Στην Ελλάδα χτυπά η… καρδιά της κυβερνοασφάλειας για τον αμερικανικό Ομιλο Mondelez που έχει 140 εργοστάσια σε 78 χώρες και πάνω από 500 εγκαταστάσεις με προσωπικό.
Μέσα σε ένα χρόνο η Mondelez έχει προχωρήσει σε στελέχωση του Global Cybersecurity hub με έδρα την Ελλάδα και από έξι άτομα προσωπικό έχει φτάσει τα 31, ενώ στόχος είναι την επόμενη διετία να έχει φτάσει τους 50.
Για τα σχέδια της εταιρείας είχε μιλήσει αποκλειστικά στο Απλά Ψηφικά, το podcast του Moved.gr ο Κώστας Γεωργακόπουλος, CTO & CISO της Mondelez International (Απλά Ψηφιακά 100: Η Mondelez International (Κώστας Γεωργακόπουλος) και το παγκόσμιο κέντρο κυβερνοασφάλειας στην Αθήνα)
Το κέντρο κυβερνοασφάλειας, το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του πέρυσι, στελεχώθηκε με ελληνικό προσωπικό, σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι η δημιουργία και η λειτουργία αυτού του κέντρου στην Ελλάδα αποτέλεσε προσωπικό του στοίχημα.
«Για μένα προσωπικά ήταν μεγάλο στοίχημα να έρθουμε στην Ελλάδα και η αγορά της Chipita μας έδωσε αυτή την πολύ μεγάλη ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά.
Αυτή τη στιγμή το hub ολοκλήρωσε την πρώτη φάση ανάπτυξης του και στόχος είναι πλέον να περάσει στην επόμενη φάση με την πρόσληψη ακόμα 19 στελεχών από την Ελλάδα. Ήδη μάλιστα βρίσκεται στην αναζήτηση στελεχών.
Το ελληνικό hub σε συνδυασμό με άλλο ένα μικρότερο στην Αμερική και ένα τρίτο στην Ασία παρακολουθούν 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα όλες τις εγκαταστάσεις του ομίλου.
«Από το προσωπικό που έχουμε προσλάβει αποδεικνύεται ότι έχουμε προσωπικό με γνώση και με πάθος για να βελτιώσουμε την επόμενη μέρα», σχολίασε ο κ. Γεωργακόπουλος τονίζοντας ότι γεωπολιτικά οι δύο πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή αλλά και οι μεγάλες οικονομικές διαφορές στον κόσμο επηρεάζουν σημαντικά την ασφάλεια και τις επιθέσεις που υλοποιούνται.
Αναφερόμενος στις επιθέσεις που κυριαρχούν είπε ότι είναι πολλές και διάφορες κυρίως όπως αναφέρθηκε στο ransomware. Μάλιστα είπε ότι λόγω του GenAI, υπάρχουν επιθέσεις στην αγορά που παρομοιάζουν διευθυντές σε video ζητώντας μεταφορές μεγάλων ποσώ ενώ διαπίστωσε ότι το phising και το WhatsApp είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα.
«Κάθε μήνα λαμβάνουμε 90 εκατ. emails, πάνω από τα μισά τα απορρίπτουμε λόγω spam, ένα μεγάλο μέρος έρχεται με κακόβουλο λογισμικό. Τον τελευταίο μήνα είχαμε πάνω από 40000 emails με κακόβουλο λογισμικό», σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος τονίζοντας ότι κάνουν εκπαιδεύσεις σε όλους τους υπαλλήλους για να εντοπίζουν τέτοια email.
«Η μαμά εταιρεία επενδύει στην Ελλάδα έχει έρθει και δείχνει την δέσμευσή της στην χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι έχει πολύ καλή και συχνή επικοινωνία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πολυτεχνείο και άλλα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης.