11.9 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Οι ελληνικές startups της τεχνολογίας κάνουν «κλικ» στους επενδυτές

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Σαφή σημάδια ωριμότητας εκπέμπει το ελληνικό νεοφυές οικοσύστημα, το οποίο μπαίνει πιο συστηματικά πλέον στο μικροσκόπιο των επενδυτών. Ενδεικτικό αυτής της σταδιακής ωρίμανσης είναι ότι τους πρώτους 10 μήνες του 2022 οι εγχώριες startups προσέλκυσαν επενδύσεις άνω των 380 εκατ.ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το αντίστοιχο για το σύνολο του 2021, που κυμάνθηκε στα 375 εκατ.ευρώ.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, η ελληνική αγορά γνώρισε σημαντικές αλλαγές. Τόσο από την πλευρά των startups, όσο και των επενδυτών, αρχίζει να παρουσιάζει επίπεδα ωριμότητας συγκρίσιμα με της υπόλοιπης Ευρώπης», σχολιάζει ο Γιώργος Πλατάνας, Country Director της SeedBlink Greece της ευρωπαϊκής πλατφόρμας επενδύσεων, που έχει κινητοποιήσει πάνω από 16,8 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές startups την τελευταία τριετία.

Σε ανάλυσή της για το οικοσύστημα των startup τεχνολογίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ειδικά σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα η SeedBlink διαπιστώνει ότι, μετά από μια δύσκολη χρονιά το 2020, οπότε οι startups της χώρας «σήκωσαν» μόλις 47 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα επανήλθε δυναμικά, με νέο ρεκόρ σε όγκο χρηματοδότησης το 2021. Οι δε συνολικές επενδύσεις του τοπικού οικοσυστήματος τους πρώτους 10 μήνες του 2022, ξεπέρασαν τη συνολική χρηματοδότηση του 2021.

Να σημειωθεί ότι συγκριτικά με τις γειτονικές μας αγορές, η Ελλάδα σήκωσε το 10μηνο του 2022 τα περισσότερα κεφάλαια, με τα αντίστοιχα μεγέθη για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να είναι της τάξης των 246 εκατ. ευρώ και 226 εκατ.ευρώ.

Βαριές χρηματοδοτήσεις

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, που έγινε σε συνεργασία με την Horváth & Partners Management Consultants, ο πιο σημαντικός επενδυτικός γύρος το 2022 ήταν αυτός της FlexCar, η οποία κατάφερε να αντλήσει 210 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 91% των συνολικών κεφαλαίων, που έλαβαν οι ελληνικές νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας το 2022. Σημαντική χρηματοδότηση, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, ήταν και αυτή προς τη Spotawheel, η οποία ανήλθε σε 100 εκατ.ευρώ.

Όπως εξηγεί ο κ. Πλατάνας, «η ανάδειξη των πρώτων ελληνικών unicorn αποτελεί απόδειξη ότι οι επιχειρηματίες έχουν αρχίσει να γίνονται εξωστρεφείς, αφού διδάχθηκαν από τα λάθη του παρελθόντος και κατάφεραν να προετοιμαστούν καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και τους επενδυτές, με τα ελληνικά venture capitals να υποστηρίζουν τις καλύτερες επιδόσεις και τις πιο έξυπνες ιδέες».

Η εικόνα στην περιοχή 

Η SeedBlink, η επενδυτική πλατφόρμα που υποστηρίζει ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις, άνοιξε τα γραφεία στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2022 και έχει κινητοποιήσει στην Ελλάδα κεφάλαια συνολικού ύψους 16,8 εκατ. ευρώ. Την τελευταία τριετία κατάφερε να κινητοποιήσει συνολικά 150 εκατ. ευρώ από κορυφαίους επενδυτές και Venture Capitals (VC) και 58 εκατ. ευρώ από την κοινότητα των επενδυτών της, χρηματοδοτώντας έως και 256 tech startups στην ΚΑΕ.

Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, εξακολουθεί να είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές για χρηματοδότηση VC στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση να συγκεντρώνεται από Mobility και FinTech startups, ενώ μεγάλη δυναμική εμφανίζουν και οι αειφόρες startups.

«Παρά την ύφεση, τον υψηλό πληθωρισμό και τη μείωση των επενδυτικών γύρων, περισσότερα από 100 δισ. ευρώ έχουν επενδυθεί σε ευρωπαϊκές tech startups, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το ενδιαφέρον παραμένει έντονο για την ΚΑΕ, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές της Ευρώπης”, τόνισε ο Andrei Dudoiu, Πρόεδρος ΔΣ της SeedBlink.

Η πλατφόρμα SeedBlink, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης της εξαγοράς, διαθέτει πλέον περισσότερους από 67.500 επενδυτές από 75 χώρες, στους οποίους περιλαμβάνονται 200 επαγγελματίες επενδυτές, όπως family offices, επενδυτές υψηλής καθαρής θέσης (ultra-high-net worth individuals) και εταιρείες συμβούλων επενδύσεων. Το μέσο εισιτήριο επένδυσης υπολογίζεται στα 5.500 ευρώ, ενώ το 10% των επενδυτών φαίνεται να έχει επενδύσει σε περισσότερες από 10 εταιρείες.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

ΕΒΕΑ: Έρχεται νέα πρόσκληση για αμιγώς γυναικεία startups σε επενδυτικά κεφάλαια

Στο τέλος του μήνα πρόκειται να δημοσιευθεί μία νέα πανελλαδική πρόσκληση για πρόσβαση αμιγώς γυναικείων startup εταιρειών σε επενδυτικά κεφάλαια στο πλαίσιο της θερμοκοιτίδας...

Xiaomi 13: Τα Public υποδέχονται τη νέα κορυφαία σειρά smartphones

Τα Public, #1 προορισμός τεχνολογίας, φέρνουν την ολοκαίνουργια σειρά smartphones Xiaomi 13 και το γιορτάζουν μαζί με το brand, που προσφέρει ξεχωριστά δώρα, συμπληρώνοντας...

Το Ταμείο «Φαιστός» επενδύει στην καινοτόμα τεχνολογική εταιρεία SafeSize

Η 5G Ventures ανακοινώνει ότι το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» συμμετείχε μαζί με διεθνείς επενδυτές, κυρίως  από την Ευρώπη, στον νέο γύρο χρηματοδότησης (Series A+)...

NOVA: Ισχυροποίηση του δικτύου 4G και 5G πανελλαδικά

Το 4G και 5G Δίκτυο Κινητής της Nova ισχυροποιείται και αποκτά αυξημένη χωρητικότητα με την κατάργηση του δικτύου 3G της εταιρείας σε πανελλαδικό επίπεδο. Το...

Απλά Ψηφιακά 92: Τι σχεδιάζει το egg (Ρούλα Μπαχταλιά), το 5G στο Θριάσιο, η Microsoft και η HP

Την 10ετή πορεία του, καθώς και τα επόμενα βήματα του egg, ανέλυσε η διευθύντρια του επιχειρηματικού επιταχυντή της Eurobank, Ρούλα Μπαχταλιά, στον Δημήτρη Μαλλά...