31.7 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Ο Covid βλάπτει την καινοτομία: Πρώτη φορά σε 10 χρόνια μειώθηκαν οι επενδύσεις R&D

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Το «μαλακό υπογάστριο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον τομέα της καινοτομίας και των επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη -που την τροφοδοτούν- πλήττει σοβαρά η πανδημία. Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε R&D υποχωρούν στην Ευρώπη, τη στιγμή που οι ανταγωνίστριες γεωγραφικές ζώνες, ΗΠΑ και Κίνα, συνεχίζουν το ανοδικό επενδυτικό τους σερί.

Το 2020, οι επιχειρήσεις με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση μείωσαν τις συνολικές επενδύσεις τους στην Έρευνα και Ανάπτυξη κατά 2,2% λόγω της πανδημίας. Η μείωση των επενδύσεων μετά από μια δεκαετία συνεχούς ανόδου συνδέεται κυρίως με την αποδυνάμωση της Ε&Α από τους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αεροδιαστημικής και της άμυνας στην Ευρώπη.

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ο σημαντικότερος τομέας επενδύσεων R&D για τις επιχειρήσεις της ΕΕ, γεγονός που συνέβαλε στη συνολική μείωση της Ε&Α. Ωστόσο, 14 επιχειρήσεις της ΕΕ κατατάσσονται στην ομάδα των 50 κορυφαίων ανάμεσα στους 2.500 μεγαλύτερους επενδυτές Έρευνας και Ανάπτυξης παγκοσμίως.

Η υποχώρηση των επενδύσεων σε R&D μπορεί να επιφέρει πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της Ένωσης, με δεδομένο ότι οι παγκόσμιοι ανταγωνιστές, ΗΠΑ και Κίνα, επιτάχυναν εν μέσω πανδημίας τον βηματισμό τους στο R&D. Οι αμερικανικές και κινεζικές επιχειρήσεις αύξησαν τις επενδύσεις σε Ε&Α κατά 9,1 % και 18,1 % αντίστοιχα, την πρώτη πανδημική χρόνιά, το 2020.

Επιμένει στην καινοτομία η υγεία 

Παρά το δυσχερές γενικό οικονομικό περιβάλλον το 2020, οι επιχειρήσεις στην ΕΕ κατάφεραν να αυξήσουν τις επενδύσεις σε R&D σε δύο συγκεκριμένους τομείς: την υγεία και τις υπηρεσίες ΤΠΕ. Για την ακρίβεια, οι εταιρείες με έδρα την ΕΕ αύξησαν τις επενδύσεις τους σε Ε&Α στους τομείς της υγείας κατά 10,3% και των υπηρεσιών ΤΠΕ κατά 7,2%.

Πάντως, αυτός ο ρυθμός είναι βραδύτερος από τον αντίστοιχο με τον οποίο «έτρεξαν» οι επενδύσεων επιχειρήσεων με έδρα τις ΗΠΑ και την Κίνα. Στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, οι επιχειρήσεις με έδρα τις ΗΠΑ και την Κίνα αύξησαν το μερίδιό τους στην Έρευνα και Ανάπτυξη στην υγεία (ΗΠΑ 17,9% και Κίνα 30,7%), στις υπηρεσίες ΤΠΕ (ΗΠΑ 12,4% και Κίνα 21,2%) και στην παραγωγή ΤΠΕ (ΗΠΑ 7,8% και Κίνα: 11,5%).

Παγκόσμια δυναμική

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι βιομηχανικές επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη αποδείχθηκαν ανθεκτικές στην κρίση του κορωνοϊού. Το 2020 ήταν το 11ο κατά σειρά έτος συνεχόμενης αύξησής τους, συγκεκριμένα κατά 6 %. Κατ’ αντιδιαστολή, το 2020 σημειώθηκε σημαντική μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών, των καθαρών πωλήσεων και των κερδών εκμετάλλευσης.

Η σημασία των τομέων των ΤΠΕ, της υγείας και της αυτοκινητοβιομηχανίας όσον αφορά την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του R&D καταδεικνύεται από το γεγονός ότι η συνολική Ε&Α των τριών κλάδων έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2010. Μάλιστα, οι επενδύσεις σε Ε&Α στις υπηρεσίες ΤΠΕ έχουν τριπλασιαστεί.

Όσον αφορά την κατάταξη των επιπέδων επενδύσεων των επιχειρήσεων, ο τομέας των ΤΠΕ καταλαμβάνει σταθερά την κορυφή του πίνακα αποτελεσμάτων, υπογραμμίζοντας την αυξημένη ψηφιοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Για το 2020, και οι πέντε κορυφαίες θέσεις ανήκουν στον ψηφιακό τομέα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

LG OLED evo C2: Πιο καθαρά γραφικά χωρίς καθυστερήσεις για ατελείωτο παιχνίδι

Είσαι gamer και ψάχνεις την ιδανική τηλεόραση που θα ανεβάσει τις επιδόσεις σου κατακόρυφα; Είσαι από αυτούς που αναζητούν την απόλυτη εμπειρία παιχνιδιού και...

Νέες παρατάσεις αεροπορικών οδηγιών αναφορικά με απαγορεύσεις πτήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό τις νέες παρατάσεις των αεροπορικών οδηγιών (NOTAM) αναφορικά με απαγορεύσεις και περιορισμούς πτήσεων λόγω του...

Η Ελλάδα αποκτά «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών»

Το «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών», ένα εμβληματικό έργο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, παρουσιάστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022...

Νέα προϊόντα, Νέα εποχή από την Huawei σε μία φαντασμαγορική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

Μια ποικιλία νέων προϊόντων με καινοτομίες και τεχνολογία αιχμής, παρουσίασε η Huawei στις 23 Ιουνίου 2022, σε ειδική φαντασμαγορική εκδήλωση  στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν το...

Η Emirates διακρίθηκε για το καλύτερο Wi-Fi και τις καλύτερες γαστρονομικές υπηρεσίες εν πτήσει

Επιβάτες από όλον τον κόσμο ξεχώρισαν την Emirates για το καλύτερο Wi-Fi και τις καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες φαγητού και ποτού στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, η αεροπορική εταιρεία απέσπασε...