30.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Νέα «χτυπήματα» κατά της τηλεοπτικής «πειρατείας»

Η πειρατεία στην συνδρομητική τηλεόραση και κυρίως για τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα είναι μάστιγα, με τις διωκτικές αρχές να σημειώνουν επιτυχίες στην εξάρθρωση “συμμοριών”, αλλά και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που επενδύουν πολλά εκατομμύρια για την εξασφάλιση τηλεοπτικών δικαιωμάτων να πιέζουν για περισσότερα αποτελέσματα.

Πρόσφατα, σε μεγάλη επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε περιοχή της Αττικής σε οικίες και επιχειρήσεις, συνελήφθη 60χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών, κατ’ εξακολούθηση. Παράλληλα έχουν κατασχεθεί δεκάδες ψηφιακά μέσα, λίστα πελατών και μεγάλα χρηματικά ποσά. Στο στόχαστρο των αρχών μπαίνει μεταξύ άλλων και παράνομη ιστοσελίδα διαμοιρασμού ταινιών καθώς και χιλιάδες εγγεγραμμένοι χρήστες που είχαν κατεβάσει παράνομα χιλιάδες τίτλους ταινιών.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την Τρίτη 5/3 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, ηγετικό μέλος «πειρατικών» συνδρομών στη Λάρισα καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο (κατ’ επάγγελμα τέλεση του αδικήματος παρανόμου διαμοιρασμού συνδρομητικών υπηρεσιών).

Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της ψηφιακής πειρατείας με πρωτοβουλίες των εταιρειών συνδρομητικής τηλεόρασης, Cosmote, Nova, Vodafone. Στο πλαίσιο αυτό έχουν εξαρθρωθεί δεκάδες «πειρατές» με χιλιάδες συνδέσεις.

Η πειρατεία στην συνδρομητική τηλεόραση υπολογίζεται από 600 έως 900 χιλ. συνδρομές στην χώρα μας.  Στην Ελλάδα τα νοικοκυριά με νόμιμη συνδρομή συνδρομητικής τηλεόρασης είναι της τάξης των 1.200.000 με τη διείσδυση το 2023 να διαμορφώνεται στο 31%, από 30% το 2022.

Η χώρα μας στην 3η θέση στην πειρατεία του αθλητικού περιεχομένου στην Ευρώπη, ενώ την πρώτη θέση κατέχει η Πορτογαλία και την δεύτερη η Μάλτα.

Χρόνια φυλάκισης

Παρόλο που οι διωκτικές αρχές έχουν προβεί σε δεκάδες συλλήψεις κατά της «πειρατείας» το τελευταίο διάστημα και έχουν επιβληθεί δεκάδες χρόνια φυλάκισης σε μέλη μεγάλων οργανώσεων, παρατηρείται ότι κάποιοι συνεχίζουν ακάθεκτοι, αγνοώντας το κακουργηματικό αδίκημα που πράττουν.

Είναι επιτακτική όσο ποτέ η υιοθέτηση προληπτικών νομοθετικών μέτρων από την πολιτεία προκειμένου να ενισχυθεί η αντιμετώπιση του εγκλήματος.  Η νομοθεσία πρέπει να είναι ευέλικτη και να προσαρμόζεται στις εξελισσόμενες απειλές και ψηφιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία, όπως η κυβερνοασφάλεια ή οι νέες μορφές εγκλήματος όπως η συνδρομητική και η ιντερνετική πειρατεία.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Global Sustain συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση της Διατραπεζικής Ψηφιακής Πλατφόρμας “ESGr”

Στην υλοποίηση μίας καινοτόμου διατραπεζικής πλατφόρμας συλλογής και ανάλυσης μη χρηματοοικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων σε θέματα ESG (E: Περιβάλλον, S:Κοινωνία, G:Διακυβέρνηση), συνέβαλε αποφασιστικά η...

Amazon Web Services: Το MAD TV αξιοποιεί τις δυνατότητες του Amazon Bedrock στα φετινά MAD Video Music Awards

Το MAD TV, το κορυφαίο μουσικό δίκτυο της Ελλάδας, προετοιμάζει το κοινό για μια συναρπαστική εικαστική εμπειρία στα επερχόμενα ΜAD Video Music Awards από...

ΕΕΤΤ: «Ναι» στις νέες τιμές χονδρικής του ΟΤΕ για την οπτική ίνα

Στις ευρωπαϊκές αρχές έστειλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) την πρόταση του ΟΤΕ που προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων...

Η Vodafone στηρίζει το Athens Pride για 9η χρονιά

H Vodafone γιορτάζει τη διαφορετικότητα και υποστηρίζει για 9η συνεχή χρονιά την πρωτοβουλία Athens Pride 2024 καλώντας όλα τα άτομα να ενώσουν τις φωνές...

Telekom: Κορυφαία συνδεσιμότητα σε όλα τα γήπεδα του UEFA EURO 2024 μέσω 5G και οπτικών ινών

Τα δέκα γήπεδα ποδοσφαίρου που θα «φιλοξενήσουν» το UEFA EURO 2024TM, αναβάθμισε τεχνολογικά η Telekom, μέλος της οποίας είναι και η COSMOTE, διασφαλίζοντας βέλτιστη...