26.2 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΟΑΣΘ: Σε δυσμενή οικονομική κατάσταση– Ζητά «πρόωρη» καταβολή επιδότησης 8 εκατ. ευρώ

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου

Επιδότηση 8,1 εκατ. ευρώ ενέκρινε το υπουργείο Μεταφορών –Υποδομών προς τον  «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ υπό ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία» προκειμένου να καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες  Ιουνίου και Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση που δημοσιεύεται στη Διαύγεια με έγγραφό του ΟΑΣΘ με αρ. 1777 στις 22-03-2021 και τίτλο «Επίσπευση χορήγησης της τακτικής επιδότησης Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης ΟΑΣΘ για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο έτους 2021» ζητούσε την πρόωρη καταβολή της επιχορήγησης που έπρεπε να πάρει τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρεται πως ο ΟΑΣΘ έχει υποβάλλει τα οικονομικά στοιχεία μηνός Φεβρουαρίου 2021 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Οικονομικών (συνοπτικό μητρώο δεσμεύσεων, έκθεση περί απλήρωτων και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων).

Όπως τονίζεται στην απόφαση, καταγράφεται μεγάλη υστέρηση εσόδων από το παρεχόμενο συγκοινωνιακό έργο, λόγω των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας εξαιτίας της covid-19 πανδημίας.

Μάλιστα υποστηρίζεται ότι η απόφαση ελήφθη καθώς κατά το έτος 2020, ο εν λόγω φορέας δεν εισέπραξε το συνολικό ποσό της αποζημίωσής του για το παρεχόμενο συγκοινωνιακό έργο στην περιοχή ευθύνης του σε κοινωνικές ομάδες με μερική ή ολική απαλλαγή κομίστρου.

Η ετήσια επιχορήγηση

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Μεταφορών έχει εγκρίνει επιχορήγηση 43,77 εκατ. ευρώ για τον ΟΑΣΘ που αφορά το 2021. Η επιχορήγηση έπρεπε να καταβληθεί σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ωστόσο η κακή οικονομική κατάσταση οδήγησε τον Οργανισμό να ζητά την επίσπευση της επιχορήγησης προκειμένου να καλύψει σημαντικά κενά από τα μειωμένα έσοδα.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία ενισχύει τον αριθμό λεωφορείων προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση της κίνησης με την έναρξη του λιανεμπορίου στην Θεσσαλονίκη.

Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης

Τη Δευτέρα αναμένεται να βγουν στους δρόμους 50 επιπλέον λεωφορεία. Αυτή την στιγμή από τα 180 λεωφορεία που πήρε η εταιρεία με leasing τα 160 έχουν πινακίδες. Επίσης από την συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης με το δήμο Λειψίας  τα 30 έχουν ήδη πινακίδες.

Αυτή την στιγμή στο πολεοδομικό συγκρότημα κυκλοφορούν 300 λεωφορεία ενώ από σήμερα  αυτός ο αριθμός θα είναι 350.

Οι πληρότητες

Από τον Ιούνιο ο επιβατικός φόρτος ήταν πάρα πολύ χαμηλός και αυτό αποτυπώνεται ανάγλυφα στα έσοδα του ΟΑΣΘ που κατά τη διάρκεια της καραντίνας έφτασαν μόλις τις 180.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον προϋπολογισμό που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Οικονομικών για τον ΟΑΣΘ, που τελεί υπό ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία, προβλέπονταν έσοδα 108,09 εκατ. ευρώ, έξοδα 108,19 εκατ. ευρώ και αρνητικό ισοζύγιο 0,10 εκατ. ευρώ

Στο τομέα των εσόδων, η κρατική επιχορήγηση υπολογιζόταν στα 50 εκατ. και τα έσοδα από πωλήσεις υπηρεσιών στα 57 εκατ. ευρώ, κάτι που τελικά μάλλον είναι ανέφικτο.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

MindTheHack: H 1η ελληνική πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας που κάνει χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Η MindΤheHack, νέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας, επαναπροσδιορίζει το πεδίο του τομέα αυτού με χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας. Σε μια εποχή όπου οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται κατά...

HPE: Η επόμενη γενιά διαχείρισης δεδομένων με software-defined storage και automation που στηρίζεται στο ΑΙ

Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε νέες λύσεις, διαθέσιμες στην πλατφόρμα HPE GreenLake cloud, που έχουν ως στόχο να απλοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο...

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στον Δήμο Φυλής

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει την έναρξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού...

Aναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς στοχεύει η νέα πρόσκληση του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με...

Πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα για τη Vodafone Ελλάδας σε ετήσια βάση

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδας κατά το οικονομικό έτος 2023-2024 που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2024), με τα έσοδα να σημειώνουν...