26.2 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

O COVID-19 εκτόξευσε την κατανάλωση data στην Ελλάδα  

Κατά 67% αυξήθηκε η κατανάλωση δεδομένων στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2020-Μείωση των τιμών χρέωσης κατά 31,8%.

Με το laptop και το smartphone ανά χείρας φαίνεται ότι βρίσκονται οι Έλληνες την περίοδο της πανδημίας. Ένα μεγάλο τμήμα -ίσως το μεγαλύτερο- της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας από το ξέσπασμα της κρίσης του COVID-19 γίνεται πλέον online, εκτοξεύοντας την κατανάλωση δεδομένων (data) στα ύψη.

Τους έξι πρώτους μήνες του 2020 σημειώθηκε στην Ελλάδα αύξηση κατά 66,8% στην κατανάλωση δεδομένων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μόνο το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο μέσος όρος χρήσης δεδομένων ανά ενεργό συνδρομητή ανά μήνα αυξήθηκε στα 2,58 GB. Έναν χρόνο πριν η κατανάλωση δεδομένων ήταν 1,6 GB, που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 61%. Επιπλέον, το πρώτο εξάμηνο του 2020, τα λεπτά ομιλίας αυξήθηκαν κατά 4,3%.

Την ίδια στιγμή που η χρήση δεδομένων και φωνής αυξάνεται σημαντικά στην εγχώρια αγορά, οι τιμές χρέωσης αποκλιμακώνονται. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), οι τιμές προ φόρων μειώθηκαν κατά 11,2% για τις υπηρεσίες φωνής και κατά 31,8% για τα δεδομένα.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα των παρόχων από υπηρεσίες μειώθηκαν στα € 888 εκατ., παρουσιάζοντας πτώση κατά 4,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σημαντική επίπτωση στα έσοδα είχε η μείωση σε επίπεδο roaming (-77% το δεύτερο τρίμηνο του έτους).

 

Κανονικά οι επενδύσεις

Παρά την πτώση των εσόδων τους, οι πάροχοι συνέχισαν να εκτελούν κανονικά τις προγραμματισμένες τους επενδύσεις: σε επίπεδο εξαμήνου οι εταιρείες του κλάδου υλοποίησαν επενδύσεις €120,6 εκατ. Εξ αυτών τα €67 εκατ. αφορούν επενδύσεις που έγιναν το δεύτερο τρίμηνο του έτους –αύξηση κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

«Ο κλάδος σταθερά παραμένει ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές της χώρας, προσφέροντας θετικά αποτελέσματα στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας παρά τη μείωση των εσόδων του καθ’ όλη τη διάρκεια της ύφεσης. Επιβεβαιώνει την ουσιαστική συμβολή του στην ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας της χώρας και στην ενδυνάμωση της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας της χώρας» αναφέρει η ΕΕΚΤ.

 

Ραχοκοκαλιά… της κανονικότητας

«Στη σκιά της παγκόσμιας υγιειονομικής και οικονομικής κρίσης, που προκάλεσε η πανδημία, τα δίκτυα απέδειξαν ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ψηφιακής, οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας, καθώς ανταποκρίθηκαν στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών, των επιχειρήσεων και της δημόσιας διοίκησης. Μέσω των υποδομών των δικτύων διεκπεραιώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου το σύνολο της ανθρώπινης επικοινωνίας και οικονομικής δραστηριότητας σε καθημερινή βάση και σε ευρεία έκταση» σημειώνει η ΕΕΚΤ.

Και προσθέτει: «Η κινητή τηλεφωνία γίνεται, μέσα από καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές, εργαλείο αλληλεπίδρασης με τον νέο ψηφιακό κόσμο, παρέχοντας τη δυνατότητα βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών και αύξησης της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

MindTheHack: H 1η ελληνική πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας που κάνει χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Η MindΤheHack, νέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας, επαναπροσδιορίζει το πεδίο του τομέα αυτού με χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας. Σε μια εποχή όπου οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται κατά...

HPE: Η επόμενη γενιά διαχείρισης δεδομένων με software-defined storage και automation που στηρίζεται στο ΑΙ

Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε νέες λύσεις, διαθέσιμες στην πλατφόρμα HPE GreenLake cloud, που έχουν ως στόχο να απλοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο...

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στον Δήμο Φυλής

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει την έναρξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού...

Aναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς στοχεύει η νέα πρόσκληση του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με...

Πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα για τη Vodafone Ελλάδας σε ετήσια βάση

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδας κατά το οικονομικό έτος 2023-2024 που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2024), με τα έσοδα να σημειώνουν...