Μόνο οι μισές επιχειρήσεις μόδας έχουν λάβει μέτρα για το 2ο κύμα της πανδημίας

- Advertisement -

Μάλλον ανέτοιμες για να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα πανδημίας είναι οι επιχειρήσεις μόδας. Με το lockdown να έχει επιβληθεί ήδη στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κλάδος της μόδας (ένδυση, υπόδηση κτλ) έχει πολλά ζητήματα να αντιμετωπιίσει.

To 47% των online καταστημάτων μόδας που συμμετείχαν σε έρευνα του GLAMI.gr. αναμένει θετική επίδραση από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Φόβοι εκφράστηκαν από το συντριπτικό 76% των καταστημάτων με πολλαπλά κανάλια διανομής και το 53% των eshop που πιστεύει ότι θα είναι πολύ δύσκολη η περίοδος του δεύτερου lockdown. Στον αντίποδα, ένα 17% των καταστημάτων και με φυσικό κατάστημα βλέπει θετικές προοπτικές.

Ε: Κατά τη γνώμη σας, τι είδους επιπτώσεις θα έχει ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας με εκτεταμένο lockdown;

Μέτρα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Πάνω από το 60% των eshop μόδας επενδύουν στο να ενισχύσουν το stock τους πριν από την περίοδο του Black Friday και των Χριστουγέννων, κάτι που δείχνει ότι διαβλέπουν θετικά αποτελέσματα για το τέλος της χρονιάς παρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Για σχεδόν μισά από τα καταστήματα είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουν ρευστότητα ενώ προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες με επιχειρηματικές αποφάσεις και αλλαγή του business model τους για να βγουν αλώβητα από την κρίση.

Τα Social Media αναδεικνύονται πρωταγωνιστές και γίνονται κανάλι πώλησης που θα δοκιμαστεί ακόμη περισσότερο με στόχο την εντονότερη παρουσία αλλά και την αύξηση των εσόδων για το 35% των συμμετεχόντων της έρευνας του GLAMI.gr. Μόλις το 9% δήλωσε ότι προχώρησε σε απολύσεις υπαλλήλων, ενώ ἐνα 4% δήλωσε ότι είναι στις προτεραιότητές του για το μέλλον. Τέλος, από αυτούς που δεν έχουν προβεί σε κανένα μέτρο προστασίας της επιχείρησής τους, η εντονότερη παρουσία στα Social Media και η πιο επιθετική στρατηγική διαφήμισης βρίσκονται πρώτα στις προτιμήσεις τους με 57%.

Πλάνα και Στρατηγικές για το τέλος της χρονιάς

Τα περισσότερα eshop δεν έχουν σκοπό να μειώσουν τις τιμές ενώ η εποχικότητα παραμένει ακόμη σημαντικός συντελεστής για τις πωλήσεις αν και ένα 21% αποφάσισε να μην επικεντρωθεί σε αυτή αλλά στις μικρότερες και συχνότερες συλλογές, προκειμένου να προσαρμοστεί γρήγορα σε τυχόν αλλαγές.

Ε: Ποια θα είναι η τιμολογιακή στρατηγική σας για την περίοδο αιχμής πριν από τα Χριστούγεννα;

Τέλος, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων θα επενδύσει σε online κανάλια κατά την επόμενη περίοδο.

Fashion Trends που θα διαμορφώσουν το μέλλον του κλάδου

Η δύναμη των Social Media που αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο στο πρώτο κύμα της πανδημίας φαίνεται ότι αποτελεί το πιο σημαντικό trend για το μέλλον (53%). Η απουσία εποχικότητας, η βιώσιμη μόδα αλλά και οι genderless συλλογές φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος και στην Ελλάδα. Χαμηλά παραμένει ακόμη το second hand κύμα που στο εξωτερικό κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Καλοκαιρινή Περίοδος 2020

Μετά από ένα διαφορετικό καλοκαίρι όπου καταγράφηκε έως και 100% πτώση στην επισκεψιμότητα των φυσικών καταστημάτων και έως και 59% πτώση στις offline πωλήσεις, το 55% των επιχειρήσεων με ηλεκτρονικό και φυσικό κατάστημα είδε τα έσοδά του μειωμένα λόγω της πανδημίας, σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019 αλλά παράλληλα το 59% είδε αύξηση στις online πωλήσεις που ισοσκέλισε την αρνητική εικόνα του καλοκαιριού.

Παρόλο τον θετικό αντίκτυπο που είχε γενικότερα η πανδημία για το ηλεκτρονικό εμπόριο και με το 26% των fashion eshop να βλέπει τα έσοδά του να αυξάνονται, ταυτόχρονα ένα 20% είδε τα έσοδά του να μειώνονται εξαιτίας αυτής.

Η έρευνα διεξήχθει από τις 02 έως και τις 18 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή στελεχών από 44 καταστήματα μόδας (καταστήματα με πολλαπλά κανάλια διανομής και μόνο ηλεκτρονικά) με στόχο την καταγραφή των προσδοκιών για τους επόμενους μήνες, τις συγκρίσεις με την προηγούμενη χρονιά αλλά και τις πιθανές ανακατατάξεις που να μπορεί να επέλθουν στον κλάδο.​

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις...

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Η ελληνική παρουσία πίσω από τη νέα γενιά AI: Οι δύο founders που «τρέχουν»...

Η παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης μετριέται πλέον σε...

«Hellas Space 2.0»: Το νέο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα των 350 εκατ. ευρώ για το...

Greece In Orbit – Η Ελλάδα σε Τροχιά Το πρώτο...

Απλά Ψηφιακά 214: Οι AI agents της Voicelogica (Απ. Ιωακείμ), η Kiefer και το...

Για τον ρόλο που διαδραματίζει η Voicelogica στον ψηφιακό...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Οι επιθέσεις σε smartphones μέσω NFC τετραπλασιάστηκαν το 2026

Εκρηκτική άνοδο καταγράφουν το 2026 οι κυβερνοεπιθέσεις που αξιοποιούν...

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για τον GR.EC.A

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A) ανακοινώνει την εκλογή...

Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές των smartphones στην Ευρώπη

Με ακριβότερα smartphones, περιορισμένη διαθεσιμότητα φθηνών μοντέλων και ολοένα...

Πάνω από 92.000 κυβερνοεπιθέσεις μέσω ψεύτικων AI εφαρμογών

Η παγκόσμια έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν αλλάζει μόνο...

Το 93% των επενδύσεων σε υποδομές – Μόλις το 7% στην ανάπτυξη εργαζομένων

Με την τεχνητή νοημοσύνη να αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς...