18 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Μπαράζ επενδύσεων για νέα hubs και «φυτώρια» στελεχών ανά την Ελλάδα 

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Την ελληνική περιφέρεια σκανάρουν οι μεγάλες πολυεθνικές της τεχνολογίας και εγχώριοι όμιλοι του κλάδου σε αναζήτηση νέων ταλέντων, που θα καλύψουν τις διογκούμενες ανάγκες της αγοράς για στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις στην Πληροφορική.  Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο Κρήτης και Ρόδος εξελίσσονται σε «φυτώρια» παραγωγής νέων στελεχών για τις εταιρείες, που αναζητούν μετ’ επιτάσεως νέες δεξαμενές εξειδικευμένων εργαζομένων, σε μια εποχή που η λειψυδρία ταλέντων χτυπά κόκκινο.

Μεταξύ αυτών, η Uni Systems η οποία προχωρά τα πλάνα της για την εγκατάσταση technology hub στην Πάτρα, με στόχο τη δημιουργία ομάδας 100 ειδικών στην ανάπτυξη λογισμικού το 2024. Με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της σε προσωπικό, η Uni Systems προχωρά σε ένα φιλόδοξο πλάνο για την ανάπτυξη τεχνολογικών hubs ανά την Ελλάδα, με πρώτο σταθμό την Πάτρα, ώστε να εξελιχθούν σε «φυτώρια» νέων ταλέντων.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα πλάνα των Deloitte, PwC, EY, KPMG για την εγκατάσταση κέντρων τεχνολογίας ανά την Ελλάδα με επίκεντρο τις αναδυόμενες ελληνικές παραγωγικές μηχανές ταλέντων, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Ήδη στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Endeavor Greece, περισσότερες από 140 ξένες εταιρείες έχουν ιδρύσει tech hubs, με επίκεντρο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με τις 73 εξ αυτών να είναι πολυεθνικές, που απασχολούν περισσότερα από 8.000 άτομα σε τεχνολογικές θέσεις εργασίας.

Φυτώρια ταλέντων

«Η Ελλάδα γίνεται πόλος έλξης τεχνολογικών επενδύσεων. Αυτό είναι καλό διότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα. Ωστόσο, όλες οι εταιρείες από τον ίδιο κουβά αντλούμε προσωπικό. Χρειαζόμαστε 15.000 εργαζομένους στο ΙΤ ετησίως και ‘παράγουμε’ μόλις 8.000. Υπάρχει φούσκωμα μισθών. Δημιουργείται σπιράλ θανάτου προς τα πάνω στους μισθούς» τόνισε, παρουσιάζοντας το εγχείρημα για το hub της Πάτρας ο Γιάννης Λουμάκης, διευθύνων σύμβουλος της Uni Systems, η οποία επιχειρεί να λύσει με έναν καινοτόμο τρόπο τον δυσεπίλυτο γρίφο της έλλειψης ταλέντων.

Η εταιρεία, μέλος του ομίλου Quest, αναζητά ευρύχωρες δεξαμενές ταλέντων και εκτός συνόρων, έχοντας αναθέσει στην Deloitte έρευνα, για να εντοπίσει αγορές με «πληθωρισμό» εξειδικευμένου προσωπικού, προκειμένου να αναπτύξει και εκεί hubs, που θα «εκκολάπτουν» στελέχη, για τις διογκούμενες ανάγκες της σε προσωπικό. Στόχος της Uni Systems να απορροφά περί τα 200-300 άτομα, σε ετήσια βάση, από αυτές τις δεξαμενές.

Το Technology Hub στην Πάτρα υλοποιείται σε συνεργασία με τη Knowledge, εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων λύσεων Πληροφορικής, με την οποία η Uni Systems διατηρεί ήδη συνεργασία από το 2018. Το Κέντρου Τεχνολογίας θα ενισχύσει την τοπική ψηφιακή οικονομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή, καλύπτοντας παράλληλα τις ανάγκες της Uni Systems σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση σύνθετων έργων.

Αρχικός στόχος είναι η δημιουργία ομάδας 100 περίπου εξειδικευμένων στελεχών εντός του 2024 με εστίαση σε ειδικότητες του κύκλου ανάπτυξης λογισμικού, συγκεκριμένα, αναλυτές, προγραμματιστές, testers και architects.

Με το βλέμμα στην Πάτρα

Στην Πάτρα στοχεύει και η Deloitte, η οποία δημιουργεί τεχνολογικό hub, το δεύτερο μεγαλύτερο εκτός Αττικής και μετά τη Θεσσαλονίκη. Το κέντρο καινοτομίας της αχαϊκής πρωτεύουσας, αναμένεται να απασχολήσει τουλάχιστον 250 μηχανικούς επιστήμονες και τεχνολόγους με τον αριθμό αυτό ενδεχομένως να διπλασιάζεται στην πορεία του χρόνου.

To νέο κέντρο καινοτομίας, με την επωνυμία Brainzone, που θα εγκατασταθεί σε ακίνητο 4.000 τ.μ. στην πόλη της Πάτρας, αποτελεί παράρτημα της Deloitte BS και όχι ξεχωριστή νομική οντότητα, όπως συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη με το Deloitte Alexander Competence Center, που λειτουργεί ήδη από το 2017.

Στόχος, δε, είναι να φέρει νέο ανθρώπινο δυναμικό, όχι απαραίτητα μόνον από την Πάτρα, αλλά και από άλλες πόλεις της Δυτικής  Ελλάδας, για παράδειγμα τη Ναύπακτο, το Αίγιο, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι ή την Αμφιλοχία.

Η Deloitte στοχεύει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος εκκόλαψης επιχειρηματικών ιδεών και -κυρίως- στην ανεύρεση ανθρώπινου δυναμικού για την υλοποίηση έργων που αφορούν πελάτες της εταιρείας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Οι απόφοιτοι θα εκπαιδευτούν και θα εργάζονται για μερικούς από τους πιο μεγάλους και σημαντικούς πελάτες της Deloitte στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Η Deloitte σχεδιάζει έως το τέλος του 2023 να έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην Πάτρα, σε αντικείμενα ενδιαφέροντος που σχετίζονται με τους τομείς της τεχνολογίας, του Consulting (Συμβουλευτικών Υπηρεσιών) και του Risk Advisory (των Υπηρεσιών Διαχείρισης Ρίσκου).

Τη δυναμική της στην Πάτρα ενισχύει και η PwC, επεκτείνοντας το  «PwC Technology & Innovation Hub», που ξεκίνησε προ διετίας να δημιουργεί στην πόλη.

Κόμβος τεχνολογίας τα Ιωάννινα

Τον ρόλο της πόλης-κόμβου καινοτομίας αναγνωρίζει και στα Ιωάννινα η PwC, η οποία εγκαθιστά στην πόλη ψηφιακό κέντρο με την επωνυμία Digital Center Ioannina. Το ψηφιακό κέντρο απασχολεί υψηλά εξειδικευμένους εργαζόμενους, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από κατοίκους της πόλης των Ιωαννίνων και των γύρω περιοχών ή αποφοίτους των τοπικών Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων.

Στόχος του Digital Center Ioannina είναι να συγκεράσει το πλήθος των ικανοτήτων που σχετίζονται με τις ψηφιακές δεξιότητες, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τα στελέχη του χώρου να συνεργαστούν και να επιτύχουν από κοινού ολιστικές λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Η PwC εφαρμόζει μια στρατηγική δημιουργίας γραφείων-δορυφόρων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με το Digital Center Ioannina να είναι το δεύτερο κατά σειρά, μετά το Tech & Innovation Hub στην Πάτρα. Σύντομα δε η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει τη λειτουργία επιπλέον γραφείων-δορυφόρων στην ελληνική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένου και του PwC Sustainability Hub στη Ρόδο.

«Στα Ιωάννινα βρίσκεται ένα από τα πιο δυναμικά και ραγδαία αναπτυσσόμενα ψηφιακά και τεχνολογικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα, στους κόλπους του οποίου εντάσσονται νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν αντλήσει χρηματοδοτήσεις από επενδυτικά κεφάλαια και venture capitals τα τελευταία χρόνια» αναφέρει η PwC.

Θυμίζουμε ότι ήδη στα Ιωάννινα hubs λειτουργούν εταιρείες όπως η γερμανική TeamViewer, ενώ innovation center στη πόλη διατηρεί εδώ και μία 6ετία η επίσης γερμανική P&I AG, μέσω της P&I Hellas.

Κρήτη και Ρόδος μπαίνουν στον χάρτη 

Ανερχόμενες δυνάμεις για τις πολυεθνικές και τις εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας, που βρίσκονται στο κυνήγι του …θησαυρού των ελληνικών ταλέντων, αποτελούν η Κρήτη και εσχάτως η Ρόδος. Ήδη, από πέρσι το καλοκαίρι, η Vodafone προχώρησε στη δημιουργία του Vodafone Tech Hub στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ προς το Ηράκλειο της Κρήτης βλέπει και η ΕΥ, με την πόλη να βρίσκεται και στις αντένες της PwC.

Με το Vodafone Tech Hub η εταιρεία φιλοδοξεί να φέρει το αύριο της τεχνολογίας στην Κρήτη, δίνοντας την ευκαιρία σε έμπειρους και νέους Software Engineers και Agile Practitioners να εργαστούν υβριδικά από το Ηράκλειο. Στόχος του hub να συγκεντρώσει το καλύτερο ταλέντο του νησιού γύρω από τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα επαγγέλματα του μέλλοντος και να δώσει την ευκαιρία σε νέους και έμπειρους επαγγελματίες να συμμετάσχουν σε κορυφαία ψηφιακά έργα του ομίλου Vodafone.

Έτερος επενδυτικός προορισμός για τους ομίλους τεχνολογίας, που αποκεντρώνουν τις δραστηριότητές τους, είναι η Ρόδος. Για παράδειγμα, η Grant Thornton κοιτάζει στρατηγικά τη Ρόδο, εγκαθιστώντας εκεί νέα γραφεία (σσ έχοντας ήδη παρουσία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης και Ιωάννινα).

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Vodafone Business: Ανάληψη έργου για το Υπουργείο Μετανάστευσης

Αναβαθμίζει το επίπεδο κυβερνοασφάλειας, αλλά και τη διαλειτουργικότητα υπηρεσιών του Υπουργείου προς όφελος των διαχειριστών και των τελικών χρηστών H ένωση εταιρειών Byte-Vodafone Business...

“Digital Transformation Readiness” wizard από τη SoftOne

Οδηγώντας σταθερά τις εξελίξεις που αφορούν τη μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή, η SoftOne παρουσιάζει το “Digital Transformation Readiness” wizard, ένα πρωτοποριακό...

Απλά Ψηφιακά 119: Ενισχύοντας τη θέση των γυναικών στην τεχνολογία (Ελένη Ακτύπη), τα data centers, η Nova και οι νέες επενδύσεις

Το θέμα της ενίσχυσης της παρουσίας των γυναικών στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης σε αυτό το επεισόδιο του...

Εκπτώσεις vs καταναλωτές: Τελικά, ποιος κερδίζει;

Μια νέα έρευνα της Kaspersky αποκαλύπτει ότι το 90% των αγορών πραγματοποιούνται αυθόρμητα κατά τη διάρκεια της Black Friday και της Cyber Monday. Αποκάλυψε επίσης ότι τα μέσα κοινωνικής...

IBM Ελλάδας: Υψηλός μονοψήφιος ρυθμός ανάπτυξης και «άνοιγμα» σε startups και δημόσια έργα

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Νέα στρατηγική τόσο σε διεθνή επίπεδο όσο και στην χώρα μας χαράσσει η IBM, η οποία βλέπει ευκαιρίες στην αγορά...