14.4 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

O Άλιμος και το Ρέθυμνο είναι φιναλίστ στα Ευρωπαϊκά βραβεία βιώσιμης κινητικότητας

 

Δύο ελληνικές πόλεις φιγουράρουν στην πρώτη ευρωπαική 12άδα για τα Ευρωπαϊκά βραβεία βιώσιμης κινητικότητας. Πρόκειται για τον Αλιμο αλλά και το Ρεθύμνο το οποίο διαγωνίζεται για το βραβείο της ΕΕ για την οδική ασφάλεια των πόλεων, με το οποίο αναγνωρίζονται εξαιρετικά μέτρα οδικής ασφάλειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους φιναλίστ των βραβείων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2021. Οι πόλεις Αμαντόρα, Κάσελ και Λουλεμπουργκάζ διαγωνίζονται στην κατηγορία των δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, ενώ ο Άλιμος είναι φιναλίστ στην κατηγορία των μικρότερων δήμων, μαζί με τις πόλεις Μιαχάδας και Βαλόνγκο.

Και τα δύο βραβεία απονέμονται σε αναγνώριση σημαντικών πρωτοβουλιών για πιο οικολογικές και ασφαλείς πόλεις. Οι φιναλίστ για το Βραβείο Σχεδιασμού Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι η Μαδρίτη, η Νότια Μιτρόβιτσα και το Τάμπερε.

Η Φλωρεντία, το Ρεθύμνο και η Βαρσοβία διαγωνίζονται για το βραβείο της ΕΕ για την οδική ασφάλεια των πόλεων, με το οποίο αναγνωρίζονται εξαιρετικά μέτρα οδικής ασφάλειας.

Η Ελλάδα πρώτη σε συμμετοχές στις πόλεις κάτω των 100.000 κατοίκων

Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021 η Ελλάδα σημείωσε πολύ δυναμική παρουσία, καθώς στην εκστρατεία συμμετείχαν 90 πόλεις, δηλαδή το ¼ των ελληνικών Δήμων.

Η χώρα μας αναδείχθηκε πρώτη σε συμμετοχές στην κατηγορία μικρών πόλεων (κάτω των 100.000 κατοίκων) και στους φιναλίστ της συγκεκριμένης κατηγορίας αναδείχθηκε ο Δήμος Αλίμου  μαζί με την πόλη Miajadas της Ισπανίας και την πόλη Valongo της Πορτογαλίας.

Ο Δήμος Αλίμου, σύμφωνα με την ΕΕ, εντυπωσίασε τους κριτές για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων όπου ανέδειξε την αλληλεπίδραση πολιτών και τοπικών συλλόγων κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16 – 22 Σεπτεμβρίου), συμπεριλαμβανομένης μιας διαδραστικής θεατρικής ερμηνείας της «ιστορίας του ποδηλάτου» και της μετατροπής των σταθμών δημόσιας συγκοινωνίας σε χώρους διασκέδασης.

Βραβεία οδικής ασφάλειας

Στην κατηγορία για τα βραβεία οδικής ασφάλειας (urban road safety awards)  οι συνολικές συμμετοχές το 2021 ήταν 12, εκ των οποίων οι 3 ελληνικές (Χανιά, Ρέθυμνο, Κως). Ο Δήμος Ρεθύμνης που αναδείχθηκε στους 3 φιναλίστ, μαζί με τη Φλωρεντία της Ιταλίας και τη Βαρσοβία της Πολωνίας,  εντυπωσίασε τους κριτές για την ισορροπία κινητικότητας που πέτυχε η πόλη τόσο ως κύριος τουριστικός προορισμός όσο και ως Δήμος που εξυπηρετεί άριστα τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, με σχεδιασμό και υλοποίηση έργων που βελτιώνουν την προσβασιμότητα και μειώνουν τα τροχαία ατυχήματα εστιάζοντας στην «ενεργή κινητικότητα» (πεζή και ποδήλατο) και στη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών.

Σημειώνεται ότι στην κατηγορία για τα βραβεία Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), τα εποναζόμενα SUMP awards, σε σύνολο 7 ευρωπαϊκών συμμετοχών ξεχώρισε και η ελληνική συμμετοχή της πόλης των Ιωαννίνων.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζει κάθε χρόνο την  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (EUROPEANMOBILITYWEEK – EMW) η οποία από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός της ΕΕ για την προώθηση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η εκστρατεία εντάσσεται στον πανευρωπαϊκό στόχο επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας και στηρίζει κάθε τοπική πρωτοβουλία ώστε οι πόλεις να γίνουν πιο ασφαλείς, πιο πράσινες, πιο συμμετοχικές και προσβάσιμες για όλους.

«Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα»

Το θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2021: «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα» προτάσσει ως κεντρικά ζητήματα την ψυχική & σωματική υγεία, την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί ένα πολύ βασικό συμπέρασμα από την πανδημία του κορωνοϊού, ότι όσο αυξάνονται οι ήπιοι τρόποι μετακίνησης, τόσο πιο ελκυστικές για τους πολίτες και φιλικές προς το περιβάλλον γίνονται οι πόλεις.

Οι πόλεις που προκρίθηκαν επιλέχθηκαν από μια ανεξάρτητη ομάδα ειδικών στην κινητικότητα και τις μεταφορές και οι τέσσερις νικητές θα στεφθούν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής τελετής βράβευσης στις 28 Μαρτίου 2022.

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, δηλώνει: «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η προσπάθεια που καταβάλλουν οι ελληνικές πόλεις σε ζητήματα της βιώσιμης κινητικότητας. Ο Άλιμος και το Ρέθυμνο αναδεικνύονται φιναλίστ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας για τα όσα σημαντικά έχουν κάνει σε όλο αυτό το διάστημα».

 Βελτιώνουν την ποιότητα ζωής 

Η Επίτροπος Μεταφορών κ. Αντίνα Βαλεάν δήλωσε σχετικά: «Συγχαρητήρια στους φιναλίστ που πρωτοπορούν και δείχνουν πώς οι πόλεις και οι κωμοπόλεις σε όλη την Ευρώπη μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στρεφόμενες σε πιο καθαρές, οικολογικές και εύκολες επιλογές μεταφορών για όλους. Υποστηρίζουμε τη μετάβαση αυτή με το νέο πλαίσιο της ΕΕ για την αστική κινητικότητα, το οποίο παρέχει ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των ρύπων και για τη βελτίωση της κινητικότητας στις πόλεις.» 

Η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας διαρκεί από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Πέρυσι η συμμετοχή έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς στην εκστρατεία συμμετείχαν πάνω από 3.100 πόλεις και κωμοπόλεις από 53 χώρες. Οι νικητές θα ανακοινωθούν σε τελετή στις 28 Μαρτίου στις 16.00 (ώρα Ελλάδος).

Η Ελλάδα πήγε καλά και το 2020

Το 2020 ανάμεσα σε 3.136 ευρωπαϊκές πόλεις, «πρωταθλήτριες», στην βιώσιμη αστική κινητικότητα απ΄ την Ελλάδα, αναδείχθηκαν η Καρδίτσα, η οποία κατέκτησε το βραβείο στην κατηγορία μικρών πόλεων και το Ρέθυμνο, που κατέκτησε τη 2η θέση στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων, ενώ δέκα ακόμα ελληνικές πόλεις βραβεύτηκαν.

Βραβεία βιώσιμης αστικής κινητικότητας απονεμήθηκαν το 2020 επίσης στους δήμους Ηγουμενίτσας, Λάρισας, Ανατολικής Σάμου, Αγίου Δημητρίου, Νέας Προποντίδας, Ηρακλείου, Αλίμου, Τρικκαίων, Γρεβενών, Νεάπολης – Συκεών. Ενώ, τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν επίσης στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς και στους δήμους Παλλήνης και Φαρκαδόνας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...