20.9 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Ν. Σταθόπουλος: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα για νέες επενδύσεις

Η σταθερότητα που επιδεικνύει η Ελλάδα στην οικονομία, καθώς και το εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο σε συνάρτηση με το γεγονός ότι αποτελεί χώρα της ΕΕ δημιουργούν ένα περιβάλλον που προσελκύει νέες επενδύσεις, σύμφωνα με τον ο κ. Νίκο Σταθόπουλο, πρόεδρο και βασικό μέτοχο της BC Partners.

Ο ίδιος τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ότι η Ελλάδα αξίζει την θέση που έχει κερδίσει στις επενδύσεις γιατί έχει ανακάμψει και έχει προχωρήσει σε επιτεύγματα τα τελευταία χρόνια.

Θετικό momentum

«Διαφαίνεται ότι υπάρχει θετικό momentum και νομίζω εύλογα και δίκαια γιατί έχουν γίνει βήματα και μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν την Ελλάδα να βγει από μία ανώτατη κρίση.  Και θεωρώ ότι πέραν των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα έχει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν έναν πιο βιώσιμο επενδυτικό προορισμό. Είναι μία χώρα της ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει το ευρώ, έχει σταθερότητα και είναι κρίσιμης σημασίας ειδικά στον γεωπολιτικά ταραγμένο κόσμο που ζούμε αυτή τη στιγμή, έχει εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα τόνισε ότι η  Ελλάδα είναι μία πολύ πλούσια χώρα σε ανθρώπους. «Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό το προσωπικό δεν θα φύγει από τη χώρα».

«Η Ελλάδα είναι επίσης μία χώρα που έχει ευρεία βάση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ανάπτυξη προβλέπω ότι θα έρθει -σε μεγάλο βαθμό- από τον τομέα αυτό. Υπάρχουν κάποιες πολύ μεγάλες επιτυχημένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά η δυναμική της ανάπτυξης πρέπει και θα έρθει μέσα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις που έχουν τον ιδρυτή τους ως  επικεφαλής», τόνισε ο κ. Σταθόπουλος.

Δεκαετία κρίσης

Μάλιστα διευκρίνισε ότι η χώρα μας βγαίνει από μία δεκαετία κρίσης,  και βγαίνει με μεγάλη δυναμική. «Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσεται πιο γρήγορα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Διαφαίνεται από τα δεδομένα του 2023. Και νομίζω θα γίνει το ίδιο  και το 2024.

Τι σημαίνει αυτό; Oτι η χώρα αυτή θα αναπτυχθεί πιο γρήγορα από άλλες άρα ως επενδυτές έχουμε μία επιλογή. Θα θέλαμε να πάμε σε αγορές που αναπτύσσονται πιο γρήγορα και αυτός είναι ένας από τους θεμελιώδεις λόγους για τους οποίους η Ελλάδα  πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή, πρέπει να συνεχίσει να προσελκύει επενδύσεις». σημείωσε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ωστόσο, ότι πρέπει να συνεχίσει σε αυτή την πορεία και είναι στον σωστό δρόμο.

«Το καλό είναι ο εχθρός του καλύτερου», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το τι είναι πιο σημαντικό για έναν επενδυτή και συνέχισε: «H Ελλάδα πέρασε μία πολύ καλή πορεία και είχε μία πολύ καλύτερη πορεία τελευταία λόγω των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.  Ακούσαμε σίγουρα για την ανάγκη να εξασφαλίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν στον τομέα της φορολογίας, στον τομέα της γραφειοκρατίας κτλ.

Έχουν γίνει πολλά

Έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, έχουμε όμως πολλά που πρέπει να κάνουμε. Και πιστεύω με σθένος στη σημασία της εκπαίδευσης και νομίζω ότι στην εκπαίδευση και στην ιδιωτική εκπαίδευση υπάρχουν πολλά βήματα που μπορεί να γίνουν και αυτό  θα εξασφαλίσει ότι πολλά από τα λαμπρά μυαλά που είναι στην Ελλάδα δεν θα φύγουν από τη χώρα. Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας.

Ο ρόλος του κράτους είναι να εξασφαλίσει ότι δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο η επιχειρηματικότητα μπορεί να ανθίσει, διότι η επιχειρηματικότητα είναι η κινητήριος δύναμη κάθε οικονομίας και αυτό για μένα είναι αυτό που πρέπει να συνεχίσει να κάνει το κράτος. Πρέπει να τροφοδοτεί την καινοτομία που θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη. Άρα για τη χώρα η οποία έχει επανέλθει στο δρόμο είναι σημαντικό να μη χάσει αυτή τη συνέπεια. Συνέπεια σε μεταρρυθμίσεις, συνέπεια στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα δώσει αυτή τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή θα είναι και η μόνη μου συμβουλή για το τι πρέπει να συμβεί» σημείωσε.

Αισιόδοξος για το μέλλον

Ο Νίκος Σταθόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον των επενδύσεων και της οικονομίας γενικότερα παρά το ότι το περιβάλλον είναι απρόβλεπτο. «Αντιμετωπίζουμε μια κρίση όχι χρηματοοικονομική, όπως του 2008. Η κρίση τώρα άγεται από τον πληθωρισμό και τα επιτόκια και όλα αυτά οδηγούν να σκεφτώ ότι πρόκειται για έναν οικονομικό κύκλο με μικρή διάρκεια ζωής. Είμαι αισιόδοξος ότι θα είναι βραχυπρόθεσμη αυτή η κατάσταση», δήλωσε συγκεκριμένα.

Όσο για την BC Partners, ο Νίκος Σταθόπουλος τόνισε ότι «εμείς ψάχνουμε επιχειρήσεις που μπορούν να έχουν κυκλική ανάπτυξη. Θέλουμε επιχειρήσεις που είναι ηγέτες στον τομέα τους. Ψάχνουμε τις αγορές με κυκλική κίνηση. Βεβαίως, δεν έχουν όλες οι εταιρείες αυτά τα χαρακτηριστικά και για αυτό είναι δύσκολη η αξιολόγηση των κινδύνων».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Στρατηγική συνεργασία της Lancom με την EXA Infrastructure, για μία νέα εποχή συνδεσιμότητας στη ΝΑ Ευρώπη

Η Lancom, η ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική εταιρεία που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες cloud, data center και τηλεπικοινωνιών, και η EXA Infrastructure, η εταιρεία με τη...

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο BigData – ΕY – OTE – REAL CONSULTING οι ανάδοχοι

Γράφει η Μαρία Μόσχου Την ανάθεση στην ένωση εταιρειών «ΕY – OTE – REAL CONSULTING» της 1ης Εκτελεστικής Σύμβασης για την υλοποίηση μέρους της...

Η «έξυπνη» διαχείριση κυκλοφορίας θα αποφέρει έσοδα 10,6 δισ. δολάρια το 2023  

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Αυξανόμενες βαίνουν οι παγκόσμιες επενδύσεις σε smart cities, με τον τομέα της «έξυπνης» διαχείρισης της κυκλοφορίας να απορροφά σημαντικό τμήμα...

Αναβαθμίζεται ψηφιακά το Πυροσβεστικό Σώμα για την καλύτερη διαχείριση κρίσεων

Τα τελευταία χρόνια κρίνεται αναγκαία η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων των φυσικών καταστροφών τόσο...

Κατά 7% θα μειωθεί το Capex των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έως το 2025

 Τάση επιβράδυνσης καταγράφουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων διεθνώς, με την Ελλάδα να κινείται, πάντως, σε αντίθετη τροχιά από τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με...