21 C
Athens
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Νεαρό, λευκό, μεσαίας τάξης και μοντέρνο το… πρόσωπο της τεχνολογίας

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Πώς θα ήταν η τεχνολογία αν είχε φυσικό πρόσωπο; Ποια αντίληψη έχουν οι πολίτες σήμερα για αυτό το «θαύμα», που μετασχηματίζει τόσο ραγδαία από τη ζωή του πιο απλού πολίτη μέχρι την καθημερινότητα μιας πολυεθνικής ή ενός ολόκληρου κράτους;

Οι απαντήσεις, που δίνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι για το πώς φαντάζονται την τεχνολογία, αποκαλύπτουν ότι ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για αλλαγή σε ολόκληρο τον κλάδο. Βασικότερη πρόκληση να αλλάξουν τα εδραιωμένα στερεότυπα, ώστε όλοι οι πολίτες να δουν τον εαυτό τους ενταγμένο στην τεχνολογική επανάσταση.

Όταν οι άνθρωποι καλούνται να περιγράψουν την τεχνολογία ως φυσικό πρόσωπο, οι περισσότεροι απαντούν ότι το άτομο αυτό θα ήταν νεαρό, λευκό, μεσαίας τάξης και «μοντέρνο». Αυτό δείχνει νέα επιστημονική έρευνα, που διενεργήθηκε από την Opinium σε 7.000 άτομα από εννέα χώρες, επανέλαβε αρχική έρευνα #ChangeTheFace, η οποία είχε γίνει το 2019.

Πρακτικά υπήρξε πολύ μικρή αλλαγή στα χαρακτηριστικά, που αποδίδουν οι άνθρωποι στην τεχνολογία, από την πρώτη έρευνα το 2019, γεγονός το οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στον κλάδο.

Ξεπερνάει η τεχνολογία τα στερεότυπα;

Άτομα από εθνοτικές μειονότητες αισθάνθηκαν να εκπροσωπούνται σημαντικά λιγότερο σε διαφημίσεις τεχνολογίας από ό,τι πριν από δύο χρόνια: μόνο το 44% αισθάνεται ότι εκπροσωπείται το 2021 σε σύγκριση με 68% το 2019.

Οι μισοί (49%) από τους ερωτηθέντες, που ανήκουν σε εθνοτικές μειονότητες, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η σύγχρονη διαφήμιση τεχνολογίας δεν φαίνεται να είναι αντιπροσωπευτική των ανθρώπων, που τη χρησιμοποίησαν. Μάλιστα, μόνο το ένα τρίτο (32%) θεώρησε ότι οι διαφημίσεις τεχνολογίας απευθύνονται σε αυτούς, αν και αυτό έχει βελτιωθεί από 22% για το 2019.

Στο μεταξύ, πάντως, οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες αισθάνονται πλέον περισσότερο εκπροσωπημένες στις διαφημίσεις τεχνολογίας: 38% των ερωτηθέντων ηλικίας 55-64 ετών το 2021 έναντι 31% για το 2019. Αυτή η αίσθηση είναι πιο έντονη ειδικά για τη ζωντανή τηλεόραση και τη ροή ταινιών, καθώς η καθιερωμένη τεχνολογία έχει καταστεί σύνηθες μέρος της ζωής τους.

Τεχνολογία γένους θηλυκού

Ένα από τα πιο συνηθισμένα στερεότυπα του κλάδου επιχειρεί να σπάει η Συμμαχία #ChangeTheFace, την οποία δημιούργησαν κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες, για να αυξήσουν την ένταξη περισσότερων γυναικών στον τεχνολογικό κλάδο. Περισσότερες από 12 κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες και φορείς τεχνολογίας συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αυξήσουν την διαφορετικότητα και την ισότητα στον κλάδο της τεχνολογίας στο πλαίσιο της Συμμαχίας #ChangeTheFace.

Η Συμμαχία δημιουργήθηκε από τις Deloitte, Digital Boost, Ericsson, Expedia Group, Facebook, Founders4Schools, Girl Effect, IBM, Nokia, PwC, Samsung, UN Women και Vodafone.

Με αφετηρία τη Vodafone τον Μάρτιο του 2020, η πρωτοβουλία # ChangeTheFace απεύθυνε κάλεσμα στους ηγέτες της τεχνολογίας να αυξήσουν την διαφορετικότητα και την ισότητα στον κλάδο της τεχνολογίας, δημιουργώντας μια θετική κοινότητα ατόμων και οργανώσεων που μπορούν να δώσουν το έναυσμα για την προώθηση θετικών αλλαγών. Εναρμονιζόμενοι με τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNSDG) 10, πάνω από 300 εταιρείες και ιδιώτες δεσμεύτηκαν να καταστήσουν τον τεχνολογικό κλάδο πιο περιεκτικό.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

22YM HONDA ADV350: Ένα νέο scooter κάνει την είσοδό του στην οικογένεια της Honda

Το ADV350 συνδυάζει το adventure στυλ του X-ADV με τα χαρακτηριστικά αντοχής που προσφέρουν το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, το ανεστραμμένο πιρούνι (USD) 37mm και...

Ένα κινητό γραφείο συσκέψεων από την Nissan, κάνει τον χρόνο του ταξιδιού πιο άνετο και αποτελεσματικό

Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο τρόπος που εργαζόμαστε έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. Καθώς η εξ αποστάσεως εργασία γίνεται πιο...

Smartwatches: Το 64% των Ελλήνων πιστεύει ότι κάνουν τη ζωή μας καλύτερη

Στις smart εφαρμογές και συσκευές στρέφονται οι καταναλωτές, για  τη σωματική και  και ψυχική τους ανάκαμψη  μετά την πανδημία, σύμφωνα με έρευνα της IPSOS η οποία διεξήχθη σε 10 χώρες με...

Η Samsung Electronics ανακοίνωσε το νέο εργοστάσιο τσιπ στο Τέξας

Η μεγαλύτερη επένδυση της Samsung στις ΗΠΑ θα ενισχύσει την παραγωγή τσιπ προηγμένης τεχνολογίαςΗ Samsung Electronics Co., Ltd., ανακοίνωσε σήμερα την κατασκευή μιας νέας...

Just Go Zero Coffee: Polygreen και everest κάνουν μαζί πράξη την κυκλική οικονομία

 Δεύτερη ζωή για τον καφέ εξασφαλίζουν οι 2 εταιρίες μέσα από ένα καινοτόμο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας για την πλήρη αξιοποίηση των υπολειμμάτων τουΗ...