30.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Μιχάλης Τσαμάζ: Ο μάνατζερ που μετασχημάτισε εκ βάθρων τον ΟΤΕ

Αλλάζοντας τον ΟΤΕ, συνεπακόλουθα αλλάζεις και τις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα. Ακούγεται κάπως σαν… αξίωμα, ωστόσο περιέχει θεμελιώδεις αλήθειες και ένα πρόσωπο: τον Μιχάλη Τσαμάζ.

Κλείνοντας έναν μεγάλο κύκλο – 13 χρόνια στο τιμόνι του ΟΤΕ και συνολικά 22 στον Οργανισμό – ο κ. Τσαμάζ είναι ο μάνατζερ που άλλαξε τα πάντα στον ΟΤΕ και συνέδεσε τη θητεία του με όλες τις σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες.

ΧΘες, η καθιερωμένη συνάντηση της διοίκησης με τους εργαζόμενους  – πάνω από 5.000 συνολικά – μέσω τηλεδιάσκεψης δεν είχε μόνο αποτίμηση του 2023, στόχους και ευχές για το 2024, αλλά και την ανακοίνωση δια στόματος Μ. Τσαμάζ ότι αποχωρεί από τη διοίκηση του Ομίλου. Μετά από 22 χρόνια συνολικής παρουσίας στο top management, ήρθε η ώρα να κλείσει ο κύκλος του στον ΟΤΕ, όπως είπε, καθώς «τα πάντα ρεί και ουδεν μένει».

Έπειτα από 13 χρόνια με τον Μιχάλη Τσαμάζ στο τιμόνι, ο ΟΤE του σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα την εταιρεία του 2010, την δημόσια επιχείρηση, τον… κοιμώμενο γίγαντα. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας της χώρας και ο μεγαλύτερος επενδυτής σε δίκτυα και τεχνολογικές υποδομές. Συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ και δημιουργεί περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ είναι παρών με τις υπηρεσίες του στα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Χάρη στην επιχειρηματική του στρατηγική, τα υγιή χρηματοοικονομικά στοιχεία, τις σημαντικές υποδομές και τα ικανά στελέχη, ο όμιλος ΟΤΕ είναι σε θέση να διατηρήσει την ηγετική του θέση στην αγορά για τα επόμενα χρόνια.

«Δεν υπάρχει δεν γίνεται…»

Και όντως, δεν υπάρχει το «δεν γίνεται» στον ΟΤΕ που “έχτισε” ο κ. Τσαμάζ. Δεν είναι τυχαίο ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης στη χώρα, που γονάτισε πολλές εταιρείες, ο ΟΤE «πέταξε» και μετασχηματίζεται σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας, ικανή να αποτελέσει case study στο Harvard.

Ο ΟΤΕ έγινε leader όλης της αγοράς τηλεπικοινωνιών της χώρας.  Ήταν ο πρώτος στην αγορά τηλεπικοινωνιών που αναγνώρισε την τάση και δρομολόγησε τη σύγκλιση των υπηρεσιών σταθερής και κινητής, εν συνεχεία και της τηλεόρασης. Ήταν ο πρώτος στον κλάδο που μίλησε για την εμπειρία του πελάτη (customer experience) και όχι του συνδρομητή, αλλάζοντας τα δεδομένα τόσο στον σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών όσο και στην Εξυπηρέτηση. Πολύ πριν ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναδειχθεί σε αναγκαιότητα, τον έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για την εταιρεία, καθιστώντας τον ΟΤE παράδειγμα στην Ελλάδα.

Διέγνωσε ότι η επιτυχία κρύβεται στη συνεχή αλλαγή και εφάρμοσε πολυεπίπεδα στρατηγικά πλάνα συνεχούς μετασχηματισμού. Ήταν από τους πρώτους που προέβλεψαν την αξία του ICT για τον μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, και ετοίμασε από νωρίς τον Οργανισμό ώστε να γίνει συνεργάτης επιλογής για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στα οικονομικά αποτελέσματα του 9μηνου θα πει «η ψηφιοποίηση των συστημάτων του Δημοσίου αποτελεί βασική προτεραιότητα και ως εκ τούτου είμαστε πεπεισμένοι ότι τα έσοδα θα ανακάμψουν σταδιακά», δίνοντας σαφές μήνυμα ανθεκτικότητας και αντοχής και ένα όραμα ότι τα θετικά αποτελέσματα απαιτούν χρόνο.

Έδειξε και τη διαπραγματευτική του ικανότητα, καθώς εν μέσω οικονομικής κρίσης κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τα σωματεία για την υπογραφή πρωτοποριακών ΣΣΕ, που προέβλεπαν μείωση μισθών με διασφάλιση θέσεων εργασίας.

Εισήγαγε diverse portfolio υπηρεσιών εκτός τηλεπικοινωνιών. Έχει μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία επιτυχημένων ομάδων, ενώ δίπλα του αναδείχθηκαν κορυφαία στελέχη της αγοράς, με μεγάλη πορεία εντός και εκτός ΟΤE.

Εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Cosmote History, του πρώτου καναλιού ντοκιμαντέρ αφιερωμένων αποκλειστικά στην ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό «για να μας θυμίζει από πού ερχόμαστε και μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε». Από το 2016 που δημιουργήθηκε, μετρά περισσότερες από 150 παραγωγές. «To Cosmote History δημιουργήθηκε για να μας θυμίζει από πού ερχόμαστε και μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε. Ήταν ιδέα μου και επιθυμία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης όταν όλοι στον κόσμο μιλούσαν αρνητικά για την Ελλάδα», είχε πει σε εκδήλωση για τα 5 χρόνια του καναλιού.

Υπό τη διοίκηση Τσαμάζ, ο Όμιλος ΟΤE υλοποιεί σταθερά το 60% των επενδύσεων του κλάδου, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο επενδυτή στην Ελλάδα σε δίκτυα νέας γενιάς και τεχνολογικές υποδομές. Ως κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών, συμβάλλει καθοριστικά στην ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.

Η ιστορική αναδρομή

Ο Μιχάλης Τσαμάζ εντάσσεται στον Όμιλο ΟΤE τον Οκτώβριο του 2001 ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της OTE International. Το 2004 αναλαμβάνει CEO της OTE Investments με στόχο να εξυγιάνει, να αναδιοργανώσει και να μετασχηματίσει τις θυγατρικές του Ομίλου ΟΤE στο εξωτερικό. Με την αμέριστη στήριξη του τότε Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Παναγή Βουρλούμη, ολοκληρώνει το δύσκολο αυτό έργο με επιτυχία.

Το 2006 ορίζεται CEO της OTE Globe, οχήματος του Ομίλου ΟΤE για την παροχή διεθνών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ως επικεφαλής της εταιρείας, πετυχαίνει την εξυγίανση και ανασύστασή της, αποκαθιστώντας την ανταγωνιστικότητα και το διεθνές κύρος της.

Το 2007 αναλαμβάνει επικεφαλής της Cosmote, της μεγαλύτερης θυγατρικής του Ομίλου ΟΤE και Νο1 στην αγορά κινητής τηλεφωνίας. Ενισχύει την πελατοκεντρική φιλοσοφία της εταιρείας και με σειρά στρατηγικών κινήσεων καταφέρνει να αυξήσει εντυπωσιακά την ψαλίδα σε σχέση με τον δεύτερο πάροχο.

Το Νοέμβριο του 2010 ορίζεται Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου. Υπό τη διοίκησή του, ο ΟΤE εξυγίανε τα οικονομικά του, δημιούργησε νέες πηγές εσόδων και μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας με τον πελάτη στο επίκεντρο και την Cosmote ως ενιαία εμπορική μάρκα για τα προϊόντα του Ομίλου σε σταθερή, κινητή, internet και τηλεόραση. Η υγιής χρηματοοικονομική του θέση επιτρέπει στον Όμιλο ΟΤE να εφαρμόζει ένα εκτεταμένο, πολυετές σχέδιο επενδύσεων σε δίκτυα οπτικών ινών, κινητής νέας γενιάς, υπηρεσιών πληροφορικής και συνδρομητικής τηλεόρασης, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές της χώρας και συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Το 2016 ο κ. Τσαμάζ θέτει ως όραμα για τον Όμιλο ΟΤE να γίνει παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, σχεδιάζεται ένα στρατηγικό πρόγραμμα 360°, το οποίο δρα ως επιταχυντής πολλών αλλαγών στο εσωτερικό της εταιρείας και κινείται σε τρεις κατευθύνσεις: την εμπειρία του πελάτη, τα δίκτυα και την ίδια την εταιρεία.

Το 2021, θέτει ένα νέο όραμα για την επόμενη δεκαετία: να γίνει ο ΟΤΕ ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιείται ένα επενδυτικό πλάνο άνω των 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, προκειμένου να επεκταθεί η υποδομή Fiber to the Home σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το 5G σε όλη τη χώρα.

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τις υποδομές του ΟΤE, λανσάρει συμπληρωματικές ψηφιακές υπηρεσίες: τις υπηρεσίες online παραγγελίας φαγητού ΒΟΧ, την πλατφόρμα αγοράς ασφαλειών COSMOTE Insurance και το Payzy by COSMOTE, την εφαρμογή πληρωμών μέσω κινητού για καθημερινές συναλλαγές που λάνσαρε η εταιρεία στα τέλη του 2022 και έχει ήδη ξεπεράσει τους 180 χιλιάδες πελάτες. Σύντομα το payzy θα εφαρμοστεί πιλοτικά και στη Γερμανία από την Deutsche Telekom, ενώ πρόσφατα ο ΟΤE πρόσθεσε στο portfolio του και το payzy pro, ένα mobile app για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με πολλαπλά οφέλη και για τους καταναλωτές.

Ο διαρκής μετασχηματισμός του oμίλου

Τα αποτελέσματα του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΟΤΕ έγιναν πλήρως ορατά κατά την κρίση του Covid-19. Μέσα σε μόλις 72 ώρες, η εταιρεία κατάφερε 13.000 εργαζόμενοι για τον ΟΤE, ή το 80% του συνόλου, να εργάζονται από την ασφάλεια του σπιτιού τους, έχοντας πλήρη πρόσβαση στα συστήματα της εταιρείας. Τα δίκτυα σταθερής και κινητής σήκωσαν με απόλυτη επιτυχία την τεράστια αύξηση της κίνησης.

Παράλληλα, ο Όμιλος στάθηκε δίπλα στην πολιτεία στη μάχη που έδωσε για ταχύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, υλοποιώντας σε χρόνο-ρεκόρ μεγάλα έργα τεχνολογίας με σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία, όπως η τηλεργασία για 10.000 δημόσιους υπαλλήλους μέσω ΣΥΖΕΥΞΙΣ, η άυλη συνταγογράφηση κ.ά. Εν μέσω πανδημίας, ο ΟΤE απέδειξε ότι μπορεί να λειτουργεί και να παρέχει υπηρεσίες απρόσκοπτα, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, και να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των πελατών και των ανθρώπων του, με ταχύτητα, ποιότητα και ευθύνη.

Το 2021 ο Μιχάλης Τσαμάζ έθεσε ένα νέο, ξεκάθαρο όραμα για την επόμενη δεκαετία, το οποίο λάμβανε υπόψη τα βήματα που έκανε ο Όμιλος ΟΤE για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, το πόσο είχε αλλάξει η εταιρεία από το 2016 και πώς είχε αλλάξει η χώρα, η αγορά και οι πελάτες. Το νέο όραμα για το 2030 είναι να μετασχηματιστεί ο ΟΤΕ στον κορυφαίο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος ΟΤE έχει λανσάρει νέες ψηφιακές υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πελατών του, όπως το BΟΧ, την πλατφόρμα online παραγγελίας φαγητού, το COSMOTE Insurance, την ψηφιακή πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφαλειών, και το payzy by COSMOTE, την εφαρμογή πληρωμών μέσω κινητού για καθημερινές συναλλαγές.

Ο μετασχηματισμός του Ομίλου ΟΤE με αριθμούς

 • Κεφαλαιοποίηση: €1,4 δισ. το 2011, €5,9 δισ. το 2023
 • Πορεία μετοχής 2012-2023: +380%
 • Καθαρός δανεισμός: €4,3 δισ. το 2010, €0,446 δισ. το 2023 (-89,6%)
 • Επενδύσεις 2010-2023: €6,6 δισ.
 • Κόστος εθελουσιών 2010-2023: €1 δισ.
 • Κόστος προσωπικού (Ελλάδα): €0,97 δισ. το 2010, €0,31 δισ. το 2023 (-68%)
 • Ευρυζωνικοί πελάτες (Ελλάδα): 1,11 εκατ. το 2010, 2,3 εκατ. το 2023 (+107%)
 • Πελάτες TV (Ελλάδα): 50.000 το 2010, 665.000 το 2023
 • Δίκτυο COSMOTE Fiber: 46.000 χλμ. οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα
 • Υποδομή FTTH: Διαθέσιμη με 1,3 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις έως το τέλος 2023

Δικτυακές υποδομές του μέλλοντος

 • Ο μεγαλύτερος επενδυτής σε δίκτυα και υποδομές στην Ελλάδα – 60% επενδύσεων του κλάδου
 • 46.000 χλμ. οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα & ευρωπαϊκό δίκτυο κορμού 21.000 χλμ. οπτικών ινών
 • FTTH στα 2/3 της χώρας έως το 2027 – COSMOTE 5G σε όλη τη χώρα

Η κοινωνική συνεισφορά

 • Κοινωνική συνεισφορά άνω των €42 εκατ. τα τελευταία 11 χρόνια
 • Εξοπλισμός 22 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών που φιλοξενούν 100.000 παιδιά ετησίως
 • €8 εκατ. για τη στήριξη 814 υποτρόφων

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Global Sustain συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση της Διατραπεζικής Ψηφιακής Πλατφόρμας “ESGr”

Στην υλοποίηση μίας καινοτόμου διατραπεζικής πλατφόρμας συλλογής και ανάλυσης μη χρηματοοικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων σε θέματα ESG (E: Περιβάλλον, S:Κοινωνία, G:Διακυβέρνηση), συνέβαλε αποφασιστικά η...

Amazon Web Services: Το MAD TV αξιοποιεί τις δυνατότητες του Amazon Bedrock στα φετινά MAD Video Music Awards

Το MAD TV, το κορυφαίο μουσικό δίκτυο της Ελλάδας, προετοιμάζει το κοινό για μια συναρπαστική εικαστική εμπειρία στα επερχόμενα ΜAD Video Music Awards από...

ΕΕΤΤ: «Ναι» στις νέες τιμές χονδρικής του ΟΤΕ για την οπτική ίνα

Στις ευρωπαϊκές αρχές έστειλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) την πρόταση του ΟΤΕ που προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων...

Η Vodafone στηρίζει το Athens Pride για 9η χρονιά

H Vodafone γιορτάζει τη διαφορετικότητα και υποστηρίζει για 9η συνεχή χρονιά την πρωτοβουλία Athens Pride 2024 καλώντας όλα τα άτομα να ενώσουν τις φωνές...

Telekom: Κορυφαία συνδεσιμότητα σε όλα τα γήπεδα του UEFA EURO 2024 μέσω 5G και οπτικών ινών

Τα δέκα γήπεδα ποδοσφαίρου που θα «φιλοξενήσουν» το UEFA EURO 2024TM, αναβάθμισε τεχνολογικά η Telekom, μέλος της οποίας είναι και η COSMOTE, διασφαλίζοντας βέλτιστη...