19.3 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Μόνο οι μισοί Ευρωπαίοι αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους

 

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο των οργανισμών που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους. Παρά τον φόβο αυτό, πολλοί δέχονται …εισβολές στην ιδιωτικότητα των δεδομένων τους με αντάλλαγμα πιο βολικές ψηφιακές υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, οι 9 στους 10 Ευρωπαίους απαντούν ότι θα μοιράζονταν προσωπικά δεδομένα για δωρεάν ψηφιακές υπηρεσίες, παρά τις ανησυχίες περί απορρήτου. Συγκεκριμένα, το 87% των Ευρωπαίων χρηστών του Διαδικτύου δηλώνει πρόθυμο να μοιραστεί προσωπικά δεδομένα για δωρεάν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες, αποκαλύπτει έρευνα της Kaspersky.

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Kaspersky, παρά τους προβληματισμούς περί απορρήτου, οι χρήστες είναι πρόθυμοι να ζητήσουν από τις εταιρείες να παρακολουθούν τη συμπεριφορά τους στο Διαδίκτυο με αντάλλαγμα εκπτώσεις (45%), μεγαλύτερη ευκολία στο διαδίκτυο (43%) και «δωρεάν υπηρεσίες/αγαθά» (40%).

Την ίδια στιγμή πάντως, περισσότεροι από οκτώ στους 10 (84%) ανησυχούν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα θα πέσουν σε λάθος χέρια τα επόμενα δύο χρόνια. Αν και σχεδόν το σύνολο (95%) των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η ιδιωτικότητα των δεδομένων είναι σημαντική, μόνο οι μισοί (52%) εκτιμούν ότι ελέγχουν πραγματικά πόσοι οργανισμοί έχουν πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα.

Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικότητας των δεδομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη, με περισσότερους από οκτώ στους 10 (84%) ερωτηθέντες να ανησυχούν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα θα πέσουν σε λάθος χέρια τα επόμενα δύο χρόνια. Επίσης, τα δύο τρίτα (66%) ανησυχούν ότι τα δεδομένα τους θα κλαπούν και θα χρησιμοποιηθούν με κακόβουλο τρόπο.

 

Ποιούς εμπιστεύονται

Όσον αφορά την κοινή χρήση προσωπικών δεδομένων με οργανισμούς, οι καταναλωτές σε όλες τις χώρες έχουν επίσης χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης. Συνολικά, η Amazon και η Google είναι οι πιο αξιόπιστοι οργανισμοί που φροντίζουν τα δεδομένα με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Αυτό ισχύει για λιγότερο από τους μισούς (49% η κάθε μία). Σε επίπεδο εμπιστοσύνης ακολουθεί η κυβέρνηση των ερωτηθέντων (47%) και η Apple (45%).

Από όλες τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, η εμπιστοσύνη στο Facebook για την προστασία προσωπικών δεδομένων θεωρείται η χαμηλότερη για μόλις το 29%.

Παντως, το δέλεαρ των βολικών υπηρεσιών Διαδικτύου έχει κάνει πολλούς καταναλωτές λιγότερο πιθανό να λάβουν προφυλάξεις για να προστατεύσουν το απόρρητο των δεδομένων τους ή να πάρουν τον έλεγχο των προσωπικών τους πληροφοριών από αυτούς τους οργανισμούς. Στην πραγματικότητα, σχεδόν έξι στους 10 (58%) θα αποδεχτούν όλα τα cookies όταν περιηγούνται βιαστικά σε έναν ιστότοπο και, ανησυχητικά, οι τρεις στους 10 (30%) χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε πολλούς διαφορετικούς ιστότοπους ή εφαρμογές. Αυτό είναι ακόμη υψηλότερο στη Δανία, σε ποσοστό 35%.

Οι Δανοί ανησυχούν λιγότερο

Η Δανία είναι επίσης η χώρα οι κάτοικοι της οποίας έχουν τη μικρότερη ανησυχία ότι τα προσωπικά τους δεδομένα θα καταλήξουν σε λάθος χέρια (μόλις 77%, έναντι 94% στην Πορτογαλία). Αντίθετα, η Γαλλία είναι η χώρα που αισθάνεται λιγότερο τον έλεγχο της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων της σε μόλις 35%. Αυτό οδήγησε επίσης τη χώρα αυτή στα χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης σε οποιονδήποτε οργανισμό με τα προσωπικά τους δεδομένα – μόλις το 36% εμπιστεύεται την κυβέρνησή του ότι φροντίζει με ασφάλεια τα δεδομένα του.

«Πλέον, τα περισσότερα από τα προσωπικά μας δεδομένα βρίσκονται στο διαδίκτυο. Και με μια μεγαλύτερη παρουσία δεδομένων στο διαδίκτυο, αυξάνεται ο κίνδυνος αυτές οι πληροφορίες να πέσουν σε λάθος χέρια», σχολιάζει ο David Emm, κύριος ερευνητής ασφαλείας της Kaspersky.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το μεγάλο κύμα της Τεχνητής Νοημοσύνης έρχεται πιο γρήγορα από τις προβλέψεις αλλά η Ελλάδα προλαβαίνει να προσαρμοστεί

Οι οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης για την Ελλάδα συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10...

Μιχάλης Τσαμάζ: «Φεύγω στην ιδανική συγκυρία για τον ΟΤΕ»

«Ένας manager πρέπει να ξέρει πότε πρέπει να φύγει, ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει. Και για εμένα τώρα ήταν αυτή η...

N. Σταθόπουλος (BC Partners): Case Study επιτυχίας η Ελλάδα – Καμία συμφωνία ακόμα για την πώληση της Nova

Για το επενδυτικό περιβάλλον σε Ελλάδα, εξωτερικό, καθώς και για την πορεία των επενδυτικών κινήσεων της BC Partners στην χώρα μίλησε ο Νίκος Σταθόπουλος, Chairman,...

Επιστροφές προϊόντων τώρα και σε Skroutz Point

Το Skroutz, το #1 marketplace στην Ελλάδα, προσφέρει πλέον τη δυνατότητα στους χρήστες να προχωρούν σε επιστροφές προϊόντων χρησιμοποιώντας το δίκτυο Skroutz Point. Δίνεται...

Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών: Έρχονται τα ηλεκτρονικά ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών για να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο νοσοκομείο του ΕΣΥ αναμένεται να βάλει το έργο των...