20.4 C
Athens
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Μόλις 1 στους 10 εργαζόμενους παγκοσμίως διαθέτει τις απαιτούμενες δεξιότητες AI

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι θεωρούν τις δεξιότητες σημαντικότερες από τους τίτλους σπουδών ή το επαγγελματικό υπόβαθρο

Σχεδόν όλοι οι επικεφαλής επιχειρήσεων πιστεύουν ότι οι προσλήψεις βάσει δεξιοτήτων είναι επωφελείς για τις επιχειρήσεις. Όμως μόνο 1 στους 10 διαθέτει δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες είναι πλέον περιζήτητες.

Η νέα έρευνα ψηφιακών δεξιοτήτων της Salesforce, η οποία διεξήχθη σε περισσότερους από 11.000 εργαζόμενους σε 11 χώρες, παρουσιάζει το πώς οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι προσλήψεις βάσει δεξιοτήτων και η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI) στην εργασία τους.

Το 84% των ερωτηθέντων θεωρεί τις δεξιότητες πιο σημαντικές από τα πτυχία στην αναζήτηση εργασίας. Ωστόσο, υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που προτιμούν οι εταιρείες και εκείνων που χρησιμοποιούνται από τα στελέχη: Ενώ 4 στους 5 εργαζόμενους παγκοσμίως αναφέρουν ότι οι ψηφιακές δεξιότητες εντάσσονται στην καθημερινή επαγγελματική τους ενασχόληση, λίγοι χρησιμοποιούν κάτι περισσότερο από email, άμεσα μηνύματα, ψηφιακή διαχείριση ή ψηφιακό project management.

Λιγότερο χρησιμοποιούμενη δεξιότητα…

Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάπτυξη εφαρμογών έχουν μεγάλη ζήτηση, αλλά συγκαταλέγονται στις λιγότερο χρησιμοποιούμενες δεξιότητες. Παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι φαίνονται ενθουσιασμένοι με αυτές τις αναδυόμενες τεχνολογίες και εκφράζουν την επιθυμία να επιμορφωθούν σε αυτές. Σύμφωνα με την έρευνα, η συνεχής κατάρτιση μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να καλύψουν το κενό των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Παγκόσμια στροφή προς τις προσλήψεις με βάση τις δεξιότητες

To 82% των ερωτηθέντων ηγετών θεωρεί τις δεξιότητες τον πιο σημαντικό παράγοντα κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων. Μόνο το 18% δίνει προτεραιότητα στους τίτλους σπουδών. H παραμονή των εργαζόμενων ως επιχειρηματικό όφελος των προσλήψεων βάσει δεξιοτήτων (56%), η αυξημένη ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού (48%) και η ανταλλαγή γνώσεων (46%) αναφέρονται ως τα κορυφαία οφέλη της πρόσληψης βάσει δεξιοτήτων.

Τα διευθυντικά στελέχη πιστεύουν, επίσης, ότι η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγικότητα (47%), καλύτερη ομαδική απόδοση (43%) και βελτιωμένες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων (40%).

Ανησυχούν ότι θα τους αντικαταστήσει το AI

Η πλειονότητα των εργαζομένων (58%) δηλώνει ενθουσιασμένη στην προοπτική χρήσης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία, ενώ το 42% ανησυχεί για την αντικατάστασή του από την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό συμβαδίζει με τα σχέδια των διευθυντικών στελεχών, καθώς το 67% εξετάζει τρόπους χρήσης της γενετικής ΤΝ. Οι δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης κατατάσσονται μεταξύ των τριών κορυφαίων ψηφιακών δεξιοτήτων από το 25% των εργαζομένων παγκοσμίως, ενώ η σημασία τους αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια.

Καθώς οι ανάγκες εξελίσσονται, οι δεξιότητες στον χώρο εργασίας υστερούν

Παρά τη σημασία της για τις δεξιότητες του μέλλοντος, μόνο 1 στους 10 εργαζόμενους δηλώνει ότι ο καθημερινός του ρόλος περιλαμβάνει σήμερα την τεχνητή νοημοσύνη. Ακόμη και στον κλάδο της τεχνολογίας, λιγότερο από το ένα τρίτο των εργαζομένων (27%) χρησιμοποιεί δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο του ρόλου του. Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων είναι ζωτικής σημασίας, με το 97% των εργαζομένων παγκοσμίως να πιστεύει ότι οι εταιρείες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης στη στρατηγική ανάπτυξης των εργαζομένων τους.

Οι επικεφαλής παρατηρούν επίσης ότι οι δεξιότητες ασφάλειας δεδομένων (60%), ηθικής τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματοποίησης (58%) και προγραμματισμού (57%) θα γίνουν όλο και πιο σημαντικές στον εργασιακό χώρο. Ως τα σημαντικότερα soft skills (μαλακές ή οριζόντιες δεξιότητες) θεωρούνται οι δεξιότητες πελατειακών σχέσεων (53%), οι ηγετικές (51%) και οι δημιουργικές δεξιότητες (56%).

Τα καλά νέα είναι ότι οι εταιρείες που επιδιώκουν να ενισχύσουν τις αναδυόμενες τεχνολογικές δεξιότητες ευνοούνται, καθώς και οι εργαζόμενοι εκφράζουν αντίστοιχη επιθυμία, με 9 στους 10 να πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξή τους.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Νέα εκστρατεία phishing με «δούρειο ίππο» τις φόρμες αυτοαξιολόγησης εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι και η ανάγκη επικοινωνίας τους με τις διοικήσεις των εταιρειών γίνονται "δούρειος ίππος" για τους κυβερνοεγκληματίες Είναι κοινή πρακτική σε μεγάλους οργανισμούς οι...

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεοπτικής πειρατείας με 13.000 πελάτες και κέρδη 25 εκατ. ευρώ

Εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών. Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη...

Novacinema: Μεγάλες πρεμιέρες τον Οκτώβριο με «Hitman’s Bodyguard 2», «Plane» και νέες σειρές

O Οκτώβριος έρχεται να σε cineπάρει στα Novacinema, τον απόλυτο κινηματογραφικό προορισμό, καθώς και στο Novalifε, το αγαπημένο κανάλι ψυχαγωγίας! Μεγάλες πρεμιέρες, συναρπαστικές νέες...

MyRoomie: Νέα υπηρεσία B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα στη μετεγκατάσταση υπαλλήλων

Η MyRoomie, η κορυφαία εφαρμογή για συγκατοίκηση στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα το λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν...

Απλά Ψηφιακά 111: Τα σχέδια του Public Group (Ρόμπυ Μπουρλάς) και οι εξελίξεις στα 5G δίκτυα

Τον μετασχηματισμό μετά και την απορρόφηση των Media Markt, καθώς και τα σχέδια για την συνέχεια των καταστημάτων Public και γενικότερα της εταιρείας ανέλυσε...