της Μαρίας Μόσχου
mariam@moved.gr
Σε ένα από τα πιο «δυνατά χαρτιά» της ελληνικής οικονομίας έχει μετατραπεί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ο οποίος γίνεται πόλος έλξης δεκάδων διεθνών αεροπορικών εταιρειών ενώ «γεμίζει» τα άδεια δημόσια ταμεία με τη διπλή αποκρατικοποίηση που ήδη υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ. Tο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει αποδεχθεί από τις αρχές του καλοκαιριού την βελτιωμένη προσφορά της διοίκησης του ΔΑΑ για την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης με εφάπαξ τίμημα ύψους 600 εκατ. ευρώ
Μια τεράστια δυναμική που αυξάνεται συνεχώς τόσο σε επίπεδο επιβατικής κίνησης όσο και επίπεδο εσόδων δείχνει τα τελευταία τρία χρόνια ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ο οποίος συνεχίζει να προσελκύει δεκάδες νέες αεροπορικές εταιρείες από όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει στηρίξει σχεδόν όλο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πάνω στο «ελευθέριος Βενιζέλος» καθώς μέσα στο 2017 θα «εισπράξει» περίπου 500 εκατ. ευρώ από την επέκταση της σύμβασης ενώ το ποσό αυτό θα διπλασιαστεί το 2018 με την πώληση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ που έχει «περάσει» ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα κάθε χρόνο το αεροδρόμιο της Αθήνας «στηρίζει» τον κρατικό προϋπολογισμό με τα έσοδα από τα μερίσματα αλλά και το «ενοίκιο» που πληρώνει η διοίκηση του αεροδρομίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που έχει κατατεθεί ενόψει της συμφωνίας αποκρατικοποίησης, η κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» μέσα στα επόμενα 3 έως 4 χρόνια θα ανέλθει στο επίπεδο των 26 έως 27 εκατ. επιβατών.
Μάλιστα το 2016 το «Ελευθέριος Βενιζέλος« πέτυχε κίνηση …ρεκόρ ξεπερνώντας τα 20 εκ. επιβάτες. Με θετικό πρόσημο βαίνει και το 2017, 4η χρονιά στη σειρά με σημαντική αύξηση κίνησης και ενίσχυσης δικτύου για το ΔΑΑ.
Εκτός από την θετική πορεία των δύο εταιρειών που έχουν ως βάση το αεροδρόμιο (Aegean και Ryanair) προσέλκυσε και περισσότερες low cost εταιρείες.
Οι πιο εντυπωσιακές προσθήκες σε απευθείας δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων είναι από την εταιρεία scoot προς Σιγκαπούρη και από την Emirates προς Νέα Υόρκη ενώ υπήρξαν πολλοί νέες προορισμοί και ενισχύθηκαν συχνότητες και πτήσεις από τις εταιρείες που πετούν στην Αθήνα, Συνολικά 12 είναι νέα δρομολόγια και σχεδόν 300 πρόσθετες ημερήσιες πτήσεις μέσα στο 2017 αλλάζουν την εικόνα του αεροδρομίου το οποίο κάθε μήνα καταγράφει αυξημένη επιβατική κίνηση σε σχέση με πέρυσι.
Το θερινό πρόγραμμα
Τριάντα τρεις νέες εβδομαδιαίες πτήσεις και 8 νέοι προορισμοί εκτός Αθήνας συνέθεσαν την βελτιωμένη εικόνα του αεροδρομίου της Αθήνας το φετινό καλοκαίρι.
Η εταιρεία SCOOT υλοποιούσε πτήση προς Σιγκαπούρη, η AEGEAN προς Εδιμβούργο, Καλαμάτα, Kassel, και Κουβέιτ, η ΑLITALIA προς Tel Aviv, η RYANAIR προς Σόφια, η VOLOTEA προς Genoa, η GERMANIA προς Bremen και Νυρεμβέργη, η TUS AIRWAYS προς Haifaμ η EMIRATES καθημερινή πτήση προς Νέα Υόρκη (Newark).
Η επέκταση της σύμβασης
Έναντι 600 εκατ. ευρώ εφάπαξ τιμήματος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017 η διαδικασία για την επέκταση κατά 20 έτη της Σύμβασης Παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Η εκκίνηση του εγχειρήματος δόθηκε με την αποδοχή από το ΤΑΙΠΕΔ της βελτιωμένης προσφοράς που κατέθεσε η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» ΑΕ τον Ιούνιο.
Η προσφορά της ΔΑΑ προβλέπει συνολικό τίμημα ύψους 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ.
Το καθαρό έσοδο που θα εισέλθουν στα δημόσια ταμεία από τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση ανέρχεται σε 483,87 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου προκειμένου η διοίκηση να καταλήξει στην αποδοχή της βελτιωμένης προσφοράς έλαβε υπ’ όψη δύο ανεξάρτητες αποτιμήσεις, καθώς και τη θετική γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.
Το ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά ότι τα επιπρόσθετα αναμενόμενα έσοδα από την καταβολή της, ήδη προβλεπόμενης στην Σύμβαση Παραχώρησης, ετήσιας αμοιβής θα ανέλθουν για το σύνολο της εικοσαετούς παράτασης περίπου στο ποσό των 894 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα τα εκτιμώμενα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος της ΔΑΑ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 1,47 δισ. ευρώ. «Το Ελληνικό Δημόσιο προσδοκά λόγω της επέκτασης και την μελλοντική καταβολή επιπλέον μερισμάτων ποσού περίπου 835 εκατ. ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.
Παράλληλα προβλέπεται ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου επέκτασης η ΔΑΑ θα κληθεί να πραγματοποιήσει συνολικές επενδύσεις περίπου 2,35 δισ. ευρώ.
Τα προαναφερόμενα μεγέθη, αν και είναι σε ονομαστικές τιμές, δεν έχουν καμία σχέση μ’ εκείνα που συζητήθηκαν πριν από μερικά χρόνια (2011-12) μεταξύ των ΤΑΙΠΕΔ και Hochtief. Τότε, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων πάσχιζε να λάβει 220 εκατ. για το συγκεκριμένο δικαίωμα, αλλά οι Γερμανοί δεν έδιναν περισσότερα από 180 εκατ.
Η πώληση του 30%
Μέσα στο 2018 αναμένεται να προχωρήσει και η πώληση ποσοστού 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος», διαδικασία που η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ευελπιστεί να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του ίδιου έτους.
Ενδιαφέρον έχει επιδείξει ήδη ο Όμιλος Κοπελούζου που κατέχει 5% του αεροδρομίου και μαζί με τη Fraport έχουν αναλάβει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια αλλά και κινεζικά funds. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Δ. Κοπελούζος ανέφερε ότι το ποσό που θα μπορούσε να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο για το 30% ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που δόθηκε και για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40 χρόνια.
Το προφίλ του ΔΑΑ
Η εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. (ΔΑΑ) συστάθηκε το 1996 με σκοπό την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για 30 χρόνια.
Το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 30% του ΔΑΑ, ενώ το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το 25%. Το 40% βρίσκεται υπό τον έλεγχο του καναδικού επενδυτικού ομίλου PSP ενώ η οικογένεια Κοπελούζου κατέχει περί το 5%.
Περισσότεροι από 13.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στην ευρύτερη αεροδρομιακή κοινότητα σε περίπου 300 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αεροδρομίου, καθιστώντας έτσι το Ελευθέριος Βενιζέλος έναν από τους μεγαλύτερους μοχλούς απασχόλησης στην Ελλάδα και ένα σημαντικό παραγωγικό κεφάλαιο σε τοπική και εθνική κλίμακα. Το γεγονός τεκμηριώνεται στη σχετική μελέτη που εκπόνησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2013, η οποία εκτίμησε ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συνεισφέρει στο 2,63% του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Ως αποτέλεσμα, ο ΔΑΑ έχει επιτύχει να καταγράψει υγιή οικονομικά αποτελέσματα από την έναρξη λειτουργίας του το 2001, δημιουργώντας οικονομική και όχι μόνο, αξία για το σύνολο των συμμετόχων του. Παρά τις υφιστάμενες επιπτώσεις της εγχώριας κρίσης, η εταιρεία αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις της αγοράς, προστατεύοντας τις οικονομικές επιδόσεις αλλά χωρίς να θέτει υπό αμφισβήτηση την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών, ούτε την ασφάλεια των αεροδρομιακών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό,ο ΔΑΑ συνεχίζει να δημιουργεί πρόσθετη αξία και για την εθνική οικονομία, παραμένοντας ένα σημαντικό κεφάλαιο με θετικές μελλοντικές προοπτικές.