14.4 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Νέα εκστρατεία phishing με «δούρειο ίππο» τις φόρμες αυτοαξιολόγησης εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι και η ανάγκη επικοινωνίας τους με τις διοικήσεις των εταιρειών γίνονται “δούρειος ίππος” για τους κυβερνοεγκληματίες

Είναι κοινή πρακτική σε μεγάλους οργανισμούς οι εργαζόμενοι σπάνια να μοιράζονται τις σκέψεις τους σχετικά με τις φιλοδοξίες σταδιοδρομίας, τους τομείς ενδιαφέροντος ή τα επιτεύγματά τους πέρα από τις προδιαγραφές των θέσεων εργασίας τους. Συνήθως, τέτοιες συζητήσεις πραγματοποιούνται μόνο μία φορά ετησίως κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων επίδοσής τους.

Ωστόσο, πολλοί εργαζόμενοι θα ήθελαν να έχουν περισσότερες ευκαιρίες επικοινωνίας με τη διοίκηση. Όταν φτάνει ένα email που τους προσκαλεί να συμμετάσχουν σε μια αυτοαξιολόγηση, ειδικά ένα που ισχυρίζεται ότι είναι υποχρεωτικό, συχνά οι εργαζόμενοι δράττονται της ευκαιρίας χωρίς δισταγμό. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στην τελευταία τους spearphishing εκστρατεία.

Σε αυτό το δόλιο σχέδιο, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στέλνουν email πειστικά κατασκευασμένα ώστε να φαίνονται σαν να προέρχονται από τμήματα ανθρώπινου δυναμικού. Αυτά τα email προσφέρουν μια φόρμα αυτοαξιολόγησης ως έναν τρόπο για να αλληλεπιδρούν οι εργαζόμενοι με τους προϊστάμενούς τους. Ωστόσο, αυτά τα παραπλανητικά email παρουσιάζουν αρκετά σαφή σημάδια ηλεκτρονικού phishing.

Πρώτον, η διεύθυνση email του αποστολέα δεν ευθυγραμμίζεται με αυτήν της εταιρείας, εγείροντας υποψίες από την αρχή. Δεύτερον, το email ασκεί πίεση επιμένοντας ότι όλοι πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα μέχρι το τέλος της ημέρας, μια κοινή τακτική που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να δημιουργήσουν την αίσθηση του επείγοντος. Επιπλέον, όταν οι παραλήπτες κάνουν κλικ στο σχετικό link, συναντούν ερωτήσεις που, με την πρώτη ματιά, φαίνονται αθώες. Ωστόσο, η πραγματική φύση της εκστρατείας γίνεται εμφανής στις τρεις τελευταίες ερωτήσεις, οι οποίες ζητούν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον κωδικό πρόσβασης και την επιβεβαίωση του κωδικού πρόσβασης του θύματος. 

Αυτή η παραπλανητική προσέγγιση αιφνιδιάζει τα θύματα επειδή ζητά ευαίσθητες πληροφορίες προς το τέλος της διαδικασίας. Για να αποφευχθεί περαιτέρω ο εντοπισμός, η λέξη “κωδικός πρόσβασης” αποκρύπτεται, προσδίδοντας ένα επίπεδο ποιότητας στην απάτη. 

«Προτρέπουμε τους εργαζόμενους να είναι προσεκτικοί όταν λαμβάνουν τέτοια email, ειδικά εκείνα που μοιάζουν με επικοινωνίες από το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού. Για την προστασία των δεδομένων τους, είναι ζωτικής σημασίας να επαληθεύουν την αυθεντικότητα των αυτόκλητων αιτημάτων αυτοαξιολόγησης απευθείας σε συνεννόηση με το τμήμα HR», σχολιάζει ο Roman Dedenok, ειδικός ασφάλειας στην Kaspersky.

Για να διατηρήσετε τα δεδομένα σας προστατευμένα από επιθέσεις phishing και διαρροές, οι ειδικοί της Kaspersky προτείνουν:

  • Να είστε προσεκτικοί με μηνύματα από άγνωστους αποστολείς: Οι επιθέσεις ηλεκτρονικού phishing προέρχονται συχνά από άγνωστους ή ύποπτους αποστολείς. Εάν λάβετε ένα μήνυμα από άγνωστο χρήστη ή αριθμό, μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους και μην παρέχετε προσωπικές πληροφορίες.
  • Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης: Χρησιμοποιήστε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για τους λογαριασμούς εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων. Αποφύγετε τη χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς και εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης για τη δημιουργία και αποθήκευση ισχυρών κωδικών πρόσβασης.
  • Επαληθεύστε την αυθεντικότητα των συνδέσμων: Πριν κάνετε κλικ σε οποιοδήποτε σύνδεσμο, ελέγξτε αν είναι νόμιμος. Οι απατεώνες συχνά δημιουργούν ψεύτικους ιστότοπους που μοιάζουν με τους πραγματικούς, επομένως είναι σημαντικό να ελέγξετε ξανά τη διεύθυνση URL πριν εισαγάγετε διαπιστευτήρια σύνδεσης ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες.
  • Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων: Η προσθήκη ενός επιπλέον επιπέδου ασφάλειας στον λογαριασμό σας μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης. Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων για να διασφαλίσετε ότι μόνο εσείς μπορείτε να έχετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας.
  • Χρησιμοποιήστε λύσεις ασφαλείας: μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας θα προστατεύσει τις συσκευές και τα δεδομένα σας από διάφορους τύπους απειλών. 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...