25.5 C
Athens
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Οι χρόνοι παράδοσης “καίνε” τα e-shops: 1 στους 2 δεν επιλέγει καταστήματα που καθυστερούν

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Στις καθυστερήσεις… καίγονται σήμερα τα e-shops, με τους χρόνους παράδοσης να αποτελούν πλέον κριτήριο, για να επιλέξει ο Έλληνας καταναλωτής από πού θα κάνει τις online αγορές του. Ο χρόνος παράδοσης στο λεγόμενο “last mile“, δηλαδή στο κομμάτι της διαδρομής ενός προϊόντος μέχρι τον τελικό καταναλωτή, έχει γίνει πλέον κάτι παραπάνω από σοβαρό κριτήριο αγορών και συχνά κρίνει την τύχη ενός καταστήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 45% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνει ότι δεν θα επέλεγε κατάστημα, που δεν τηρεί τους χρόνους παράδοσης, ακόμη και εάν ήταν φθηνότερο από ένα άλλο. Οι άνδρες και οι μεγαλύτερες ηλικίες 55+ είναι μάλιστα οι πιο αυστηροί με τα e-shops ως προς την τήρηση των χρόνων αποστολής της παραγγελίας τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας των Plushot και Focus Bari, συνολικά, οι Έλληνες έχουν γίνει πιο απαιτητικοί αγοραστές στη διάρκεια της πανδημίας, ζητώντας από τα καταστήματα -ανέξαρτητα με τον πιο τρόπο που κάνουν τις αγορές τους- συνέπεια στις παραδόσεις. Μάλιστα ένας στους τρεις καταναλωτές (34%) θεωρεί τον χρόνο παράδοσης ως το πιο σημαντικό κριτήριο για να επιλέξει ένα e-shop.

Ταυτόχρονα σχεδόν 1 στους 2 αγοραστές τοποθετεί μέσα στα πρώτα πέντε πιο σημαντικά κριτήρια για την επιλογή ενός e-shop τα δωρεάν μεταφορικά και την άμεση διαθεσιμότητα του προϊόντος. Με μικρή διαφορά ακολουθεί η ασφάλεια της πλατφόρμας του e-shop.

Όπως δείχνει η έρευνα για το ηλεκτρονικό εμπόριο, η τελική τιμή ενός προϊόντος παραμένει, πάντως, ο καθοριστικός παράγοντας, βάσει του οποίου οι καταναλωτές επιλέγουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα έναντι κάποιου άλλου. 1 στους 3 καταναλωτές τον επικαλείται ως τον κύριο λόγο για μια e-αγορά. Επιπλέον, το 65% τον αναφέρει στα top 5 σημαντικότερα κριτήρια.

Το κόστος των μεταφορικών

Φως στις online συνήθειες αγορών «ρίχνει» η νέα ποσοτική έρευνα της Plushost σε συνεργασία με τη Focus Bari, η οποία μελετά τη σχέση των καταναλωτών με το e-Commerce πριν, κατά και μετά τα περιοριστικά μέτρα σε 24 διαφορετικούς κλάδους της αγοράς. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, το κόστος των μεταφορικών είναι παράγοντας στον οποίο δίνουν μεγάλη έμφαση οι online shoppers στην Ελλάδα.

Οι καταναλωτές προσπαθούν να αποφύγουν το κόστος μεταφορικών, συμπληρώνοντας το ποσό της ελάχιστης παραγγελίας (κάτι που θεωρούν δεδομένο ότι όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα πρέπει να προσφέρουν από ένα επίπεδο αξίας αγορών και άνω). Εναλλακτικά, επιλέγουν καταστήματα που προσφέρουν δωρεάν μεταφορικά ανεξαρτήτως ύψους παραγγελίας, ακόμη και αν χρειαστεί να περιμένουν μερικές ημέρες παραπάνω (ειδικότερα οι γυναίκες και οι καταναλωτές 35-54 ετών).

22% αύξηση των e-shoppers 

Ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2021, το 60% των Ελλήνων έκανε online αγορές, με την αύξηση να αγγίζει το 22% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι βασικότεροι λόγοι πραγματοποίησης online αγορών αντί της επίσκεψης στο φυσικό κατάστημα αποτελούν για περίπου 3 στους 4 e-shoppers: ο χρόνος, η άνεση, οι καλύτερες τιμές.

To Omni-channel είναι μια απαίτηση της εποχής και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι καταναλωτές στην πλειονότητά τους επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέφουν την online παραγγελία τους στο φυσικό κατάστημα και να ελέγχουν ηλεκτρονικά τη διαθεσιμότητα των φυσικών καταστημάτων.

Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές εκτιμούν ότι οι ηλεκτρονικές αγορές δίνουν τη δυνατότητα σύγκρισης πολλών διαφορετικών καταστημάτων για το ίδιο προϊόν και αυτό είναι κάτι που εκμεταλλεύονται στο έπακρο. Οι νεαρότεροι καταναλωτές 16-34 ετών, είναι πιο πιθανό να εγγραφούν και να κάνουν λογαριασμό σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα για να πραγματοποιήσουν μια αγορά.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι online αγορές είναι πιο διαδεδομένες από ποτέ, 1 στους 2 καταναλωτές θεωρεί ότι στα φυσικά καταστήματα θα ενημερωθεί καλύτερα για το προϊόν από ότι στο online κατάστημα.

Χρήση καρτών 

Ενδιαφέρον έχουν και τα ευρήματα για τον τρόπο πληρωμής, με την «Αντικαταβολή» να παραμένει ο «βασιλιάς» των μεθόδων πληρωμής: 63% πριν από την πανδημία, 56% στην καραντίνα, 57% στο σύστημα click in shop και 59% σήμερα.

Στο μεταξύ, η χρήση χρεωστικής κάρτας ήταν διαδεδομένη ήδη πριν από την έναρξη της πανδημίας, ωστόσο κατά την περίοδο της πανδημίας η πληρωμή με κάρτα εντάχθηκε πιο δυναμικά στη ζωή των καταναλωτών που έως τότε προτιμούσε την αντικαταβολή.

Από που αγοράζουν online

Η έρευνα διαπιστώνει ότι ανάλογα με την κατηγορία του προϊόντος, διαφοροποιείται και το είδος καταστήματος από το οποίο πραγματοποιούν οι καταναλωτές τις ηλεκτρονικές τους αγορές. Στο σύνολο των online αγορών προηγούνται οι παραγγελίες από Skroutz/Best Price με ποσοστό 28%, ενώ ακολουθούν (27%) οι επώνυμες αλυσίδες με e-shop και φυσικά καταστήματα που προσφέρουν πολλά διαφορετικά brands.

Στους άνδρες κυριαρχούν οι αγορές από Skroutz/BestPrice καθώς το 30% δηλώνει ότι «προτιμά να αγοράζει από τις μεγάλες πλατφόρμες» ενώ στις γυναίκες προηγούνται με 29% οι επώνυμες αλυσίδες με e-shop και φυσικά καταστήματα που προσφέρουν πολλά διαφορετικά brands.

Οι κάτοικοι της Περιφέρειας, ψωνίζουν από Skroutz/BestPrice σε μεγαλύτερο βαθμό, έναντι των κατοίκων της Αττικής που δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στις επώνυμες αλυσίδες

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεοπτικής πειρατείας με 13.000 πελάτες και κέρδη 25 εκατ. ευρώ

Εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών. Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη...

Novacinema: Μεγάλες πρεμιέρες τον Οκτώβριο με «Hitman’s Bodyguard 2», «Plane» και νέες σειρές

O Οκτώβριος έρχεται να σε cineπάρει στα Novacinema, τον απόλυτο κινηματογραφικό προορισμό, καθώς και στο Novalifε, το αγαπημένο κανάλι ψυχαγωγίας! Μεγάλες πρεμιέρες, συναρπαστικές νέες...

MyRoomie: Νέα υπηρεσία B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα στη μετεγκατάσταση υπαλλήλων

Η MyRoomie, η κορυφαία εφαρμογή για συγκατοίκηση στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα το λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν...

Απλά Ψηφιακά 111: Τα σχέδια του Public Group (Ρόμπυ Μπουρλάς) και οι εξελίξεις στα 5G δίκτυα

Τον μετασχηματισμό μετά και την απορρόφηση των Media Markt, καθώς και τα σχέδια για την συνέχεια των καταστημάτων Public και γενικότερα της εταιρείας ανέλυσε...

Κατενάτσιο στο fintech παίζουν οι επενδυτές

Σημαντική μείωση στην παγκόσμια χρηματοδότηση του τομέα του fintech σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η συνολική χρηματοδότηση και ο αριθμός των συναλλαγών πέριξ...