25.5 C
Athens
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Ο πόλεμος «σκότωσε» 1 στις 10 ουκρανικές startups

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

«Ανάμεσα στα όπλα, οι νόμοι σιγούν». Το ίδιο και οι startups, για να παραφράσουμε τη ρήση του Κικέρωνα, η οποία αποτυπώνει εύγλωττα τις βαριές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στο τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Μετρώντας σχεδόν έντεκα μήνες από το ξέσπασμα του πολέμου, οι ουκρανικές startups πληρώνουν το δικό τους τίμημα, με περισσότερες από 1 στις 10 (το 12%) να έχουν βάλει λουκέτο αυτό το διάστημα. Επιπλέον, σχεδόν οι μισές νεοφυείς εταιρείες της χώρας (το 45%) έχουν πληγεί από την πολεμική σύρραξη πολύ βαριά.

Υπάρχει και ένα 20% των μελών του ουκρανικού νεοφυούς οικοσυστήματος που απαντά ότι έμεινε αλώβητο από τον πόλεμο. Μάλιστα, την ίδια στιγμή, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, της τάξης του 18%, δηλώνει ότι όχι μόνο δεν επλήγη από τη ρωσική εισβολή, αλλά ότι -στον αντίποδα- κατάφερε να κάνει τον πόλεμο ευκαιρία και να αποκομίσει οφέλη.

Σύμφωνα με report, που συνέταξε το ‘Startup Bridge’, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αξιών της Βαρσοβίας και το ‘Startup Fund’ της Ουκρανίας, οι λόγοι για το κλείσιμο των νεοσύστατων επιχειρήσεων στη χώρα ποικίλουν. Στην περίπτωση του 1/3 των startups ο λόγος ήταν η μείωση των πωλήσεων προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, για το ¼ των εταιρειών, η διακοπή της δραστηριότητας καθορίστηκε από την αδυναμία να εξάγουν εκτός χώρας, κάτι που ήταν απαραίτητο για τη διατήρηση της λειτουργίας τους.

Το προσωπικό πήρε τα όπλα 

Ένας άλλος σημαντικός λόγος που οδήγησε σε λουκέτο έναν μεγάλο αριθμό των ουκρανικών startups είναι η έλλειψη προσωπικού, με δεδομένο ότι πολλοί εργαζόμενοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Για την ακρίβεια, το 20% των νεοφυών εταιρειών, των οποίων το προσωπικό …πήρε τα όπλα, έχουν τουλάχιστον δύο εργαζόμενους να πολεμούν στο μέτωπο. Το 56% εξ αυτών έχει τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, ο οποίος υπερασπίζεται ένοπλά αυτή τη στιγμή την άμυνα της χώρας.

Κύμα φυγής εκτός χώρας

Τη στιγμή που το 12% των startups της Ουκρανίας έχει βάλει λουκέτο, ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό μεθοδεύει την έξοδό του από τη χώρα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό.

Σχεδόν το 1/3 των νεοφυών εταιρειών της Ουκρανίας έχει πλάνα μεταφοράς των δραστηριοτήτων του σε μία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λιγότερο δημοφιλής προορισμός είναι οι ΗΠΑ, με μόλις το 5% των startups να επιδιώκει τη μετακίνησή του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στο μεταξύ, το 16% των ουκρανικών startups έχει ήδη μετακινηθεί εκτός χώρας. Από την άλλη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 43% των εταιρειών που έχουν φύγει δηλώνει ότι σκοπεύει να επιστρέψουν στην ουκρανική αγορά μόλις εκτονωθεί η κατάσταση.

Σανίδα σωτηρίας η τεχνολογία

Ο κλάδος της τεχνολογίας δείχνει πάντως να συνεχίζει να λειτουργεί ως ατμομηχανή για την ουκρανική οικονομία. Από τον Φεβρουάριο του 2022, οι εξαγωγές υπηρεσιών πληροφορικής ευθύνονται κυρίως για τη σταθερή εισροή δολαρίων στην Ουκρανία.

Κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2022 οι εξαγωγές υπηρεσιών πληροφορικής ανήλθαν σε 6 δισ.δολ., σημειώνοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Αυτή η τάση ισχύει και για τις νεοσύστατες εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, καθώς πάνω από το 64% στηρίζει τις πωλήσεις του σε πελάτες εκτός Ουκρανίας.

Συνολικά, για το 2022 οι ουκρανικές εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας θα φτάσουν τα 7,1 δισ. δολ., χαμηλότερα από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για 7,5 δισ. δολ.

Το ουκρανικό οικοσύστημα

Στην αγορά της Ουκρανίας, λίγο πριν το ξέσπασμα του πολέμου και σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, είχε παρατηρηθεί «έκρηξη» επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σύστασης νεοφυών επιχειρήσεων.

Την περίοδο 2019-2021 εισήλθαν στην αγορά σημαντικά περισσότερες νεοφυείς εταιρείες από ό,τι το διάστημα μεταξύ 2011-2018. Για την ακρίβεια οι μισές ουκρανικές startups συστάθηκαν την περίοδο 2019-2021.

Αυτή η θετική και αναπτυξιακή τάση σταμάτησε γρήγορα λόγω της ένοπλης σύγκρουσης: το 2022 ιδρύθηκαν μόνο 5 νεοφυείς εταιρείες, εκ των οποίων οι 4 πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεοπτικής πειρατείας με 13.000 πελάτες και κέρδη 25 εκατ. ευρώ

Εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών. Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη...

Novacinema: Μεγάλες πρεμιέρες τον Οκτώβριο με «Hitman’s Bodyguard 2», «Plane» και νέες σειρές

O Οκτώβριος έρχεται να σε cineπάρει στα Novacinema, τον απόλυτο κινηματογραφικό προορισμό, καθώς και στο Novalifε, το αγαπημένο κανάλι ψυχαγωγίας! Μεγάλες πρεμιέρες, συναρπαστικές νέες...

MyRoomie: Νέα υπηρεσία B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα στη μετεγκατάσταση υπαλλήλων

Η MyRoomie, η κορυφαία εφαρμογή για συγκατοίκηση στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα το λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν...

Απλά Ψηφιακά 111: Τα σχέδια του Public Group (Ρόμπυ Μπουρλάς) και οι εξελίξεις στα 5G δίκτυα

Τον μετασχηματισμό μετά και την απορρόφηση των Media Markt, καθώς και τα σχέδια για την συνέχεια των καταστημάτων Public και γενικότερα της εταιρείας ανέλυσε...

Κατενάτσιο στο fintech παίζουν οι επενδυτές

Σημαντική μείωση στην παγκόσμια χρηματοδότηση του τομέα του fintech σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η συνολική χρηματοδότηση και ο αριθμός των συναλλαγών πέριξ...