13.8 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Μπαράζ προσλήψεων στην ελληνική αγορά Πληροφορικής

Τις ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων έναντι όλων των άλλων κλάδων της εγχώριας οικονομίας καταγράφει για το 4ο τρίμηνο του 2023 ο τομέας της Πληροφορικής. Παρά το γεγονός ότι 8 στους 10 εργοδότες αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση ταλέντων στον κλάδο του ΙΤ, η Πληροφορική είναι ο ισχυρότερος κλάδος για το 4ο τρίμηνο σε επίπεδο προσλήψεων με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο +32%.

Είναι προφανές ότι η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και οι νέες ανάγκες για τεχνολογικές λύσεις έχουν δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης στον κλάδο του ΙΤ. Η μεγαλύτερη αύξηση προοπτικών απασχόλησης εντοπίζεται στους οργανισμούς που ανήκουν στην υποκατηγορία του «Επικοινωνιακού Εξοπλισμού» (+75%), ενώ ακολουθούν άλλοι υποκλάδοι IT (+50%), Software (+33%) και υπηρεσίες IT (+25%).

Στο μεταξύ, αξιοσημείωτη δυναμική όσον αφορά την απασχόληση (29%) καταγράφει ο κλάδος των Καταναλωτικών Αγαθών & Υπηρεσιών (συμπεριλαμβάνεται και ο Τουρισμός). Στη δυναμική αυτή συμβάλουν οι νέες ανάγκες που προέκυψαν για είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες στη μεταπανδημική περίοδο.

Παρατηρείται αύξηση δημιουργίας νέων σημείων πώλησης καταναλωτικών αγαθών και αλυσίδων που εκτοξεύουν στο +50% την αύξηση των προοπτικών απασχόλησης στον κλάδο.

Σημαντική αύξηση στις προοπτικές απασχόλησης (+100%) εντοπίζεται και στο online & direct marketing retail, στην κατηγορία «Κλωστοϋφαντουργία, ένδυση, είδη πολυτελείας» (+50%), στις υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου όπως γυμναστήρια, spa (+100%) κ.ά.».

Επιπλέον, στον κλάδο της Υγείας και των Βιο-επιστημών, αν και 84% των εργοδοτών έχει δυσκολία ανεύρεσης στελεχών ο τομέας βρίσκεται στην 3η θέση από πλευράς προοπτικών απασχόλησης με τις προθέσεις προσλήψεων να φτάνουν στο +28%.

Ποιοι κλάδοι προσλαμβάνουν

Η Ενέργεια και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας έχουν προοπτικές απασχόλησης 24%, ωστόσο το 96% των οργανισμών δυσκολεύεται να βρει ταλέντα. Οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα έχουν προοπτικές απασχόλησης 9% ενώ οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας αποτυπώνουν αρνητικό πρόσημο (-6%).

Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο «Βιομηχανία και Κατασκευές» φτάνουν στο +3% ενώ οι ασθενέστερες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται στα «Χρηματοοικονομικά & Κτηματομεσιτικά» (-9%).

Σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Προθέσεων Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup, συνολικά οι εργοδότες στην Ελλάδα συνεχίζουν να αναμένουν σταθερά θετικό ρυθμό προσλήψεων το τελευταίο τρίμηνο του 2023 με τον δείκτη NEO, που δείχνει τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης, να φτάνει στο +18%.

Από πλευράς εργοδοτών, το 29% αναμένει αύξηση των απασχολουμένων, το 17% μείωση ενώ το 51% δεν περιμένει καμία αλλαγή το 4ο τρίμηνο του 2023.

Ο ρόλος των ΜμΕ

Η Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης του ManpowerGroup δείχνει, στο μεταξύ, ότι η πιο ισχυρή περιφέρεια στη χώρα σε επίπεδο πωλήσεων είναι η Βόρεια Ελλάδα με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο 21 (+6% από το προηγούμενο τρίμηνο).

Αναφορικά με το μέγεθος των επιχειρήσεων και τις προοπτικές απασχόλησης που προσφέρουν, ιδιαίτερα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι εργοδότες στις μεσαίες επιχειρήσεις. Οι Έλληνες εργοδότες σε μεσαίες επιχειρήσεις με 50-249 εργαζομένους είναι πιο αισιόδοξοι με τον δείκτη ΝΕΟ να φτάνει στο 33, αυξημένος κατά 14% από το προηγούμενο τρίμηνο.

Η εικόνα παγκοσμίως

Με σταθερές προοπτικές σε όλες τις περιοχές, οι εργοδότες στη Βόρεια Αμερική αναμένουν τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων (+35%), ενώ ακολουθεί η Ασία-Ειρηνικός (+32%) και η Νότια και Κεντρική Αμερική (+31%.

Στην περιοχή της ΕΜΕΑ, οι προοπτικές απασχόλησης παραμένουν χαμηλές αλλά σταθερές (+25%), με αύξηση +3% από το προηγούμενο τρίμηνο.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...