30.5 C
Athens
Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Μόνο το 50% της περιφέρειας Αττικής χρησιμοποιεί ΜΜΜ

Της Μαρίας Μόσχου

Ο μισός πληθυσμός της Περιφέρειας Αττικής έχει εγκαταλείψει τα μέσα μαζικής μεταφοράς και μετακινείται  με τα ΙΧ του. Μόνο το υπόλοιπο 50% χρησιμοποιεί αστικές συγκοινωνίες και αυτό γιατί υπάρχει μεγάλη χρήση από τους ανέργους. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις το 40% των εργαζομένων χρησιμοποιεί ΜΜΜ.

Παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις «πρωταγωνιστής» αναδεικνύονται τα λεωφορεία και ακολουθούν το μετρό και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος. Παρ΄ όλα αυτά η  συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών λεωφορείων ζητά τη βελτίωση της συχνότητας των δρομολογίων.

Όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία MARC για λογαριασμό του ΕΚΑ με θέμα την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στον τομέα των συγκοινωνιών στην Περιφέρεια Αττικής ο μισός πληθυσμός της Περιφέρειας μετακινείται συνήθως  χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αξιοσημείωτο είναι ότι η έρευνα καταγράφει ότι με τα λεωφορεία μετακινείται το 26%, με μετρό-ηλεκτρικό το 20%, με τρόλεϊ 1,5% και με ταξί μόλις το 0,5%.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:

  • Οι άνεργοι μετακινούνται συνήθως με τα ΜΜΜ σε ποσοστό 63%, ενώ οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 40%.
  • Πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από τα δημόσια μέσα μεταφοράς στην περιοχή τους δηλώνουν το 46% των ερωτώμενων. Όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς καταγράφουν μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποίησης (48,2%) από όσους δεν τα χρησιμοποιούν συνήθως (43,9%).
  • Οι έξι στους δέκα που χρησιμοποιούν το μετρό και τον ηλεκτρικό δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα δημόσια μέσα μεταφοράς.
  • Στην ερώτηση «τι θα θέλατε να βελτιωθεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς , ώστε να τα προτιμάτε περισσότερο;» το 63,8% απάντησε η συχνότητα των δρομολογίων, το 13,5% η χρονική ακρίβεια των προγραμματισμένων δρομολογίων, το 10,4% το κόστος του εισιτηρίου, το 10% η επέκταση του δικτύου, το 5,8% η ανανέωση του στόλου, το 4,5% η διασύνδεση των μέσων μεταφοράς και το 3,3% η αύξηση της ταχύτητας των μετακινήσεων.

Η έρευνα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των Διοικήσεων του ΟΑΣΑ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη στα γραφεία του Οργανισμού.

Από την πλευρά του ΟΑΣΑ στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος του ΔΣ Τάσος Ταστάνης και ο Διευθύνων Σύμβουλος Ιωάννης Σκουμπούρης, ενώ από πλευράς ΕΚΑ ο Πρόεδρος Γιώργος Μυλωνάς και ο Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Κουλούρης.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ήταν μια πολύ σημαντική συνάντηση ως συνέχεια της σχετικής ημερίδας που πραγματοποίησε τον περασμένο Δεκέμβριο το ΕΚΑ με τη συμμετοχή και της Διοίκησης του ΟΑΣΑ. Και οι δύο πλευρές συμφωνήσαμε πως η συνεργασία μας πρέπει να συνεχιστεί στην κατεύθυνση της υπεράσπισης του δημόσιου αγαθού της μετακίνησης των πολιτών. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το ΕΚΑ που δηλώνει αρωγός και θέτει τις δυνάμεις του στις προσπάθειές μας για τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών και τη βελτίωση του παρεχόμενου έργου με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας και κυρίως των εργαζομένων. Σε αυτήν την προσπάθεια θα μας βοηθήσουν τα στοιχεία της έρευνας, τα οποία ασφαλώς και θα λάβουμε σοβαρά υπόψη».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ιωάννης Σκουμπούρης δήλωσε τα εξής: «Ο ΟΑΣΑ, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες, έχει καταφέρει να μην παρεκκλίνει της βασικής του αποστολής, ήτοι της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού και της εφαρμογής κοινωνικών πολιτικών προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνεται η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, το οποίο αποτελεί τη σπουδαιότερη θετική εξέλιξη, εδώ και δεκαετίες, στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, με τεράστια οφέλη, τόσο για τους επιβάτες, όσο και τους συγκοινωνιακούς φορείς».

 

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

ΤΑΙΠΕΔ: Έναρξη διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ακινήτου στην περιοχή Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), ανακοινώνει την έναρξη του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ακινήτου στην περιοχή...

Οι νέες Smart TV Xiaomi έρχονται στα καταστήματα της Vodafone

Μία νέα κατηγορία Smart συσκευών έρχεται να προστεθεί στη γκάμα προϊόντων τεχνολογίας της Vodafone. Από σήμερα και μέχρι τις 30/6, στα καταστήματα Vodafone αλλά...

Αλλάζουν όλα στο Δημόσιο: Έρχεται τεχνητή νοημοσύνη, IoT και blockchain

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Στην «επόμενη ψηφιακή μέρα» μπαίνει το Ελληνικό Δημόσιο καθώς μέχρι το κλείσιμο της Βουλής το νομοσχέδιο που εισάγει Τεχνητή νοημοσύνη,...

Wikifarmer: Γιατί κάνει κλικ στους επενδυτές η ελληνική startup

 της Νατάσας Φραγκούλη Η Wikifarmer, δημιουργός της ομώνυμης online αγροτικής πλατφόρμας και της πρώτης online αγροτικής «εγκυκλοπαίδειας» κερδίζει, εκτός από τον ΟΗΕ, και...

«Μονόδρομος» για τις ΜμΕ η ψηφιοποίηση με πρόγραμμα 445 εκατ. ευρώ

της Μαρίας Μόσχου  Ανταγωνιστικά εργαλεία που θα δώσουν στις επιχειρήσεις την δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στην «επόμενη μέρα» προβλέπει το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»...