14 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Νέες ψηφιακές εφαρμογές για τους πολίτες με την υπογραφή της KPMG

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Έρχονται νέες ψηφιακές εφαρμογές για τους πολίτες. Η εταιρεία KPMG είναι ο ανάδοχος για την εκπόνηση μελέτης που θα αφορά  στην επέκταση της λειτουργικότητας συγκεκριμένου αριθμού υφιστάμενων ψηφιακών εφαρμογών που απευθύνονται στους πολίτες, καθώς και για την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειάς τους.

Οι ψηφιακές εφαρμογές που άλλαξαν τον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δημιούργησαν νέα δεδομένα για το «ψηφιακό αύριο» της χώρας μας. Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι οι εφαρμογές αυτές να αυξηθούν και σε άλλες περιοχές και παράλληλα να εξασφαλιστεί η ασφάλεια που παρέχουν.

Στο πλαίσιο αυτό η Κοινωνία της Ππληροφορίας προχώρησε για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε διαγωνισμό για το έργο «Μελέτη για την επέκταση της λειτουργικότητας και αναβάθμιση της ασφάλειας των ψηφιακών εφαρμογών». Η ΚτΠ κατακύρωσε τον διαγωνισμό στην KPMG αντί συνολικού ποσού 470.059,20 €.

Eνίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

H πρόσφατη πανδημία (COVID-19) δημιούργησε επείγουσες συνθήκες ανάληψης δράσεων και ενεργειών για την ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και λειτούργησε καταλυτικά στην υλοποίηση ψηφιακών εφαρμογών (μέσω της λειτουργίας της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr), με τους πολίτες να ανταποκρίνονται θετικά και να αυξάνεται σημαντικά η εμπιστοσύνη τους προς το κράτος.

Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, η Δημόσια Διοίκηση έδρασε με βάση ουσιαστικές προτεραιότητες. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ωστόσο, μπορεί να λειτουργήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά με τη συνεχή βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών, την ανάπτυξη της λειτουργικότητάς τους γύρω από καθολικά υποστηρικτικές υπηρεσίες με στόχο τη συνεργασία αξιόπιστων και ασφαλών εφαρμογών που καλύπτουν πολλούς τομείς, αναβαθμίζοντας το επίπεδο παροχών προς τους πολίτες.

Το έργο  στοχεύει στον εντοπισμό και την μελέτη ευκαιριών περαιτέρω αξιοποίησης ή/ και επέκτασης των επιτυχημένων εφαρμογών με νέες λειτουργικότητες ή/ και επαναχρησιμοποίησή τους σε άλλες περιοχές, καθώς και στην αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας και την θωράκιση των εφαρμογών αυτών.

Έως 8 νέες εφαρμογές

Στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού, αντικείμενο του έργου είναι η εκπόνηση μελέτης για την επέκταση της λειτουργικότητας συγκεκριμένου αριθμού υφιστάμενων ψηφιακών εφαρμογών (έως 8) που απευθύνονται στους πολίτες, καθώς και για την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειάς τους. Οι προς μελέτη εφαρμογές, θα επιλεχθούν από τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τον Ανάδοχο κατόπιν αξιολόγησης της κρισιμότητας και του βαθμού αξιοποίησής τους από τους πολίτες.

Η παραπάνω μελέτη θα συμβάλει στη συνεχή βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρονται μέσω των εφαρμογών που θα επιλεχθούν, θα βοηθήσει στον εντοπισμό εναλλακτικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο των οποίων μπορούν να αξιοποιηθούν, ενώ παράλληλα θα αυξήσει και το βαθμό εμπιστοσύνης σε αυτές ως προς το επίπεδο ασφάλειάς τους και προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Για τη διενέργεια της μελέτης, θα εντοπιστούν αρχικά οι υποψήφιες προς αξιολόγηση εφαρμογές, αναλύοντας μεταξύ άλλων και ποσοτικά δεδομένα, οι οποίες στη συνέχεια θα μελετηθούν περαιτέρω ώστε να εκτιμηθεί ο βαθμός που μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλες ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς και το επίπεδο ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Το έργο θα ολοκληρωθεί από τον Ανάδοχο εντός έξι μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης και σύμφωνα με το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Σπανε ταμεία οι επενδύσεις στην ψηφιακή ασφάλεια: 219 δισ. δολάρια το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη   Ανοδική πορεία αναμένεται να διαγράψουν και φέτος οι επενδύσεις στην ψηφιακή ασφάλεια, με τις σχετικές δαπάνες να αυξάνονται το 2023 κατά 12,1%....

Ελλάδα: Παιδιά και ενήλικες σίγουροι για τις γνώσεις τους γύρω από τις απάτες phishing

Στην 1η θέση μεταξύ 8 αγορών σε έρευνα για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο 86% των παιδιών μεταξύ 11 και 15 ετών στην Ελλάδα...

Στρατηγική συμφωνία του Όμιλου ANTENNA και της Fairfax για το 15% του ΑΝΤ1+

Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ προχώρησε σε μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση και με μεγάλη ικανοποίηση ανακοινώνει ότι η Fairfax Financial Holdings Limited (Fairfax), ένα από τα...

ΤΑΙΠΕΔ: Υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας με τη Grimaldi

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι σήμερα, Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση πλειοψηφικής...

5G Ventures: Μνημόνιο συνεργασίας με το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο

Υπογράφηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της «ΘΕΚ Α.Ε.» (Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο) και της «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» για τη διερεύνηση της προοπτικής...