Της Μαρίας Μόσχου
Για τις 20 Σεπτεμβρίου 2018 παρατάθηκε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών της Α΄ Φάσης του διαγωνισμού, για την δημιουργία εμπορευματικού κέντρου από την ΓΑΙΑΟΣΕ στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη.
Την ίδια στιγμή στην τελική ευθεία μπαίνει και ο διαγωνισμός για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο που την ερχόμενη εβδομάδα μπαίνουν οι τελικές υπογραφές και εντός του καλοκαιριού θα κατατεθεί στη Βουλή η σύμβαση ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του. Υπενθυμίζεται ότι ανάδοχος του έργου για περίοδο 60 ετών έχει ανακηρυχτεί η κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair.
Το εμπορευματικό στη Θεσσαλονίκη
Στο διαγωνισμό για το εμπορευματικό στο στρατόπεδο του Γκόνου στη Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη κατά σειρά παράταση που αποφασίζεται από την διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ καθώς η προηγούμενη έληγε την Παρασκευή 20 Ιουλίου.
Η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας πραγματοποιήθηκε μετά από αιτήματα των ενδιαφερομένων προκειμένου να διατεθεί περισσότερος χρόνος για την αρτιότερη προετοιμασία των φακέλων προσφορών αλλά και εξαιτίας του αυξημένου ενδιαφέροντος που έχει προκαλέσει στην αγορά η δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου.
Πληροφορίες θέλουν να έχουν εκδηλώσει καταρχήν ενδιαφέρον μεγάλοι κατασκευαστικοί- βιομηχανικοί όμιλοι ενώ, σύμφωνα με την διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ, το ενδιαφέρον για το στρατόπεδο Γκόνου, είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που είχε εκδηλωθεί για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδιο.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα, που θα αλλάξει τα μεταφορικά δεδομένα της χώρας αλλά και τον τρόπο που θα υλοποιούνται οι εμπορευματικές μεταφορές.
Από το σύνολο των 672 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου του Γκόνου, ένα τμήμα περίπου 100 στρεμμάτων εξαιρείται της παραχώρησης προκειμένου σε αυτό να δημιουργηθεί μία «Μικρή Διαλογή» για τους εμπορικούς συρμούς, ενώ θα ανακατασκευαστούν οι καταστρεμμένες γραμμές που συνέδεαν το Γκόνο με το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ.
Η πρώτη φάση, αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ο χρόνος για την ολοκλήρωση αυτής της φάσης είναι 35 μέρες και θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, που είναι ο ανταγωνιστικός διάλογος. Εκεί, με όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον, θα προχωρήσουν σε μία διαδικασία συζήτησης για να καταρτιστεί η φύση του διαγωνισμού και η σύμβαση. Αυτό το στάδιο υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρξει προσωρινός ανάδοχος, και στο πρώτο εξάμηνο του 2019 να έχει υπογραφεί η σύμβαση, και να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες της κατασκευής.
Η θέση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, όπου θα αναπτυχθεί το εν λόγω εμπορευματικό κέντρο, χαρακτηρίζεται προνομιακή. Διαθέτει σιδηροδρομική σύνδεση με τον Εμπορικό Σταθμό του ΟΣΕ καθώς και με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τέλος, η ευρύτερη περιοχή εξυπηρετείται από τις εξής βασικές οδικές αρτηρίες:
- Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ), μέσω του κόμβου της Λαχαναγοράς
- Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης –Έδεσσας που συνδέει το ακίνητο με την περιοχή της Σίνδου και το Κιλκίς
- Εξωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης (τμήμα της Εγνατία Οδού)
- Εσωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης.







