24.3 C
Athens
Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021

Νέα δεδομένα για τις «φθηνές» αποστολές από Κίνα – Ενισχύονται τα εγχώρια e-shops

  • Επιμέλεια: Γιάννης Γεωργίου

Λιγότερο συμφέρον αναμένεται να καταστεί το e-shopping από Κίνα μετά την 1η Ιουλίου, οπότε και αλλάζουν οι κοινοτικοί κανόνες σε θέματα ΦΠΑ για τις διασυνοριακές δραστηριότητες ηλεκτρονικού εμπορίου από επιχείρηση προς καταναλωτή (B2C).

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να εξαλειφθούν τα εμπόδια στις εξ αποστάσεως πωλήσεις και ο αθέμιτος ανταγωνισμός, σηματοδοτώντας το τέλος στις εξαιρέσεις επιβολής και την κατάργηση τυχόν απαλλαγής ΦΠΑ στα εισαγόμενα αγαθά.

Λόγω της επερχόμενης επιβάρυνσης με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που εφαρμόζεται στη χώρα προορισμού ακόμα και στα εμπορικά είδη μικρής αξίας -τα επονομαζόμενα «μικροδέματα» αξίας έως 22 ευρώ- από τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, το e-shopping από τις ασιατικές αγορές, με την Κίνα ως παγκόσμια πρωταθλήτρια του eCommerce, ενδέχεται σύντομα να ακριβύνει και να καταστεί λιγότερο συμφέρον. Άπαξ και παρέλθει η χρυσή εποχή των φθηνών αποστολών από την Κίνα, τα επώνυμα και ιδιαίτερα δημοφιλή marketplaces της Ασίας δεν αποκλείεται να χάσουν έδαφος στο διασυνοριακό εμπόριο, υποστηρίζει η ZEN.com, η ευρωπαϊκή εταιρεία fintech που προσφέρει μια ολοκληρωμένη γκάμα ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως κάρτα πληρωμής και μια ειδική εφαρμογή για B2C και B2B.

Θεωρείται αναμενόμενο ότι οι καταναλωτές θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι για την αγορά προϊόντων από ηλεκτρονικά καταστήματα και πλατφόρμες εκτός ή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο εφαρμοστέος συντελεστής ΦΠΑ θα είναι πλέον ο ίδιος με αυτόν που ισχύει στη δική τους χώρα (24% για την Ελλάδα), με το σκεπτικό ότι ο νέος κανονισμός θα καταστήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ εταιρειών της ΕΕ και τρίτων χωρών περισσότερο δίκαιο και ισορροπημένο.

Ευκαιρία για τους Έλληνες e-επιχειρηματίες

Πώς μπορούν, λοιπόν, οι Έλληνες e-επιχειρηματίες να επωφεληθούν από τις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν από τις επικείμενες νομοθετικές τροποποιήσεις και τις απλουστευμένες υποχρεώσεις ΦΠΑ που θα τεθούν σύντομα σε ισχύ, με στόχο την ενιαία ψηφιακή αγορά;

«Η φορολόγηση των αγορών από την Άπω Ανατολή μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για όσους Έλληνες εμπόρους λιανικής προσπαθούν να προσεγγίσουν πελάτες στο διαδίκτυο. Εάν και μοιάζει ευκολότερο για αυτούς να παρέχουν ανταγωνιστικές τιμές, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγοραστές λαμβάνουν επίσης υπόψη άλλα σημαντικά στοιχεία και κριτήρια. Νέοι τύποι καταναλωτών κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά – όπως οι Lazy Conquerors – για τους οποίους τα ψώνια δεν περιορίζονται στο απλό πάτημα του κουμπιού “αγορά”, αλλά αφορά την αγοραστική διαδικασία στο σύνολό της. Αυτή η εμπειρία, λοιπόν, επεκτείνεται και σε άλλες πτυχές, όπως τα ελκυστικά προγράμματα ανταμοιβών/επιβράβευσης πελατών (loyalty) ή η εκτεταμένη εγγύηση αγοράς ηλεκτρονικών ειδών», εξηγεί ο Dawid Rożekσυν-ιδρυτής και CEO της ZEN.com.

Dawid Rożek, συν-ιδρυτής και CEO της ZEN.com

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότοι οι Έλληνες έμποροι που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τους Ασιάτες «γίγαντες» συναδέλφους τους, όχι μόνο στις τιμές, την ποιότητα ή τους ασύγκριτα ταχύτερους χρόνους παράδοσης, αλλά και με άλλες ενδιαφέρουσες παροχές, με ταυτόχρονες επιλογές χαμηλού κινδύνου, χωρίς κρυφές χρεώσεις.

Συν το γεγονός ότι οι παραδόσεις τους θα γίνονται σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα, όταν κατά περίπτωση από Κίνα ένα δέμα, συνήθως από δημοφιλή marketplaces όπως το Wish ή το Aliexpress, μπορεί να χρειάζεται μήνες για να φτάσει στον αγοραστή.

Οι νέες καταναλωτικές τάσεις στη μετά-κορωνοϊό εποχή

Χωρίς αμφιβολία, η πανδημία λειτούργησε ως μία ιδιαίτερα σημαντική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, και αναπόφευκτα και την Ελλάδα.

Παρά το πρόσφατο πλήρες άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων λιανικής, στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία, κατά τη διάρκεια των lockdowns οι Έλληνες καταναλωτές εξοικειώθηκαν ακόμα περισσότερο με τα ψηφιακά οργανωμένα κανάλια πώλησης. Μάλιστα, διατείνοναι ότι θα διατηρήσουν και στο μέλλον τις νεοαποκτηθείσες διαδικτυακές τους  συνήθειες, δείχνοντας την προτίμησή τους στην ευκολία των online αγορών, καθώς και στις μεθόδους πληρωμής χωρίς μετρητά, στα βήματα του επιταχυνόμενου ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, περισσότερες «παραδοσιακές» μικρές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν και να γίνουν πιο δημιουργικές στο διαδικτυακό οικοσύστημα. Έτσι, άρχισαν να στρέφονται σε διαδικτυακές πρακτικές και σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα ενσωματώνοντας ψηφιακά εργαλεία, προκειμένου να διαχειριστούν κατάλληλα τις επιπτώσεις της Covid-19 και να διασφαλίσουν την ανθεκτικότητα και την ανάπτυξή τους.

Προτίμηση στους εγχώριους εμπόρους

Παρόλο που η πλειονότητα των Ελλήνων e-shoppers φαίνεται να προτιμά τους εγχώριους εμπόρους, στην προσπάθεια στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, οι ντόπιοι καταναλωτές δεν έχουν στρέψει την πλάτη τους στις διασυνοριακές αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου, με την Κίνα να είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για τις αγορές τους στο εξωτερικό – ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ – κυρίως χάρη στη μεγάλη γκάμα προϊόντων, τις χαμηλές τιμές και τις ειδικές προσφορές.

Η αύξηση της ελκυστικότητας των παρεχόμενων ειδών και υπηρεσιών ενός e-shop, σε μια εποχή που διάφορες ελληνικές επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου θα παλέψουν για να καταλάβουν μια θέση από τις αγορές της Άπω Ανατολής, αποτελεί μια επένδυση στην οποία αξίζει να δείξουν προσοχή.

Μετά τη χρυσή εποχή των φθηνών αγορών από την Κίνα, η προσέλκυση πελατών θα συνίσταται στο να τονίσουμε πόσο συμφέρουσα είναι μια αγορά στο συγκεκριμένο ηλεκτρονικό κατάστημα σε σύγκριση με άλλα του εξωτερικού. Σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού – κυρίως όσον αφορά τις τιμές – θα είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς επιχειρηματίες να μεγιστοποιήσουν ή τουλάχιστον να διατηρήσουν την εμπειρία του καταναλωτή στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Το διασυνοριακό μερίδιο αντιπροσωπεύει το 25,5% των συνολικών διαδικτυακών πωλήσεων στην Ευρώπη κατά το έτος 2020, καθώς οι καταναλωτές -με γνώμονα τις τιμές- συνειδητοποιούν τα πλεονεκτήματα της διαδικτυακής σύγκρισης ενός ευρέος φάσματος προϊόντων σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με τις ελκυστικές διαδικτυακές προσφορές και τους εκπτωτικούς κωδικούς. Το ποσοστό των Ευρωπαίων καταναλωτών που πραγματοποίησε διασυνοριακές διαδικτυακές αγορές ανήλθε στα 220 εκατομμύρια.

Υψηλές καταναλωτικές προσδοκίες

Είναι σαφές ότι οι καταναλωτές έχουν ολοένα και υψηλότερες προσδοκίες, στις οποίες οφείλουν να ανταποκρίνονται οι έμποροι. Για παράδειγμα, για τους περισσότερους Ευρωπαίους online καταναλωτές, ο μέγιστος χρόνος παράδοσης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 3-5 ημέρες. Από την άλλη πλευρά, η δεδομένη δημοτικότητα των ασιατικών marketplaces – όπως η πλατφόρμα AliExpress – με μεγάλους χρόνους παράδοσης δείχνει ότι και οι Έλληνες είναι συχνά πιο ελαστικοί στις απαιτήσεις τους, σε περίπτωση που γνωρίζουν ότι θα λάβουν κάτι “επιπλέον” σε αντάλλαγμα – είτε αυτό είναι χαμηλότερη τιμή ή η πιθανότητα ανάκτησης μέρους του ποσού που καταβλήθηκε με τη μορφή επιστροφής χρημάτων (cashback).

Φθηνότεροι μεν,  καλύτεροι δε

«Ο σύγχρονος e-καταναλωτής είναι συνειδητοποιημένος και ευφυής, οπότε ξέρει καλά πως να συγκρίνει τιμές χωρίς να περιορίζει τις ανάγκες του μόνο στις πιο συμφέρουσες προσφορές», αναφέρει ο κ. Rożek. «Για έναν πελάτη που μέχρι στιγμής κάνει παραγγελίες από την Κίνα, τα ελληνικά e-shops όχι μόνο θα πρέπει να συμπεριλάβουν εξίσου ελκυστικές προσφορές, αλλά και αποτελεσματική εξυπηρέτηση, βοηθώντας στη διατήρηση της οικονομικής ρευστότητας. Το ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο έχει τα εχέγγυα να γίνει τόσο ελκυστικό όσο και τα αντίστοιχα ασιατικά. Σε μεγάλο βαθμό, η δυναμική αυτή εξαρτάται και από το πόσο ανοιχτό είναι σε νέες λύσεις πληρωμής», προσθέτει ο CEO της ZEN.com.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η τηλεόραση The Terrace της Samsung λαμβάνει την πρώτη πιστοποίηση της βιομηχανίας για θέαση σε εξωτερικό χώρο από το UL

Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοίνωσε πως όλα τα μοντέλα τηλεοράσεων The Terrace, της premium σειράς που έχει σχεδιαστεί για εξωτερικούς χώρους, είναι τα...

H Siemens διοργανώνει τη virtual εκδήλωση Smart Buildings Connect, στις 21-25 Ιουνίου

 Με το σύνθημα «Ας συνδυάσουμε τον φυσικό με τον ψηφιακό κόσμο», η Siemens παρουσιάζει σε μια σειρά από sessions, τις τελευταίες καινοτομίες που...

Βράβευση για την Prosvasis στα Cloud Computing Awards 2021

Η εφαρμογή Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης Prosvasis GO έλαβε την κορυφαία διάκριση “Best SaaS Product”Η Prosvasis, μέλος του Ομίλου εταιρειών SOFTONE, ξεχώρισε στα Cloud Computing Awards...

Με θετικές εντυπώσεις ολοκληρώθηκε η δράση του Ιδρύματος Vodafone «Γνώρισε τον κόσμο του STEM»

Σε συνεργασία με την ΜΚΟ “The Tipping Point”Το Ίδρυμα Vodafone, στo πλαίσιο του προγράμματος Generation Next και σε συνεργασία με τον Μη Kερδοσκοπικό Οργανισμό...

Σε λειτουργία ψηφιακή πλατφόρμα της Πρωτοβουλίας  «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας»

Νέες υπηρεσίες για την ενίσχυση της δικτύωσης και της συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.Με κύριο στόχο τη διασύνδεση των Ελλήνων επιστημόνων...