17.4 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Μονάδα Ρομποτικής και διαγωνισμός για νέο κτήριο για το ΕΚ «Αθηνά»

Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» ιδρύει Μονάδα Ρομποτικής, ενώ παράλληλα το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει διαγωνισμός για την αγορά νέου κτηρίου που θα στεγάσει τις δομές του.

Αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ξεκινά το επόμενο διάστημα διαγωνισμός για την αγορά και την ανακατασκευή του νέου, υπερσύγχρονου, ιδιόκτητου κτηρίου του ΕΚ «Αθηνά».

Μονάδα ρομποτικής και τεχνητή νοημοσύνη

Στο νέο κτήριο του  «Αθηνά» θα συστεγάζονται όλα τα Ινστιτούτα, η Μονάδα Ρομποτικής και το Κέντρο Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ». Η συνολική επένδυση για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών και την προμήθεια νέου υπερσύγχρονου ερευνητικού και τεχνολογικού εξοπλισμού στο ΕΚ «Αθηνά» ανέρχεται περίπου στα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Βασικές πηγές χρηματοδότησης είναι:

  • Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ)για το κτηριακό έργο του «Αθηνά» αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, για τη δημιουργία του Κέντρου «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» το ποσό που καταβάλλεται από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχεται περίπου στα 19 εκατ. ευρώ, ενώ για τη Μονάδα Ρομποτικής περίπου στα 3,7 εκατ. ευρώ.
  • Επιπρόσθετα χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεωνη επιπλέον χρηματοδότηση 8,7 εκατ. ευρώ για την αγορά του νέου κτηρίου.
  • Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεωνθα χρηματοδοτήσει επίσης το κατασκευαστικό έργο, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου.

Η νέα Μονάδα Ρομποτικής του ΕΚ «Αθηνά» στοχεύει στην ανάπτυξη ρομποτικών προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος της Πολιτείας, των επιχειρήσεων, αλλά και της κοινωνίας. Θα εξειδικεύεται σε διάφορους θεματικούς τομείς αιχμής, όπως είναι η Ιατρική Ακριβείας, η αγροδιατροφή, τα drones και οι υπηρεσίες βιομηχανικής παραγωγής.

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Με συγκεκριμένα έργα και δράσεις, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να διαμορφώσουμε το περιβάλλον εκείνο ώστε τα λαμπρά μυαλά της Ελλάδας να ανθίσουν και να μεγαλουργήσουν στον τόπο μας. Η έρευνα και η καινοτομία είναι πολλαπλασιαστές αξίας στην οικονομία, με εξαιρετικά θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και ιδίως στις νέες και τους νέους επιστήμονες. Υπ’ αυτήν την έννοια, η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι η πιο αποτελεσματική επένδυση σ’ ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας».

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής: «Το νέο κτήριο και οι δομές εξειδίκευσης στην ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», προορίζονται για την ενίσχυση, υποστήριξη και την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη και εξωστρέφεια της ελληνικής ερευνητικής δραστηριότητας. Ο στόχος μας είναι να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε θέση πρωταγωνιστή στην έρευνα και την καινοτομία. Θέλουμε η Ελλάδα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Αυτόνομα οχήματα και ιατρική ρομποτική

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής του ΕΚ «Αθηνά», κ. Γιάννης Εμίρης επεσήμανε πως: «Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» είναι το μοναδικό Ερευνητικό Κέντρο στη χώρα με αποκλειστικό προσανατολισμό τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα εφαρμογών και μεταφοράς τεχνολογίας σε ποικίλους τομείς, όπως οι γλωσσικές τεχνολογίες, η βιώσιμη ανάπτυξη, ο ψηφιακός πολιτισμός και η κυβερνοασφάλεια.

Διατηρώντας μια έντονη αναπτυξιακή δυναμική, το ΕΚ «Αθηνά» βρίσκεται φέτος στο επίκεντρο νέων εξελίξεων, με σημαντικότερες την ίδρυση της μονάδας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» για έρευνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους, και της Μονάδας Ρομποτικής, αμφότερες χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οι νέες Μονάδες συμπληρώνουν πολύπλευρα τα πεδία όπου το ΕΚ «Αθηνά» ήδη πρωτοστατεί και ανοίγουν νέους ορίζοντες για δράσεις με αντίκτυπο στην κοινωνία, από την εξόρυξη γνώσης και τη λήψη αποφάσεων μέχρι τα αυτόνομα οχήματα, την ιατρική ρομποτική και την έξυπνη γεωργία. Η επέκταση των δραστηριοτήτων μας βασίζεται στο κτηριακό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ και θα αναβαθμίσει τις υποδομές του ΕΚ «Αθηνά» στην Αθήνα, την Πάτρα και την Ξάνθη».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...