17.4 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις δαπάνες κυβερνοασφάλειας έως και 14% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια

Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα της IT υποδομής, η ανάγκη βαθύτερης εξειδίκευσης σε θέματα ασφάλειας και η γεωπολιτική ή οικονομική αβεβαιότητα είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν τις δαπάνες κυβερνοασφάλειας για εταιρείες όλων των μεγεθών, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της ετήσιας έκθεσης IT Security Economics της Kaspersky.

Μια μελέτη της PWC αναφέρει ότι το αυξημένο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την κυβερνοασφάλεια,  ως αποτέλεσμα της όλο και μεγαλύτερης χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και του συνεχώς εξελισσόμενου τοπίου απειλών, έχει ήδη συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας της ασφάλειας IT των επιχειρήσεων.

Η Kaspersky πραγματοποίησε 3.230 συνεντεύξεις με στελέχη επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερους από 50 υπαλλήλους από 26 χώρες, προκειμένου να διερευνήσει πόσα ξοδεύουν σήμερα οι επιχειρήσεις για αυτόν τον κρίσιμο τομέα και ποια είναι τα επενδυτικά τους σχέδια για το μέλλον.

Δαπάνες κυβερνοασφάλειας

Σύμφωνα με την έρευνα, οι δαπάνες κυβερνοασφάλειας πρόκειται να αυξηθούν ξανά τα επόμενα τρία χρόνια τόσο για τις μικρομεσαίες όσο και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ούτως ώστε να καλύψουν μια σειρά θεμάτων.

Οι δαπάνες κυβερνοασφάλειας, κατά μέσο όρο, το 2022 άγγιξαν τα 3,75 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, 12,5 εκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν για δαπάνες IT γενικά, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επένδυσαν 150 χιλιάδες δολάρια στην κυβερνοασφάλεια, δαπανώντας κατά μέσο όρο 375.000 δολάρια για το τμήμα IT.

Μεταξύ των λόγων αύξησης των δαπανών IT, οι ερωτηθέντες επεσήμαναν ιδιαίτερα:

  • την πολυπλοκότητα της υποδομής IT (52% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 57% για τις μεγαλύτερες) και
  • την ανάγκη να βελτιωθεί το επίπεδο εξειδικευμένης τεχνογνωσίας σε θέματα ασφάλειας (44% για τις μικρομεσαίες και 46 % για τις μεγαλύτερες).

Για το 36% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το 39% των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, η εμφάνιση νέων πιθανών κινδύνων λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής ή οικονομικής αβεβαιότητας αποτελούν κίνητρα για την αύξηση των σχετικών δαπανών.

Πως διαμορφώνονται οι προϋπολογισμοί κυβερνοασφάλειας των επιχειρήσεων 

Οι πρόσθετοι πόροι θα βοηθήσουν τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα πιο φλέγοντα ζητήματα κυβερνοασφάλειας. Φέτος, λίγο περισσότερες από τις μισές (55%) εταιρείες θεωρούν ότι ζητήματα όπως η προστασία δεδομένων, αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις. Η δεύτερη πιο σημαντική ανησυχία, σύμφωνα με το 43% των ερωτηθέντων, ήταν το κόστος προστασίας των ολοένα και πιο περίπλοκων τεχνολογικών περιβαλλόντων, ενώ ακολούθησαν ζητήματα σχετικά με την υιοθέτηση υποδομής cloud (38%).

«Η διατήρηση της απρόσκοπτης λειτουργίας των επιχειρήσεων εξαρτάται πάντα από τη διασφάλιση του απορρήτου των πληροφοριών. Σήμερα, όταν οι υποδομές γίνονται πιο περίπλοκες και οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αναβαθμίζονται διαρκώς, οι εταιρείες αποκτούν όλο και περισσότερο επίγνωση των απειλών στον κυβερνοχώρο και κατανοούν τη σημασία της προστασίας όλων των περιουσιακών στοιχείων εντός του οργανισμού», σύμφωνα με τον Ivan Vassunov, Corporate Products VP της Kaspersky.

«Η συμμόρφωση με τους κρατικούς κανονισμούς είναι ένας άλλος σημαντικός λόγος πίσω από την αυξημένη κατανομή πόρων στην ασφάλεια IT. Αυτοί οι οργανισμοί απαιτούν από τις επιχειρήσεις να διατηρούν τις λειτουργίες και τα δεδομένα τους ασφαλή. Ορισμένες ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να αυστηροποιήσουν τους κανονισμούς για ορισμένους κλάδους ή κάθετες αγορές».

Aποτελεσματική προστασία τελικού σημείου 

Για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των επενδύσεων στον κυβερνοχώρο και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τυχόν επιθέσεων και παραβιάσεων δεδομένων για τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποτελεσματική προστασία τελικού σημείου με δυνατότητες ανίχνευσης απειλών και απόκρισης.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...