9.5 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 10 δισ. ευρώ για scale up εταιρείες τεχνολογίας

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Νέο ταμείο 10 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νεοφυών εταιρειών deep tech, με στόχο τη δημιουργία 100 τεχνολογικών «μονόκερων». Πρόκειται για ένα υπερταμείο για τις scale up εταιρείες τεχνολογίας, το οποίο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να διαχειρίζεται κεφάλαια 10 δισ. ευρώ. Το «Fund of fund» για τις startups του χώρου της τεχνολογίας, θα ξεκινήσει με αρχικά κεφάλαια 3,5 δισ. ευρώ και προοπτική για συνολικές χρηματοδοτήσεις 10 δισ. ευρώ.

Ο νέος χρηματοδοτικός (Scale-Up Initiative) θα χρηματοδοτεί τεχνολογικές scale-up εταιρείες. Δηλαδή εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας, με άμεσες προοπτικές κλιμάκωσης, που μπορούν να διαδραματίσουν μελλοντικά ηγετικό ρολό σε παγκόσμιο επίπεδο στις νέες τεχνολογίες.

Ο νέος χρηματοδοτικός μηχανισμός στοχεύει στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών scale ups από τον χώρο της τεχνολογίας, με τελικό σκοπό τη δημιουργία 100 τεχνολογικών «μονόκερων» (startups με αποτίμηση πάνω από 1 δισ. δολ.).  Το όλο σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου πανευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοδότησης νεοφυών τεχνολογικών «πρωταθλητών» – scale-ups φέρει και ελληνική υπογραφή.

Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν την κοινή διακήρυξη για μια από τις πιο εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρώπης για τις startups, στη διάσκεψη “Building Europe’s Digital Sovereignty / Scale-Up Europe”, που διοργανώθηκε στο Παρίσι.

Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αρχική κατανομή του fund-of-fund, το οποίο θα διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, θα είναι 3,5 δισ. ευρώ. Μακροπρόθεσμα, στόχος είναι το ταμείο κεφαλαίων να αυξηθεί σε 10 δισ. ευρώ.

Η συμμετοχή της Ελλάδας

Η Ελλάδα και τα συναρμόδια Υπουργεία (Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής  Διακυβέρνησης, Οικονομικών), στηρίζουν αυτή την κοινή προσπάθεια για τον νέο μηχανισμό. Μάλιστα, η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο fund-of-fund με κεφάλαια ύψους 100 έως 200 εκατ. ευρώ μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ).

Τα κεφάλαια αυτά, μέσω επενδυτικών σχημάτων, θα επενδυθούν σε scale up εταιρείες του λεγόμενου χώρου της «βαθιάς τεχνολογίας» (deep tech) καινοτόμες επιχειρήσεις.

«Είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς ένα πιο ζωντανό και δυνατό ευρωπαϊκό οικοσύστημα τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων. Είμαστε βαθύτατα πεπεισμένοι ότι η πρωτοβουλία μας θα είναι και ένα σημαντικό βήμα προς το οικονομικό και τεχνολογικό μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ.

Σαφάρι για tech scale ups

Οι scale up τεχνολογικές επιχειρήσεις, που θέλει να στηρίξει η Ευρώπη μέσα από τον νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό, θεωρούνται κρίσιμο κομμάτι του οικοσυστήματος καινοτομίας. Πρόκειται για νεοφυείς εταιρείες των οποίων το αντικείμενο διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών οικονομιών των κρατών μελών.

Συνεπώς η Ευρώπη γνωρίζει ότι για να συμβαδίσει με την παγκόσμια τεχνολογική κούρσα, η πρέπει να ενισχύσει αυτό το δυναμικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και κατά τη φάση κλιμάκωσής τους.

Οι τελικές αποφάσεις για τον μηχανισμό και τον τρόπο επένδυσης των πόρων αναμένεται να οριστικοποιηθούν ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022 μέσω ενός κύκλου διαβουλεύσεων. Λόγω του πανευρωπαϊκού του ρόλου, το “Scale-Up Initiative” θα παραμείνει μια ανοιχτή πρωτοβουλία και για οποιοδήποτε άλλο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αποφασίσει να συμμετάσχει  στο μέλλον.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

LG: Ποιες καινοτομίες λαμβάνουν ρεκόρ βραβείων στη CES 2023

Η LG συνεχίζει τη μακρόχρονη ιστορία των διακρίσεων στο κορυφαίο Παγκόσμιο Συνέδριο Consumer Technology Show με περισσότερα από 220 βραβεία και διακρίσεις Πραγματοποιώντας μια θριαμβευτική...

“The Last of Us”: Η πολυαναμένομενη σειρά του ΗΒΟ αποκλειστικά διαθέσιμη στο Vodafone TV

Το “The Last of Us”, η πρώτη σειρά παραγωγής ΗΒΟ που βασίζεται στο ομώνυμο βιντεοπαιχνίδι της Sony για το Playstation από το 2013, με...

Huawei FreeBuds 5i: Τα καλύτερα TWS ακουστικά, με τιμή κάτω από 100 ευρώ

HUAWEI FreeBuds 5i: Ήχος Hi-Res, άνεση και υψηλή τεχνολογία, όλα σε ένα ζευγάρι ακουστικά Κυκλοφόρησαν 26 Ιανουαρίου από το επίσημο δίκτυο συνεργατών της Huawei Κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά...

Απλά Ψηφιακά 85: H eTurn (Δημήτρης Θεοφάνους) και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι phygital καταναλωτές και το ελληνικό γραφείο του Viber

Τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού που προσφέρει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και το πως ψηφιοποιεί τη Φωνή του Δημότη ώστε να εισακούεται από τις αυτοδιοικητικές...

Αυξάνεται η πίτα των online αγορών-Ρhygital γίνονται οι Έλληνες

της Νατάσας Φραγκούλη Αυξάνεται η πίτα του e-commerce στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι καταναλωτές δείχνουν να επιλέγουν το πάντρεμα των online αγορών...