20.3 C
Athens
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Οι Αθηναίοι «γλίτωσαν» 26 ώρες από την κίνηση στους δρόμους το 2020

  • Γράφει η Μαρίας Μόσχου

Δεκαετία 1970 με λιγότερα ΙΧ στους δρόμους και οδηγούς με αυξημένη ταχύτητα. Η εικόνα αυτή ήταν το αποτέλεσμα της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία όπως καταγράφεται παγκοσμίως.

Για την Αθήνα, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Inrix, το 2020 έσπασε τα ρεκόρ στη μείωση της κίνησης, καθώς τα τελευταία 3 χρόνια είχαμε αρχίσει να επιστρέφουμε σε μποτιλιαρισμένους δρόμους ακριβώς όπως την περίοδο πριν την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Αθηναίοι οδηγοί έχασαν το 2020, 49 ώρες ακινητοποιημένοι πίσω από το τιμόνι, όταν ένα χρόνο πριν, το αντίστοιχο νούμερο ήταν μεγαλύτερο των 75 ωρών. Όπως σημειώνει η Inrix, η μείωση στις «χαμένες ώρες» στους δρόμους της Αθήνας έφθασε το 54% σε σχέση με το 2019 που πολλές κεντρικές λεωφόροι είχαν μετατραπεί σε απέραντο παρκινγκ.

Αντίστοιχα, αύξηση παρουσιάζεται και στη μέση ταχύτητα, η οποία έφθασε το 2020 τα 24 χιλιόμετρα την ώρα, από περίπου 18 το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στην δημοσιότητα αυτή η παγκόσμια έρευνα, το ποσοστό μείωσης των ωρών που χάνει ο Αθηναίος οδηγός είναι από τα μεγαλύτερα ανάμεσα στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Πάνω από την Αθήνα σε ποσοστιαία μεταβολή είναι η Ρώμη με μείωση 60%, οι Βρυξέλες με μείωση 58% και το Δουβλίνο με μείωση 57%.

Μάλιστα η μείωση των χαμένων ωρών στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ελλάδας είχαν σαν αποτέλεσμα η Αθήνα να υποχωρήσει στην 20η θέση, από τη 12η που κατείχε το 2019, στην κατάταξη της Inrix.

Μείωση της κίνησης στους δρόμους παγκοσμίως

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η μείωση της κίνησης στους δρόμους των ΗΠΑ, όπως επίσης και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την έρευνα της Inrix ο μέσος χαμένος χρόνος των Αμερικανών οδηγών κατά τη διάρκεια του 2020 έπεσε στις 26 ώρες από τις 99 το 2019, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε ακόμα πιο θεαματική πτώση: 37 ώρες, από 115 το 2019.

Η μείωση των χαμένων ωρών παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, ωστόσο παρά την γενική πτώση παρατηρούμε ότι σε κάποιες πόλεις οι οδηγοί δαπάνησαν περισσότερες από 100 ώρες μπλοκαρισμένοι σε κίνηση. Ειδικότερα, πρώτη στη συγκεκριμένη κατάταξη εμφανίζεται το Βουκουρέστι (134 ώρες, με την υποσημείωση ότι δεν υπήρχαν στοιχεία, με την Μπογκοτά της Κολομβίας (133 ώρες) να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και τις Νέα Υόρκη, Μόσχα να ακολουθούν με 100 χαμένες ώρες.

Η κίνηση στους δρόμους το 2020 σύμφωνα με την έρευνα της Inrix

Αύξηση της κίνησης το 2021

Αν και η πανδημία φαίνεται να «χτύπησε»  την κίνηση στους δρόμους της Αθήνας το 2020, εφέτος η κατάσταση, παρά τα μέτρα περιορισμού δεν είχαν τα ίδια αποτελέσματα. Δεν μπορεί να μην αναφερθεί κανείς δύο εβδομάδες πριν, όταν το Σάββατο που η κυκλοφορία επιτρεπόταν μεχρι τις 6 το απόγευμα στις 7.00 είχε σχηματιστεί ουρα χιλιομέτρων στην παραλιακή από ακινητοποιημένα ΙΧ.

Αλλά και τις καθημερινές τους δύο πρώτους μήνες του έτους οι δρόμοι της Αθήνας ήταν αδιάβατοι ακόμα και όταν έκλεισαν τα καταστήματα.

Αλλαγή στην εικόνα των δρόμων παρατηρήθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα μετά την λήψη αυξημένων μέτρων και την απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο.

Ειδικότερα σύμφωνα με το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας ΔΙΔΙΜΥ της Περιφέρειας Αττικής στις κεντρικές οδικές αρτηρίες κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, όποτε και εφαρμόστηκαν τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, καταγράφηκαν υψηλά ποσοστά μείωσης της κυκλοφορίας οχημάτων, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στο 54%.

Σύμφωνα με τα σχετικά στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι η κυκλοφορία το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου, μετά τον περιορισμό μετακίνησης στα όρια του Δήμου, συγκριτικά με το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου μειώθηκε σε ποσοστό 21,4%.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία οι οδικές αρτηρίες που καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση είναι:

  • Λ. Ποσειδώνος -54,1 %
  • Λ. Βουλιαγμένης -32,6%
  • Λ. Συγγρού -31,4%
  • Λ. Κηφισίας-26,5%
  • Λ. Μεσογείων-25,4%
  • Λ. Κηφισού -21,5%

Διαβάστε ακόμη: Η πανδημία έφερε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων – Έρχεται νέος ΚΟΚ

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Siemens λανσάρει το Connect Box, μια έξυπνη λύση IoT για τη διαχείριση κτηρίων

Ο τομέας Smart Infrastructure της Siemens παρουσίασε το Connect Box, μία ανοικτή και εύχρηστη λύση Internet of Things (IoT) που έχει σχεδιαστεί για τη διαχείριση μικρών...

ΤΑΙΠΕΔ: Οκτώ επενδυτικά σχήματα διεκδικούν το λιμάνι του Βόλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, προχώρησε στην προεπιλογή των επενδυτικών σχημάτων που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση (υποβολή...

Δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA: «Last Seen Alive»!

Ο Απρίλιος έρχεται με δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA! Αυτή την Κυριακή 2 Απριλίου (22:00) οι συνδρομητές θα απολαύσουν στο Novacinema1...

5G Ventures: Το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός επενδύει στην EdgeQ

Η 5G Ventures ανακοινώνει τη συνεπένδυση του Ταμείου Φαιστός (series B financing round), μαζί με επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην εταιρεία...

Intrakat: Επισφραγίστηκε η συμφωνία για την εξαγορά της «ΑΚΤΩΡ»

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της εξαγοράς από την Intrakat του 100% των μετοχών της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ (κατασκευαστικού βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Το τίμημα που θα καταβάλει η...