13.6 C
Athens
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Οι χάκερς τρομάζουν τις ελληνικές εταιρείες, οι μισές φοβούνται “θερμό” επεισόδιο

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Πολύ πιο κοντά σε ένα θερμό ψηφιακό επεισόδιο έχει φέρει τις ελληνικές επιχειρήσεις η πανδημία και οι επιταχυνόμενοι ρυθμοί ψηφιοποίησης των λειτουργιών τους. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα περισσότερες από τις μισές εταιρείες στην Ελλάδα (το 54%) φοβούνται ότι θα πέσουν θύμα κυβερνοεπίθεσης τα επόμενα δύο χρόνια.

Εξ αυτών, σχεδόν μία στις πέντε (το 23%) θεωρεί αυτόν τον κίνδυνο πολύ πιθανό, με το 31% να βλέπει ως «αρκετά πιθανό» αυτό το ενδεχόμενο μέσα στην επόμενη διετία. Υπάρχει βέβαια και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό εταιρειών στην Ελλάδα, που κινείται στα επίπεδα του 46%, το οποίο μάλλον σφυρίζει αδιάφορα έναντι στον κίνδυνο μιας ψηφιακής επίθεσης, την οποία δεν θεωρεί πιθανή.

Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2021, το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων, που φοβούνταν ότι θα πέσουν θύμα κυβερνοεπίπεθεσης, ήταν ελαφρώς χαμηλότερο και κινούνταν στο 51% (με το 19% να θεωρεί πολύ πιθανό αυτό το ενδεχόμενο και το 32% αρκετά πιθανό). Το δε ποσοστό εκείνων που αψηφούσαν τους κυβερνο-κινδύνους ήταν υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2022 (49%).

Με τους ψηφιακούς κινδύνους να αυξάνονται όσο επιταχύνεται ο ρυθμός ψηφιοποίησης των ίδιων των εταιρειών και με τους χάκερς να τρομάζουν όλο και περισσότερο τις επιχειρήσεις -και- στην Ελλάδα, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός οι 8 στις 10 έχουν χτίσει άμυνες απέναντι στο ψηφιακό έγκλημα. Ειδικότερα, το 78% των εταιρειών στην Ελλάδα απαντά σήμερα ότι διαθέτει στρατηγική κυβερνοασφάλειας.

Επενδύσεις για θωράκιση

Με την κυβερνοασφάλεια -αν και όχι μόνο- συνδέονται και πολλές από τις ψηφιακές επενδύσεις, στις οποίες προχωρούν σήμερα οι εταιρείες στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton, αν και γενικά οι επενδύσεις σε άλλους τομείς, όπως οι κτιριακές, είτε μειώνονται είτε στην καλύτερη περίπτωση μένουν σταθερές στη σημερινή συγκυρία, οι επενδύσεις για την τεχνολογία αυξάνονται.

Μάλιστα, το 61% των εταιρειών στην Ελλάδα δηλώνει ότι τους επόμενους 12 μήνες σκοπεύει να αυξήσει τις επενδύσεις του στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ένα ποσοστό 37% απαντά ότι θα τις διατηρήσει στα ίδια με τα φετινά επίπεδα, ενώ υπάρχει και ένα πολύ μικρό ποσοστό, της τάξης του 2%, που κάνει πλάνα για περικοπή των δαπανών για την τεχνολογία.

Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2021, το 56% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα εκτιμούσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επενδύσεών του στην τεχνολογία, με το 43% να προβλέπει ότι θα τις διατηρήσει σταθερές τους επόμενους 12 μήνες και ένα 1% να εκτιμά ότι θα κάνει μειώσεις.

Την ίδια στιγμή επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου, όπως σε γη, κτίρια και μηχανήματα, σχεδιάζονται από όλο και λιγότερες επιχειρήσεις, με την πανδημία να αφήνει έντονη τη σκιά τις στις νέες επιχειρηματικές πρακτικές που έχουν δημιουργηθεί.

Άλλωστε, με εξαίρεση τις επενδύσεις στην τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, οι νέοι περιορισμοί στο οικονομικό περιβάλλον που τον τελευταίο καιρό εντείνονται, έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα η διάθεση για επενδύσεις να είναι μειωμένη στην Ελλάδα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

LG UltraGear 48GQ900: η καλύτερη OLED gaming οθόνη για καθηλωτικό παιχνίδι

Συγκλονιστική ταχύτητα και εξαιρετική ευκρίνεια  Το επαγγελματικό τμήμα Business Solutions της LG Electronics (LG) παρουσιάζει την νέα gaming UltraGear™ οθόνη (μοντέλο 48GQ900-B), την πρώτη OLED...

Πρώτη πιλοτική εφαρμογή εποπτείας ασφάλειας υδατοδρομίου στην Ελλάδα με την χρήση Drone

Την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Διοικητή της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ),  Δρ. Τσίτουρα Χρήστου με παρουσία του κου Διαμαντάκου Κωνσταντίνου, προϊσταμένου...

SoftOne: Το SHOPRANOS είναι η πιο σύγχρονη και οικονομική Β2Β eCommerce λύση

Η SoftOne, ηγέτης στην αγορά επιχειρηματικού λογισμικού και cloud εφαρμογών, παρουσίασε  το SHOPRANOS, την πιο σύγχρονη και οικονομική λύση για τη δημιουργία καταστήματος Β2Β...

Suzuki Clean Ocean Project: Δραστηριότητες εθελοντισμού από την Suzuki Marine για καθαρές θάλασσες και ακτές

Τα τελευταία χρόνια, τα θαλάσσια απορρίμματα πλαστικών αποτελούν  ένα σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα, καθώς μια τεράστια ποσότητα τέτοιων αποβλήτων που δεν έχουν συλλεχθεί, εξακολουθούν να...

BOX: Χιλιάδες προσφορές και για «ποδοσφαιρικές» παραγγελίες

Παρέα με το ΒΟΧ μπορούν οι καταναλωτές να παρακολουθήσουν τις μεγάλες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις σε κορυφαίες διοργανώσεις, παραγγέλνοντας το αγαπημένο τους φαγητό μέσα από μια...