνολικά έξι ελληνικές stratup από τις 8 συμμετοχές πήραν το εισιτήριο για το EIT Digital Venture Program (East Balkans) με την υποστήριξη του EIT Digital, του κορυφαίου ευρωπαϊκού οργανισμού για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που υλοποιήθηκε για τρίτη διαδοχική χρονιά το Found.ation.

 

Οι ομάδες σε στάδιο πρώιμης δραστηριότητας επιλέχθηκαν από την ανατολική περιοχή των Βαλκανίων (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Κύπρος) και συμμετείχαν σε το πρόγραμμα επιτάχυνσης οκτώ εβδομάδων, που κορυφώθηκε με την Demo Day, στις 14 Ιουλίου, την οποία παρακολούθησαν στελέχη της αγοράς και επενδυτές διαδικτυακά.

 

Το EIT Digital Venture Program είναι ένα από τα ελάχιστα προγράμματα επιτάχυνσης που υποστηρίζουν ουσιαστικά τις πολύ πρώιμες startups (που δεν έχουν κάνει ακόμη νομική σύσταση), όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ως στρατηγικός συνεργάτης του παραρτήματος αυτού του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καινοτομίας και Τεχνολογίας, το Found.ation σχεδιάζει και υλοποιεί πλήρως το πρόγραμμα επιτάχυνσης, ανάμεσα σε πολλές δράσεις με στόχο την ενδυνάμωση του τοπικού οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας.

 

Οι οκτώ ομάδες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία παρουσίασαν την πρόοδο που έκαναν μέσα από το πρόγραμμα. Στην αρχή του προγράμματος, τον Μάιο, είχαν λάβει μέρος σε ένα διήμερο Bootcamp με workshops και ομιλίες που φέτος πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως, ενώ για το διάστημα των εβδομάδων που ακολούθησαν μέχρι την Demo Day, οι startups είχαν τακτική και ουσιαστική στήριξη από τους mentors που τους ανατέθηκαν, ευκαιρίες δικτύωσης με έμπειρα στελέχη της αγοράς, καθώς και τη δυνατότητα παρακολούθησης webinars για μια ποικιλία σχετικών με τις δραστηριότητές τους θεμάτων (ενδεικτικά: στρατηγική πωλήσεων, business strategy, νομικά ζητήματα, prototyping, τεχνικές pitching κ.ά.).

Οι οκτώ ομάδες είναι οι εξής:

Arkris (Ρουμανία) – ένας βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που απλοποιεί την επικοινωνία με τους εργαζομένους μιας εταιρείας, αυτοματοποιώντας επαναλαμβανόμενες λειτουργίες.

Captain Coach (Ελλάδα) – ένας βοηθός για ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα μνήμης που λειτουργεί με φωνητικές εντολές και χειρονομίες και τους βοηθά στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Loopcv (Ελλάδα) – μια υπηρεσία που συγκεντρώνει δημοσιεύσεις θέσεων εργασίας από εξωτερικές πλατφόρμες και στέλνει ειδοποιήσεις ή κάνει αίτηση απευθείας σε αυτές για λογαριασμό του ενδιαφερόμενου.

Oliveex (Ελλάδα) – μια πλατφόρμα ΙοΤ για την παρακολούθηση των συνθηκών αποθήκευσης και ζύμωσης τροφίμων.

Omnio (Βουλγαρία) – μια λύση που υποστηρίζεται από ML και AI για ελέγχους συμμόρφωσης, αυτοματοποίηση του ελέγχου πελατών, προσπάθειες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ελέγχους απάτης.

Ozzie (Ελλάδα) – ένας ρομποτικός βοηθός για ασθενείς με ήπια γνωστική δυσλειτουργία και πρώιμο στάδιο νόσου Αλτσχάιμερ, που παρακολουθεί αν λαμβάνουν τα φάρμακά τους και διευκολύνει την επικοινωνία τους με συγγενείς.

RevApp (Ελλάδα) – μια εφαρμογή δυναμικής τιμολόγησης που υποστηρίζεται από ML, που βοηθά τους διαχειριστές ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων ακινήτων να αυξήσουν τα έσοδά τους και να μειώσουν τα σταθερά τους κόστη.

RoofRate (Ελλάδα) – μια υπηρεσία που επιτρέπει σε ενδιαφερόμενους ενοικιαστές να αναζητούν κριτικές και συμβουλές για μια τοποθεσία από τους κατοίκους της.

 

Κάθε μία από αυτές έχει ήδη λάβει ένα αρχικό ποσό χρηματοδότησης ύψους €5.000 με στόχο την ανάπτυξη ενός ελάχιστα βιώσιμου προϊόντος (MVP), ενώ ολοκληρώνοντας τη νομική σύσταση της εταιρείας τους έως τον Σεπτέμβριο, οι ομάδες θα λάβουν άλλα €10.000 έκαστη. Φέτος, για πρώτη φορά δίνεται στις ομάδες η δυνατότητα να διεκδικήσουν επιπλέον χρηματοδότηση (άλλα €10.000), αν καταφέρουν μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 να εξασφαλίσουν επένδυση από τρίτους.

Σημειώνεται πως από την έναρξη του προγράμματος EIT Digital Venture Program μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, θα έχουν επενδυθεί συνολικά €350.000 σε 24 early stage startups.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της Demo Day ανακοινώθηκε και ο νέος accelerator του Found.ation: Tο Found.ation Spark έχει ως στόχο να δώσει περαιτέρω ώθηση, στήριξη και καθοδήγηση σε επιλεγμένες ομάδες που θα αποφοιτήσουν από το EIT Digital Venture Program, γεφυρώνοντας το κενό που προκύπτει από τη σύστασή τους μέχρι τη στιγμή που θα είναι έτοιμες να διεκδικήσουν την πρώτη τους σημαντική χρηματοδότηση από επενδυτές. Το πρόγραμμα δεν έχει κανένα κόστος για τις ομάδες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα οφέλη και τους συνεργάτες του Found.ation Spark θα ανακοινωθούν σύντομα στη σχετική ιστοσελίδα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

PYLON Hybrid: Η μοναδική all in one λύση της ελληνικής βιομηχανίας πληροφορικής

O Όμιλος EPSILON NET, ο καταλύτης του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, και η Epsilon SingularLogic, μία από τις κορυφαίες εταιρείες του Ομίλου με...

Ο Όμιλος Quest ολοκλήρωσε τoν 5ο κύκλο του Quest Mini MBA

Ολοκληρώθηκε ο 5ος κύκλος του Quest Mini MBA, του προγράμματος επιμόρφωσης εργαζομένων, που έχει σχεδιασθεί από το Alba Graduate Business School αποκλειστικά για τις...

Πέντε ανανεωμένες ζώνες και τεράστιες επιλογές κινηματογραφικού περιεχομένου στα Novacinema

  ​Με «World Cinema», «Bloody Cinema», «Family Cinema», «Classic Cinema», και «Sunday Premiere», οι συνδρομητές θα απολαμβάνουν μοναδική κινηματογραφική εμπειρία θέασης Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023. Novacinema,...

Προκήρυξη διαγωνισμού για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά

Ένα σημαντικό έργο για την Ήπειρο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης καθώς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε τον διαγωνισμό για τον οδικό άξονα «Ιωάννινα...

«Γκάζι» για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων με ΙοΤ και Ταμείο Ανάκαμψης

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Με στόχο οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας να μετατραπούν σε έξυπνες εξασφαλίζοντας το ψηφιακό αύριο της Ελλάδας η χώρα αποκτά...