22 C
Athens
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Ν. Ζαρκαλής: Σε αναπτυξιακή πορεία η WIND

της Μαρίας Μόσχου

mariam@moved.gr

Μια πολύ καλή χρονιά με αύξηση εσόδων ήταν το 2017 για την Wind σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Wind Hellas Νάσο Ζαρκαλή ο οποίος μίλησε για σημάδια ανάκαμψης της συνολικής  αγοράς των τηλεπικοινωνιών μετά από 8 χρόνια κάμψης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ζαρκαλής ανέφερε ότι το 2017  διασφαλίστηκε η αναπτυξιακή τροχιά για την εταιρεία, με αύξηση τζίρου σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ισχυρή ρευστότητα και δυναμικές επιδόσεις στην πελατειακή βάση.

Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε και για την φετινή χρονιά τονίζοντας πως το 2018 θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης. «Έχοντας θεμελιώσει επιταχυνόμενη ανάπτυξη την τελευταία διετία, εκτιμούμε με βεβαιότητα ότι το 2018 θα είναι ο τρίτος χρόνος ανάπτυξης για τη WIND με συνεχιζόμενη άνοδο σε όλους τους οικονομικούς και λειτουργικούς δείκτες» επεσήμανε ο επικεφαλής της WIND.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η αγορά τηλεπικοινωνιών το 2017  έφτασε συνολικά τα 4,2 δις. ευρώ, με την αγορά της κινητής να διαμορφώνεται στα  1,82 δισ. ευρώ, της  σταθερής στα 2,17 δισ. ευρώ και της συνδρομητικής τηλεόρασης στα άλλα 0,21 δισ. ευρώ. Μάλιστα ανέφερε πως η μικρή άνοδος της αγοράς το 2017 συνδέεται κυρίως με τη σταθεροποίηση στο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Η Wind Hellas κατέγραψε πέρυσι αύξηση τζίρου κατά 3,9%, στα 494 εκατ. ευρώ και τα  EBITDA αυξημένα κατά 13,6% στα 103,4 εκατ. ευρώ. Το 63% των εσόδων είναι από την κινητή τηλεφωνία και το 37% από τη σταθερή τηλεφωνία. Τα έσοδα στην κινητή έφτασαν τα 313,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 2,8% και στη  σταθερή τηλεφωνία στα 181 εκατ. ευρώ με αύξηση 5,8%. Στη διετία 2015 – 2017 αυξήθηκαν τα έσοδα κατά 7,2% και τα EBITDA κατά 21,8%.

Η αύξηση των εσόδων της WIND Ελλάς  κατά τη διετία 2015 – 2017 ανήλθε σε 7,3% ενώ εντυπωσιακή ήταν η αύξηση του EBITDA για την ίδια περίοδο που άγγιξε το 21,3%.

Όσον αφορά το κόστος κινητής τηλεφωνίας στην χώρα μας τόνισε ότι το διάστημα 2010 – 2017 το κόστος μονάδας χρήσης ομιλίας και δεδομένων για τους πελάτες της Wind έχει μειωθεί 94%.

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της Wind, οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι (Golden Tree και Cyrus) αύξησαν τη συμμετοχή τους στο 75% ενώ οι τρεις μεγαλύτεροι ελέγχουν το 93% της εταιρείας. Χαρακτήρισε επιτυχής την έκδοση ομολογιακού δανείου το περασμένο Νοέμβριο και ανέφερε πως  εταιρεία έκλεισε τη χρονιά με 150 εκατ. ευρώ ρευστότητα, η οποία θα αξιοποιηθεί σε δύο βασικές κατευθύνσεις την  οργανική ανάπτυξη της εταιρείας και σε πιθανές εξαγορές.

Στην κινητή τηλεφωνία η αύξηση εσόδων ήταν 2,8%, η αύξηση σε συνδρομητές συμβολαίου 4,1% και στους χρήστες smartphone 25,2%. Η κάλυψη σε δίκτυο 4G βρίσκεται πλέον στο 87%, ενώ  καταγράφονται περισσότεροι από 1 εκατ. χρήστες Mobile Internet. Η συνολική βάση πελατών κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκε σε 3,8 εκατομμύρια το 2017, με τους χρήστες καρτοκινητής να αγγίζουν τα 2,97 εκατ.

Στη σταθερή τηλεφωνία η πελατειακή βάση των χρηστών με απελευθερωμένη γραμμή (LLU & NGA) ήταν 5,9% και οι συνδρομητές με συνδυαστικές υπηρεσίες κινητής, σταθερής και Internet είναι 219.000. Το μερίδιό της στις απελευθερωμένες γραμμές έχει διαμορφωθεί σε 28,1%.

Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών γίνεται με εντατικούς ρυθμούς και εκτιμάται ότι στο τέλος του πρώτου εννιαμήνου του 2018, το δίκτυο οπτικών ινών της WIND θα καλύπτει 170.000 γραμμές πανελλαδικά ενώ στόχος είναι να φτάσει τις 442.000 γραμμές στο τέλος του 2019.

Συγκεκριμένα η εταιρεία δαπάνησε  την περασμένη χρονιά 95 εκατ. ευρώ διαθέτοντας τα κεφάλαια αυτά για την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς στην κινητή (4G) και τη σταθερή (VDSL, FTTx) ενώ οι επενδύσεις για το 2018 εκτιμώνται μεταξύ 95-105 εκατ. ευρώ και θα επικεντρωθούν στην εντατική επέκταση των υποδομές νέας γενιάς καθώς και στη δυναμική είσοδο της εταιρείας στην αγορά της τηλεόρασης. Μάλιστα σύντομα η διοίκηση της εταιρείας  θα παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη συνδυαστική πρόταση με τη νέα υπηρεσία τηλεόρασης που είναι ήδη σε πιλοτικό στάδιο με περίπου 1.500 πελάτες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πώληση της Forthnet είπε πως δεν υπάρχει καν εκτίμηση για το πότε μπορεί να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός προσθέτοντας ότι ακόμα υφίστανται παράγοντες που πρέπει να διευκρινιστούν. Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει και τη συνεργασία της Wind με τη Vodafone όσον αφορά τη διεκδίκηση της εισηγμένης (έχουν καταθέσει από κοινού δεσμευτική προσφορά) λέγοντας επίσης πως υπάρχουν σημεία που θα διευκρινιστούν μελλοντικά.

Αναφορικά με το αν τίθεται θέμα ανταγωνισμού σε περίπτωση που οι δύο εταιρείες προκριθούν από τις πιστώτριες τράπεζες, ο επικεφαλής της Wind απάντησε κατηγορηματικά όχι.

 

 

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Samsung Electronics Hellas παρουσίασε τα προϊόντα ήχου και εικόνας για το 2023

Με αφορμή το λανσάρισμα της νέας σειράς audiovisual για το 2023, η Samsung Electronics Hellas παρουσίασε σήμερα τις νέες εμπειρίες προβολής, που αντιπροσωπεύουν το...

Sunday Premiere: Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία «The Woman King» στη Nova

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η Viola Davis πρωταγωνιστεί σε μια γεμάτη δράση ιστορία που αφορά μία επίλεκτη γυναικεία μονάδα πολεμιστών! Οι συνδρομητές της Nova...

Η προσβασιμότητα συναντά τον τουρισμό: Η Evenly στην 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

H Evenly, ως υποστηρικτής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προσέφερε υπηρεσίες διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα και αυτόματου υποτιτλισμού, σε όλη τη διάρκεια της...

Η Nova αποτίει φόρο τιμής στη Βασίλισσα του Rock ‘n’ Roll, Tina Turner

Η Nova, μέλος της United Group του κορυφαίου παρόχου και τηλεπικοινωνιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτίει φόρο τιμής στη θρυλική εικόνα του Rock n Roll,...

Απλά Ψηφιακά 98: Η Grandmama (Βίκυ Κλήμη) που συνδυάζει επιχειρηματικότητα και κοινωνική προσφορά, οι ψηφιακές πληρωμές και οι εξαγορές στην πληροφορική

Τον επιτυχημένο συνδυασμό της επιχειρηματικότητας με την κοινωνική προσφορά, αλλά και τα επόμενα βήματα του Grandmama ανέλυσε στον Δημήτρη Μαλλά και τη Νίκη Παπάζογλου...