16.6 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Οι 6 ψηφιακά εργαλεία που θα κάνουν το «brand» της Ελλάδας πιο ισχυρό

Το… εμπορικό σήμα της Ελλάδας, το brand της μπορεί να γίνει πιο ισχυρό. Και να πουλήσει στα πέρατα του κόσμου. Με μια μικρή ή μεγαλύτερη ώθηση από τα ψηφιακά εργαλεία.

Tο «σήμα» Ελλάδα ψήφισαν το καλοκαίρι του 2019 συνολικά 34 εκατομμύρια άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο. Μπορεί η εφετινή τουριστική σαιζόν να χάθηκε λόγω της πανδημίας, όμως η Ελλάδα έχει ως πολυτιμότερο brand το ίδιο της το όνομα – ταυτόσημο του τουριστικού προϊόντος και του πολιτισμού και μπορεί να το αναδείξει. Αρκεί να χρησιμοποιήσει 6 ψηφιακά εργαλεία, έξι κλειδιά των νέων τεχνολογιών.

Ο Πρόεδρος της ΕΕθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Δρ. Κωνσταντίνος Μασσέλος, από το βήμα του συνεδρίου Infocom World 2020, επισήμανε ότι δεν έχουμε παρά να  φροντίσουμε το σήμα αυτό να παραμείνει ισχυρό, ακόμα και στο εξαιρετικά περιοριστικό περιβάλλον της πανδημίας.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει κάποιος τρόπος να το επιτύχουμε αυτό, ο κ. Μασσέλος απαντά καταφατικά με την ομιλία του. «Ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος από αυτόν που αξιοποιεί αυτά που έχουν να προσφέρουν σήμερα οι τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών», όπως ανέφερε.

Τα 6 ψηφιακά εργαλεία
1. Ψηφιακή Διακυβέρνηση

Στο κομμάτι της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η… Ηράκλεια προσπάθεια έχει ξεκινήσει. Οι με κατακερματισμένο τρόπο προσφερόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δημοσίου συγκεντρώνονται κάτω από την ομπρέλα του gov.gr. Είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα για να ακολουθήσουν τα βήματα της ολοκλήρωσης και της απλοποίησης της διεπαφής των πολιτών με το δημόσιο.

Στην περίοδο του πρώτου lockdown είδαμε να επεκτείνεται σε λίγες εβδομάδες η υπηρεσία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και να εκδίδονται συνταγές στο κινητό τηλέφωνο ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Ένα έργο που θα διαρκούσε χρόνια σε pre-Covid περιόδους.

Οι νέες ταυτότητες έρχονται με προδιαγραφές ασφαλούς ταυτοποίησης στο διαδίκτυο. «Βαδίζουμε μεθοδικά, ακολουθώντας μια δοκιμασμένη και επιτυχημένη συνταγή. Αυτή της Εσθονίας και πολύ σωστά πράττουμε», σύμφωνα με τον ίδιο.

2. Σύγχρονες Τηλεπικοινωνιακές Υποδομές και εφαρμογές τηλεπαρουσίας

Η πολύμηνη προσπάθεια της δημοπράτησης του φάσματος του 5G, η πρώτη τεσσάρων ζωνών πολυφασματική δημοπρασία που διενεργήθηκε ποτέ στη χώρα μας, ολοκληρώνεται εντός του χρονοδιαγράμματος. Πολύ νωρίτερα απ’ ότι θα περιμένει κανείς, κυψέλες 5G θα ξεκινήσουν να ενεργοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια.

Το ασύρματο μισό της τηλεπικοινωνιακής μας υποδομής/των δικτύων νέας γενιάς στην χώρα μας, έχει πάρει τον δρόμο του. Παράλληλα τρέχει το πολύ σημαντικό έργο Ultra-Fast Broadband που θα φέρει οπτικές ίνες (το άλλο μισό απαραίτητο των υποδομών μας) σε 3.500 ‘λευκές’ περιοχές. Επίσης, θα δώσει gigabit-προσβάσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας.

Φαιστός

Ο νέος Ευρωπαϊκός Κώδικας ηλεκτρονικών επικοινωνιών, που πρόσφατα μεταφέρθηκε στην εθνική νομοθεσία, δείχνει ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια (από το 2018 που εκδόθηκε) η Ευρώπη θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα του ‘κλεισίματος’ του δικτύου του χαλκού. Είναι το αποκαλούμενο copper switch-off. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης του φάσματος του 5G ενεργοποιείται και το ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ. Στόχος του είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στην ανάπτυξη εφαρμογών για 5G δίκτυα.

Ας προτεραιοποιήσουμε την ανάπτυξη εφαρμογών τηλε-παρουσίας μέσω αυτού του ταμείου.
Ο επαναπροσδιορισμός των αναγκών τηλεπαρουσίας (τηλε-εργασίας, τηλε-εκπαίδευσης, τηλε-ιατρικής) είναι προφανής στην εποχή του Covid και των lockdowns. Είναι όμως και ανάγκη εθνική, που θα μας βοηθήσει να δώσουμε βήμα συνέχειας στο Εθνικό μας Brand για το οποίο μιλήσαμε νωρίτερα.

Επικοινωνία πολλών μερών

Οι εποχές όπου οι ανάγκες τηλεπικοινωνίας εξαντλούνταν στη φωνή μεταξύ δυο σημείων έχουν παρέλθει οριστικά. Οι σημερινές μας απαιτήσεις αφορούν επικοινωνία τριών, τεσσάρων ή και περισσοτέρων μερών, αποκεντρωμένων μεταξύ τους. Πολλές φορές με κάποιο ή κάποια από τα μέρη να βρίσκονται σε άλλες χώρες, και την μετάδοση αντίστοιχα 6, 8 ή και περισσοτέρων streams εικόνας και ήχου που πρέπει να φτάσουν συγχρονισμένα σε διαφορετικούς προορισμούς, διανύοντας ιδιαίτερα ετερογενή δίκτυα ενδιάμεσα.

Πρέπει να εξετάσουμε σενάρια εκσυγχρονισμού της λογικής με την οποία αναπτύσσεται το ρυθμιστικό μας πλαίσιο στις τηλεπικοινωνίες γι’ αυτές τις νέες ανάγκες. Πρέπει να αξιολογήσουμε σενάρια για την μετάβασή μας από την ρύθμιση μιας αγοράς γραμμών/point-to-point συνδέσεων, στην ρύθμιση μιας αγοράς bit-streams.

 

Οι εικονικές και πραγματικού χρόνου επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους πρέπει να επαναπροσδιοριστούν με ψηφιακά εργαλεία.

3. Cultural Informatics

Οι εφαρμογές πολιτισμού απαιτείται να είναι προτεραιότητά μας. Οι εικονικές και πραγματικού χρόνου επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους πρέπει να επαναπροσδιοριστούν με ψηφιακά εργαλεία.

Οι περιηγήσεις στην πόλη να μετατραπούν σε υπαίθρια real-life και real-time παιχνίδια. Η μετάδοση πολιτιστικών γεγονότων πρέπει να αποτελέσει στόχο.

Πριν μόλις λίγα χρόνια, στην Αθήνα ανέβαιναν κάθε χρόνο 1500 θεατρικές παραστάσεις και λειτουργούσαν 130 θέατρα. Η Αθήνα ήταν μια από τις πιο παραγωγικές θεατρικά πόλεις του κόσμου και ίσως μόλις δεύτερη μετά το Λονδίνο στην Ευρώπη – ανάλογα με τα κριτήρια που θα επέλεγε κανείς για να κάνει την σύγκριση.

Μήπως θα έπρεπε να έχουμε σήμερα μια οργανωμένη πλατφόρμα μετάδοσης του θεατρικού μας προϊόντος, ώστε να μην εστιάζουμε τη συζήτηση για την στήριξη των καλλιτεχνών, τα θέατρα των οποίων κλείνουν για λόγους δημόσιας υγείας, σε συζητήσεις επιδοματικής μέριμνας;

4. Καθετοποιημένη βιομηχανία υψηλής εξειδίκευσης (σε ναυτιλία και άμυνα)

Ας δράσουμε για την ναυπηγοκατασκευαστική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας. Η μικρή Ελλάδα είναι η ισχυρότερη δύναμη στο χώρο της ναυτιλίας παγκοσμίως.
Η ναυτιλία είναι αναμφίβολα ο δεύτερος πυλώνας του εθνικού μας brand μαζί με τον πολιτισμό.

Πρόκειται για κλάδο υψηλής εξειδίκευσης και εξαιρετικά υψηλής τεχνολογίας, που δεν αφορά μόνο την σχεδίαση ή την κατασκευή. Η λειτουργία των σύγχρονων
εμπορικών πλοίων παράγει εξαιρετικά μεγάλους όγκους δεδομένων η αξιοποίηση των οποίων είναι πεδίο στρατηγικής σημασίας με σημαντικές προεκτάσεις και συνέργειες στο χώρο της άμυνας.

Ο κ. Μασσέλος τόνισε: «Ας μην χάσουμε την ευκαιρία η χώρα μας να βρεθεί στην πρωτοπορία της ανάπτυξης αυτόνομων εμπορικών πλοίων (drone ships). Μας το επιτρέπει το Brand μας να το πετύχουμε αυτό».

Όπως η είσοδος της αυτόνομης οδήγησης και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανατρέπουν το status quo της αυτοκινητοβιομηχανίας, το ίδιο θα συμβεί το επόμενο διάστημα στη ναυτιλία με νέα ψηφιακά εργαλεία.

5. Υβριδοποίηση του τουριστικού μας προϊόντος προκειμένου να συμπεριλάβει τη σύγχρονη τάση του Ψηφιακού Νομαδισμού

Σύμφωνα με την Wikipedia οι Ψηφιακοί Νομάδες είναι: άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών για να κερδίζουν τα προς το ζην ενώ διαβιούν με νομαδικό τρόπο. Συχνά εργάζονται απομακρυσμένα από ξένες χώρες, δημόσιες βιβλιοθήκες, συνεργατικούς χώρους (co-working spaces) ή οχήματα αναψυχής.

Τα όρια μεταξύ απομακρυσμένης εργασίας, ελεύθερης (freelance) εργασίας και ψηφιακού νομαδισμού θα γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτα. Πιθανότατα να εκλείψουν και τελείως και μια δυναμική δεξαμενή εργατικού δυναμικού θα αναμείξει την εργασία και τα ταξίδια με ένα εντελώς νέο και διαφορετικό τρόπο.

Πώς θα μπορούσε όμως αυτό να είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι και η 38η πιο δημοκρατική χώρα του κόσμου σύμφωνα με τον Democracy Index, του Economist Intelligence Unit (EIU). Επίσης, είναι η 23η μεταξύ 178 χωρών σε ότι αφορά τις πολιτικές για το περιβάλλον σύμφωνα με Environmental Performance. Τα ποιοτικά αυτά χαρακτηριστικά μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν κριτήρια προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων στη χώρα για απομακρυσμένη εργασία.

«Ας εργαστούμε για να προσδιορίσουμε λύσεις που απαντούν στις ανάγκες των ψηφιακών νομάδων», σημειώνει σχετικά. Μια γρήγορη πρόσβαση στο Internet είναι η αναγκαία αλλά όχι η ικανή συνθήκη. Απαιτείται η παροχή βραχυχρόνιων ιατροφαρμακευτικών καλύψεων με ανταγωνιστικά/ρεαλιστικά κόστη.

Ζήτημα είναι και η φορολόγησή τους. Τη φορολόγηση δηλαδή εργαζομένων που τιμολογούν για τις υπηρεσίες τους εργοδότες στο εξωτερικό. Ας δούμε τα ζητήματα αδειών παραμονής στην χώρα. «Αν ψάχνουμε εργαλεία αναστροφής του Brain Drain, αυτό να ξέρετε θα είναι το πιο επιτυχημένο», σύμφωνα με τον κ. Μασσέλο.

6. Ηλεκτρονικό Εμπόριο βασισμένο στις ταχυμεταφορές

Για τον χώρο του παραδοσιακού λιανεμπορίου και της εστίασης, τον μετασχηματισμό τους επιβάλει, σε μη ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο, η πανδημία.
Aς αναπτύξουμε τις πλατφόρμες εκείνες που θα κεντρικοποιήσουν την ταχυμεταφορά στο μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων των συγκεκριμένων κλάδων.

Το «κατάστημα με ιστοδελίδα» αφορά σε περασμένες (προ πολλού) και όχι σύγχρονες ανάγκες.

Πρέπει να αναπτυχθούν πλατφόρμες που θα διαχωρίσουν την έκθεση, την πώληση, και την παράδοση φυσικών προϊόντων από την αποθήκη. Στα πρότυπα των εταιρειών logistics – βλέπε Amazon) και την κουζίνα (στο πρότυπο της cloudkitchens).

Τα ώριμα πλέον VCs μας ας χρηματοδοτήσουν (επιτέλους) την Ελληνική Cloudkitchens. Η εστίαση έχει δεξιότητες που πρέπει να προστατευθούν.
Ας εργαστούμε για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει αυτές τις δραστηριότητες. Στην ΕΕΤΤ εξετάζουμε τέτοιες ιδέες.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...