21.3 C
Athens
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 10 δισ. ευρώ για scale up εταιρείες τεχνολογίας

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Νέο ταμείο 10 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νεοφυών εταιρειών deep tech, με στόχο τη δημιουργία 100 τεχνολογικών «μονόκερων». Πρόκειται για ένα υπερταμείο για τις scale up εταιρείες τεχνολογίας, το οποίο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να διαχειρίζεται κεφάλαια 10 δισ. ευρώ. Το «Fund of fund» για τις startups του χώρου της τεχνολογίας, θα ξεκινήσει με αρχικά κεφάλαια 3,5 δισ. ευρώ και προοπτική για συνολικές χρηματοδοτήσεις 10 δισ. ευρώ.

Ο νέος χρηματοδοτικός (Scale-Up Initiative) θα χρηματοδοτεί τεχνολογικές scale-up εταιρείες. Δηλαδή εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας, με άμεσες προοπτικές κλιμάκωσης, που μπορούν να διαδραματίσουν μελλοντικά ηγετικό ρολό σε παγκόσμιο επίπεδο στις νέες τεχνολογίες.

Ο νέος χρηματοδοτικός μηχανισμός στοχεύει στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών scale ups από τον χώρο της τεχνολογίας, με τελικό σκοπό τη δημιουργία 100 τεχνολογικών «μονόκερων» (startups με αποτίμηση πάνω από 1 δισ. δολ.).  Το όλο σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου πανευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοδότησης νεοφυών τεχνολογικών «πρωταθλητών» – scale-ups φέρει και ελληνική υπογραφή.

Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν την κοινή διακήρυξη για μια από τις πιο εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρώπης για τις startups, στη διάσκεψη “Building Europe’s Digital Sovereignty / Scale-Up Europe”, που διοργανώθηκε στο Παρίσι.

Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αρχική κατανομή του fund-of-fund, το οποίο θα διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, θα είναι 3,5 δισ. ευρώ. Μακροπρόθεσμα, στόχος είναι το ταμείο κεφαλαίων να αυξηθεί σε 10 δισ. ευρώ.

Η συμμετοχή της Ελλάδας

Η Ελλάδα και τα συναρμόδια Υπουργεία (Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής  Διακυβέρνησης, Οικονομικών), στηρίζουν αυτή την κοινή προσπάθεια για τον νέο μηχανισμό. Μάλιστα, η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο fund-of-fund με κεφάλαια ύψους 100 έως 200 εκατ. ευρώ μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ).

Τα κεφάλαια αυτά, μέσω επενδυτικών σχημάτων, θα επενδυθούν σε scale up εταιρείες του λεγόμενου χώρου της «βαθιάς τεχνολογίας» (deep tech) καινοτόμες επιχειρήσεις.

«Είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς ένα πιο ζωντανό και δυνατό ευρωπαϊκό οικοσύστημα τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων. Είμαστε βαθύτατα πεπεισμένοι ότι η πρωτοβουλία μας θα είναι και ένα σημαντικό βήμα προς το οικονομικό και τεχνολογικό μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ.

Σαφάρι για tech scale ups

Οι scale up τεχνολογικές επιχειρήσεις, που θέλει να στηρίξει η Ευρώπη μέσα από τον νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό, θεωρούνται κρίσιμο κομμάτι του οικοσυστήματος καινοτομίας. Πρόκειται για νεοφυείς εταιρείες των οποίων το αντικείμενο διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών οικονομιών των κρατών μελών.

Συνεπώς η Ευρώπη γνωρίζει ότι για να συμβαδίσει με την παγκόσμια τεχνολογική κούρσα, η πρέπει να ενισχύσει αυτό το δυναμικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και κατά τη φάση κλιμάκωσής τους.

Οι τελικές αποφάσεις για τον μηχανισμό και τον τρόπο επένδυσης των πόρων αναμένεται να οριστικοποιηθούν ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022 μέσω ενός κύκλου διαβουλεύσεων. Λόγω του πανευρωπαϊκού του ρόλου, το “Scale-Up Initiative” θα παραμείνει μια ανοιχτή πρωτοβουλία και για οποιοδήποτε άλλο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αποφασίσει να συμμετάσχει  στο μέλλον.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Samsung Electronics Hellas παρουσίασε τα προϊόντα ήχου και εικόνας για το 2023

Με αφορμή το λανσάρισμα της νέας σειράς audiovisual για το 2023, η Samsung Electronics Hellas παρουσίασε σήμερα τις νέες εμπειρίες προβολής, που αντιπροσωπεύουν το...

Sunday Premiere: Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία «The Woman King» στη Nova

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η Viola Davis πρωταγωνιστεί σε μια γεμάτη δράση ιστορία που αφορά μία επίλεκτη γυναικεία μονάδα πολεμιστών! Οι συνδρομητές της Nova...

Η προσβασιμότητα συναντά τον τουρισμό: Η Evenly στην 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

H Evenly, ως υποστηρικτής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προσέφερε υπηρεσίες διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα και αυτόματου υποτιτλισμού, σε όλη τη διάρκεια της...

Η Nova αποτίει φόρο τιμής στη Βασίλισσα του Rock ‘n’ Roll, Tina Turner

Η Nova, μέλος της United Group του κορυφαίου παρόχου και τηλεπικοινωνιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτίει φόρο τιμής στη θρυλική εικόνα του Rock n Roll,...

Απλά Ψηφιακά 98: Η Grandmama (Βίκυ Κλήμη) που συνδυάζει επιχειρηματικότητα και κοινωνική προσφορά, οι ψηφιακές πληρωμές και οι εξαγορές στην πληροφορική

Τον επιτυχημένο συνδυασμό της επιχειρηματικότητας με την κοινωνική προσφορά, αλλά και τα επόμενα βήματα του Grandmama ανέλυσε στον Δημήτρη Μαλλά και τη Νίκη Παπάζογλου...