24.7 C
Athens
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Ο CEO του Viber ξεσπαθώνει κατά του WhatsApp

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε το WhatsApp, η δημοφιλής πλαρτόρμα επικοινωνίας που ανήκει στο Facebook με την ανακοίνωση της επικείμενης αλλαγής των όρων χρήσης που σχετίζονται με τα προσωπικά δεδομένα.

Όροι χρήσης για τους οποίους οι περισσότεροι χρήστες απαντούν ότι συναινούν – αλλιώς δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή – χωρίς να έχουν μελετήσει προσεκτικά ή καν διαβάσει. Αυτό βέβαια αποτελεί πραγματικότητα για όλες τις πλατφόρμες επικοινωνίας, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες κτλ., αφού οι όροι χρήσης αποτελούνται από χιλιάδες λέξεις και δυσνόητους όρους.

Η πρόσφατη ανανέωση των όρων της πολιτικής προσωπικών δεδομένων του WhatsApp προκάλεσε την αγανάκτηση της – ανταγωνίστριας – Rakuten Viber.

Διορία 30 ημερών…

Ενώ στο παρελθόν οι χρήστες του WhatsApp μπορούσαν να επιλέξουν να μην κοινοποιείται ο αριθμός τους στο Facebook, πλέον αυτό θα είναι υποχρεωτικό. Οι χρήστες θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους καινούργιους όρους μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, αλλιώς δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους λογαριασμούς τους.

«Data προς πώληση σε όποιον πληρώνει περισσότερα…»

«Η πρόσφατη, εξοργιστική ανανέωση στους όρους της πολιτικής ιδιωτικού απόρρητου του WhatsApp μετατρέπει τη λέξη “ιδιωτικότητα” σε ανέκδοτο. Η ανανέωση όχι μόνο δείχνει ότι η προστασία των δεδομένων δεν έχει καμία σημασία για το WhatsApp, αλλά μοιάζει και με νέο ρεκόρ στην ασέβεια προς τους χρήστες, ρεκόρ που σίγουρα θα ξανασπάσει στο μέλλον. Σήμερα είμαι πιο περήφανος από ποτέ με την πολιτική προστασίας δεδομένων που έχουμε στο Viber και καλώ όλους όσοι βλέπουν τους εαυτούς τους σαν κάτι παραπάνω από data προς πώληση σε όποιον πληρώνει περισσότερο να μεταφέρουν τα μηνύματα και τις κλήσεις τους στο Viber», σχολίασε ο Djamel Agaoua, CEO της Rakuten Viber.

Για να καταλάβει κανείς τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι χρήστες του WhatsApp, αρκεί να δει τη συνέντευξη του συνιδρυτή του Brian Acton στο Forbes, το 2018. Εκεί συζητά τη λογική πίσω από την αποχώρησή του και το tweet του όπου συμβούλευε τους χρήστες να σβήσουν το λογαριασμό τους στο Facebook: «Πούλησα την ιδιωτικότητα των χρηστών μου για ένα μεγαλύτερο όφελος. Έκανα μια επιλογή και ένα συμβιβασμό και πρέπει να ζω με αυτό κάθε μέρα».

Με την πρόσφατή του ανανέωση, το WhatsApp ολοκλήρωσε την αφομοίωσή του από το Facebook. Καθώς Facebook και WhatsApp γίνονται ένα, οι χρήστες της εφαρμογής μηνυμάτων χρησιμοποιούνται για κέρδος σε μεγαλύτερο βαθμό από πριν, κάτι που θα έπρεπε να ανησυχεί όσους ψάχνουν μεγαλύτερη προστασία του ιδιωτικού τους απόρρητου.

Μέχρι και την ανανέωση της 4ης Ιανουαρίου, στους όρους χρήσης του WhatsApp υπήρχαν τα εξής:
  • «Ο σεβασμός στο ιδιωτικό σας απόρρητο είναι γραμμένος στο DNA μας. Από τότε που ξεκινήσαμε το WhatsApp είχαμε τη φιλοδοξία να χτίσουμε τις υπηρεσίες μας πάνω σε ισχυρές αρχές σχετικά με την ιδιωτικότητα»
  • «Ωστόσο, τα μηνύματά σας στο WhatsApp δεν θα κοινοποιούνται στο Facebook, ώστε να μπορούν να τα δουν άλλοι. Στην ουσία, το Facebook δεν θα χρησιμοποιεί τα μηνύματα του WhatsApp για κανέναν άλλο λόγο από το να μας βοηθά να λειτουργούμε και να σας προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας».

Οι δύο αυτές φράσεις έχουν πλέον παραλειφθεί.

Σε αντίθεση με τα θολά νερά στα οποία κινείται το WhatsApp σχετικά με την προστασία των δεδομένων των χρηστών του, το Viber υποστηρίζει ότι υπήρξε ένα παράδειγμα προς μίμηση, ενσωματώνοντας βασικές λειτουργίες που ενισχύουν την ασφάλεια του ιδιωτικού απόρρητου. Αυτές οι λειτουργίες περιλαμβάνουν:

  • Προεπιλεγμένη κρυπτογράφηση endtoend για δωρεάν προσωπικές κλήσεις και συνομιλίες, χωρίς την ανάγκη για κάποια ειδική ρύθμιση. Κανείς δεν έχει πρόσβαση στις κλήσεις και τις συνομιλίες πέραν των συμμετεχόντων -ούτε καν το ίδιο το Viber.
  • Τα παραδομένα μηνύματα δεν αποθηκεύονται στο Viber και το αντίγραφο στο Cloud είναι απενεργοποιημένο ως προεπιλογή: Οι χρήστες που θέλουν να δημιουργήσουν αντίγραφα των συνομιλιών τους μπορούν να επιλέξουν να ενεργοποιήσουν στο cloud backup, αλλά το Viber δεν κρατά αντίγραφα των μηνυμάτων ή των κλήσεών τους.
  • Προστασία οθόνης: Το Viber προσφέρει κορυφαία προστασία οθόνης, επιτρέποντας στους χρήστες να στέλνουν αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα σε μια συνομιλία, αλλά και ολόκληρες συνομιλίες να παραμένουν κρυμμένες και να εμφανίζονται μόνο με τη χρήση κωδικού.
  • Μη κοινοποίηση δεδομένων στο Facebook: Το Viber έχει διακόψει κάθε επιχειρηματική σχέση με το Facebook. Καμία πληροφορία σχετικά με το χρήση δεν κοινοποιείται, ούτε θα κοινοποιηθεί ποτέ, στο Facebook.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Nέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες από την ΕΥ Ελλάδος και τη Microsoft

Η ΕΥ Ελλάδος αγκαλιάζει πρώτη το CyberSecurity Women’s Academy, μία νέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες που ξεκίνησε πιλοτικά η Microsoft και αναπτύσσει μέσω συνεργατών....

Εξοικονόμηση κόστους 250 δισ. δολάρια φέρνουν οι smart cities στον πλανήτη  

  της Νατάσας Φραγκούλη   Τον τίτλο της πιο «έξυπνης» πόλης στον πλανήτη για το 2023 κατακτά η Σαγκάη, η οποία και το 2022 είχε βρεθεί στην...

Η Samsung Electronics Hellas παρουσίασε τα προϊόντα ήχου και εικόνας για το 2023

Με αφορμή το λανσάρισμα της νέας σειράς audiovisual για το 2023, η Samsung Electronics Hellas παρουσίασε σήμερα τις νέες εμπειρίες προβολής, που αντιπροσωπεύουν το...

Sunday Premiere: Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία «The Woman King» στη Nova

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η Viola Davis πρωταγωνιστεί σε μια γεμάτη δράση ιστορία που αφορά μία επίλεκτη γυναικεία μονάδα πολεμιστών! Οι συνδρομητές της Nova...

Η προσβασιμότητα συναντά τον τουρισμό: Η Evenly στην 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

H Evenly, ως υποστηρικτής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προσέφερε υπηρεσίες διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα και αυτόματου υποτιτλισμού, σε όλη τη διάρκεια της...