14.4 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Μόλις το 8% των εταιρειών στην Ελλάδα θεωρείται ηγέτης στην καινοτομία

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Μπορεί οι επιδόσεις της Ελλάδας στο πεδίο της καινοτομίας να βελτιώνονται σταθερά και αισθητά τα τελευταία χρόνια, με τις εταιρείες της χώρας να κάνουν άλματα, ωστόσο, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα έχει δρόμο ακόμη να διανύσει.

Σήμερα, μόνο το 8% των εταιρειών στην Ελλάδα -18% παγκοσμίως- μπορεί να οριστεί ως «Ηγέτης» και «Καινοτόμος». Αυτό είναι σημαντικό, καθώς οι ηγέτες της καινοτομίας είναι 1,14 φορές πιο πιθανό (στην Ελλάδα και 2,2 φορές παγκοσμίως) να επιταχύνουν την πορεία τους εν μέσω μιας ύφεσης από τους «Οπαδούς» (Followers) και τους «Ουραγούς» (Laggards) της καινοτομίας, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να επιβραδύνουν.

Συνολικά, πάντως, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι αισιόδοξες για την καινοτόμο δυναμική τους: το 74% των εταιρειών στην Ελλάδα συμφωνεί ότι στο εσωτερικό του καλλιεργείται κουλτούρα καινοτομίας. Το αντίστοιχο ποσοστό διεθνώς είναι 84%.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη Dell Technologies Innovation Index (Δείκτης Καινοτομίας Dell Technologies), 46% των εταιρειών στην Ελλάδα θεωρεί ότι πτυχές της εταιρικής κουλτούρας τους εμποδίζουν, σε ατομικό επίπεδο, να είναι τόσο καινοτόμοι όσο θα ήθελαν να είναι. Σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό αυτό είναι 64%.

Μάλιστα, η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 6.600 εργαζόμενοι σε 45+ χώρες, αποκαλύπτει ότι σχεδόν ένας στους δύο πιστεύει ότι οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την εταιρεία τους επειδή δεν ήταν σε θέση να καινοτομήσουν όσο ήλπιζαν.

Καταλύτης η τεχνολογία

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη δύναμη της τεχνολογίας να προωθεί την καινοτομία και τις συνέπειες της καθυστέρησης. Το 80% των εταιρειών στην Ελλάδα -86% παγκοσμίως- αναζητά ενεργά τεχνολογίες, που θα βοηθήσουν να επιτύχουν τον στόχο της καινοτομίας.

Από την άλλη, το 57% παγκοσμίως (Ελλάδα: 60%) πιστεύει ότι η τεχνολογία τους δεν είναι επιπέδου αιχμής και φοβάται ότι θα μείνει πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Όσον αφορά τα εμπόδια που φρενάρουν την καινοτομία αυτά είναι: το αυξανόμενο κόστος του cloud, οι δυσκολίες ενσωμάτωσης της συνολικής επιχειρηματικής αρχιτεκτονικής στην αρχιτεκτονική υποδομής πληροφορικής, ο χρόνος και πόροι που δαπανώνται για τη μετεγκατάσταση εφαρμογών σε νέα περιβάλλοντα cloud, οι απειλές στον κυβερνοχώρο και η έλλειψη κατάλληλης υποδομής πληροφορικής για την καταγραφή και επεξεργασία δεδομένων στο Edge.

Έλλειψη χρόνου

Βάσει της έρευνας, το πρωταρχικό εμπόδιο  για την ύπαρξη καινοτομίας είναι η έλλειψη χρόνου, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της μοντελοποίησης των προτεραιοτήτων από τα ανώτερα στελέχη. Επί του παρόντος, το 64% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα (64% παγκοσμίως) δηλώνει ότι οι ηγέτες τους επικεντρώνονται περισσότερο στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης παρά στην καινοτομία.

Ένα εταιρικό περιβάλλον δομημένο γύρω από την καινοτομία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα. Ενώ από τη φύση της, η καινοτομία μπορεί να θεωρηθεί ως μια οργανική, ad-hoc επιδίωξη, το 63% παγκοσμίως (Ελλάδα: 75%) των «Ηγετών καινοτομίας» και των «Καινοτόμων» λένε ότι η καινοτομία τους καθοδηγείται από  στοχευμένες ενέργειες.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...