20.7 C
Athens
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Νέα λεωφορεία και λεωφορειολωρίδες στην «μάχη» κατά της πανδημίας

 • Της Μαρίας Μόσχου

Ενεργοποιείται ένα μήνα νωρίτερα η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ και την μεθεπόμενη εβδομάδα ενισχύεται με 100 λεωφορεία ο στόλος της ΟΣΥ.  Παράλληλα ο ΟΑΣΑ προχωρά στην διαγράμμιση λεωφορειολωρίδων για την ευκολότερη κυκλοφορία των μέσων οδικής συγκοινωνίας.

Όπως ανακοίνωσε χθες, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ενεργοποιείται η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ και επιπλέον 100 λεωφορεία θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αττικής εκτελώντας κυρίως περιφερειακά δρομολόγια.

Η σύμβαση μεταξύ ΚΤΕΛ και ΟΑΣΑ είναι έτοιμη και θα περάσει με διαδικασίες fast track από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού και στη συνέχεια από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στο πρώτο 10ημερο του Οκτωβρίου.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το χρονοδιάγραμμα ενίσχυση του στόλου του ΟΑΣΑ επιταχύνεται ως εξής:

 • Τα 100 από τα 200 συνολικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ θα έρθουν νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη και συγκεκριμένα από τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
 • Τα υπόλοιπα 100 λεωφορεία των ΚΤΕΛ θα δρομολογηθούν έως το τέλος Νοεμβρίου
 • Τα 300 λεωφορεία με leasing, θα έρθουν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.

Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται ότι τον Ιούλιο του 2019 κυκλοφορούσαν λιγότερα από 850 οχήματα. Σήμερα, με καλύτερη συντήρηση των οχημάτων, έχουμε φτάσει να κυκλοφορούν 1.100. Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 παρουσιάζεται αύξηση 30%.

 • Μέχρι τέλος Νοεμβρίου έρχονται σταδιακά με σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ 200 λεωφορεία, φτάνοντας τα 1.300. Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019  η αύξηση θα φτάσει το 53%.
 • Μέχρι το τέλος του έτους, θα προστεθούν σταδιακά με leasing άλλα 300, σύνολο 1.600. Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019η συνολική αύξηση θα φτάσει το 89%.

Στόχος είναι, όσο πιο άμεσα να ενισχυθεί ο στόλος ιδίως της Αττικής, προκειμένου να αισθάνονται ασφάλεια οι πολίτες κατά τις μετακινήσεις τους.

Ο διαγωνισμός

Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΣΥ προκήρυξε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για τη μίσθωση  των 300 λεωφορείων.

Ειδικότερα, αναμένεται να μισθωθούν 90 ντιζελοκίνητα αρθρωτά (με ρυμουλκό) και 210 κανονικά (διαξονικά) αστικά λεωφορεία αστικού τύπου (μεταχειρισμένα ή καινούργια), χαμηλού δαπέδου, ντιζελοκίνητα, ηλικίας μέχρι δέκα ετών (έτος κατασκευής 2010 ή/και μεταγενέστερο), κατηγορίας EURO V ή νεότερης.

Η μίσθωση θα ισχύει για 3 έτη με δικαίωμα προαίρεσης για ένα ακόμα έτος.

Όπως δημοσίευσε ήδη το Μoved.gr απο χθες, το κατ’ έτος μίσθωμα για το σύνολο των 300 λεωφορείων προϋπολογίζεται σε 30.240.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (10.080.000 ευρώ το χρόνο) ή αλλιώς 33.600 ευρώ ανά λεωφορείο (2.800 ευρώ το μήνα η ανώτατη τιμή).

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, η ΟΣΥ έχει το δικαίωμα να αναθέσει τη μίσθωση και συντήρηση των λεωφορείων σε άνω του ενός μειοδότες ενώ μέρος της συντήρησης θα γίνεται στις εγκαταστάσεις της ΟΣΥ από ήδη απασχολούμενο τεχνικό προσωπικό της εταιρείας, υπό την εποπτεία του μειοδότη.

Εντός 10 ημερών, μετά το τέλος κάθε μήνα, η ΟΣΥ θα εκδίδει βεβαίωση για τον αριθμό των λεωφορείων που διέθεσε ο ανάδοχος στην ΟΣΥ κάθε ημέρα του παρελθόντος μηνός, με βάση τα στοιχεία της τηλεματικής της ΟΣΥ για την κίνηση των λεωφορείων.

Έτσι θα γίνεται η πληρωμή του αναδόχου για τις μέρες κίνησης των λεωφορείων αυτών.

Μάλιστα τα μισθωμένα λεωφορεία μπορούν να μεταβιβαστούν στην ΟΣΥ (δικαίωμα εξαγοράς), μετά την ολοκλήρωση της Σύμβασης, και εφόσον είναι σε πλήρη και αποδοτική λειτουργία, κατ’ ανώτατο 12.000 ευρώ ανά κανονικό λεωφορείο και 15.000 ευρώ ανά αρθρωτό λεωφορείο.

Η υποβολή των προσφορών θα γίνεται μέχρι και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Λεωφορειολωρίδες

Την ίδια στιγμή ο ΟΑΣΑ προχωρά στην ανάθεση υπηρεσιών «Διαγράμμισης σε αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων», προϋπολογισμού 20.000  ευρώ πλέον Φ.Π.Α.

Ειδικότερα το Δ.Σ. του ΟΑΣΑ:

 1. Αποδέχεται την εισήγηση της Επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού και το με αριθ. πρωτ. Γ.Δ.Σ. 102/14.09.2020 Πρακτικό αυτής
 2. Κατακυρώνει τη σύμβαση στη μειοδότρια εταιρεία «MAYCON A.E.T.E.», με συνολική προσφερόμενη τιμή 16.167,57 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α.,

Στην Αθήνα υπάρχουν συνολικά 52,3 χλμ. λεωφορειολωρίδων. Στις αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων παράλληλης ροής επιτρέπεται η κίνηση, η στάση και απαγορεύεται η στάθμευση των:

 • Δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία και τρόλεϊ)
 • Ιδιωτικών μέσων μαζικής μεταφοράς (τουριστικά λεωφορεία, σχολικά, κ.λπ.)
 • Δικύκλων
 • Οχημάτων άμεσης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, αστυνομικά, κ.λπ.).

Από την άλλη, απαγορεύεται η κίνηση και η στάση κάθε άλλου οχήματος (Ι.Χ., ΤΑΧΙ, ημιφορτηγών ή φορτηγών). Επίσης, στις ειδικές λωρίδες αντίθετης ροής απαγορεύεται η κίνηση των δικύκλων (με εξαίρεση την οδό Κυψέλης). Επιτρέπεται η χρήση των τμημάτων A.Λ.Λ. από την λοιπή κυκλοφορία πριν από τις δεξιές στροφές εξόδου ή τις εισόδους σε παρόδιους χώρους κ.λπ. και όπου υπάρχει κατάλληλη οριζόντια (διακεκομμένη κίτρινη γραμμή) και κατακόρυφη σήμανση.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεοπτικής πειρατείας με 13.000 πελάτες και κέρδη 25 εκατ. ευρώ

Εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών. Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη...

Novacinema: Μεγάλες πρεμιέρες τον Οκτώβριο με «Hitman’s Bodyguard 2», «Plane» και νέες σειρές

O Οκτώβριος έρχεται να σε cineπάρει στα Novacinema, τον απόλυτο κινηματογραφικό προορισμό, καθώς και στο Novalifε, το αγαπημένο κανάλι ψυχαγωγίας! Μεγάλες πρεμιέρες, συναρπαστικές νέες...

MyRoomie: Νέα υπηρεσία B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα στη μετεγκατάσταση υπαλλήλων

Η MyRoomie, η κορυφαία εφαρμογή για συγκατοίκηση στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα το λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν...

Απλά Ψηφιακά 111: Τα σχέδια του Public Group (Ρόμπυ Μπουρλάς) και οι εξελίξεις στα 5G δίκτυα

Τον μετασχηματισμό μετά και την απορρόφηση των Media Markt, καθώς και τα σχέδια για την συνέχεια των καταστημάτων Public και γενικότερα της εταιρείας ανέλυσε...

Κατενάτσιο στο fintech παίζουν οι επενδυτές

Σημαντική μείωση στην παγκόσμια χρηματοδότηση του τομέα του fintech σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η συνολική χρηματοδότηση και ο αριθμός των συναλλαγών πέριξ...