19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μέσα στο 2022 δημοπράτηση του 90% των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης

«Πυρετός» δημοπρατήσεων ψηφιακών έργων αναμένεται το 2022, καθώς θα πρέπει να δημοπρατηθεί το 90% των έργων που περιλαμβάνει το Ταμείο Ανάκαμψης και τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν το 2024.

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Με εντατικούς ρυθμούς θα ξεκινήσει το 2022 προκειμένου να ολοκληρωθούν οι δημοπρατήσεις των έργων που περιλαμβάνονται στην Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Απότερος στόχος, εκτός από το να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι και να μετατραπεί η χώρα μας σε διεθνή κόμβο τεχνολογίας, «εξάγοντας» ψηφιακή τεχνογνωσία και εισάγοντας επιστήμονες διεθνούς αναγνώρισης.

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την επόμενη μέρα της χώρας περιέγραψαν με τα πιο «ζωηρά χρώματα» ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης, επισημαίνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης που έχει πάρει ήδη η Ελλάδα από τις διεθνείς αγορές προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις αλλά και  σημαντικά κεφάλαια κυρίως στον τομέα της Καινοτομίας.

Διεθνής κόμβος ψηφιακής τεχνολογίας

Μιλώντας στο συνέδριο digital economy forum 2021 με τίτλο “Digitalisation, no longer a choice, but a necessity”, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τον ρόλο της Ελλάδα στο διεθνές σκηνικό, τονίζοντας ότι ήδη εξελίσσεται σε διεθνή κόμβο ψηφιακής τεχνολογίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην στροφή που έχει κάνει η χώρα μας τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει την εικόνα της στο εξωτερικό, κάτι που αποδεικνύεται  και από το γεγονός ότι προσελκύει διεθνείς επενδύσεις.

Αναφέρθηκε στις μεγάλες ευκαιρίες για να γίνουμε μία χώρα παραγωγής καινοτομίας τονίζοντας ότι στην περίπτωση της δημιουργίας του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού στο οποίο πρωτοστάτησε η Ελλάδα. Μάλιστα αποκάλυψε ότι στην επίσκεψη του στη Βουλγαρία του εκφράσθηκε ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και διερωτήθηκε «γιατί μόνο η Εσθονία να εξάγει τεχνογνωσία για την ψηφιακή διακυβέρνηση;».

Παραγωγή καινοτομίας

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παραγωγή καινοτομίας και την κινητικότητα που υπάρχει στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και στην προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων. Τόνισε ότι «αποτελεί υποχρέωση μας να δώσουμε έμφαση στην εξωστρέφεια», προσθέτοντας ότι όσο ενισχύεται το brand Ελλάδα τόσο πιο εύκολο για τις εταιρείες του κλάδου θα είναι να δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Επίσης, επεσήμανε ότι πλέον έχουν αρχίσει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων (brain regain) που βλέπουν και τα επιτυχημένα παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων. Ακόμη, ανέφερε ότι η πανδημία δημιουργεί ευκαιρίες για τους digital nomads, με τις καλές υποδομές συνδεσιμότητας να αποτελούν απαραίτη προϋπόθεση πέραν της ποιότητας ζωής.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους δείκτες DESI ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι οι μεγάλοι επενδυτές δεν σχολιάζουν την θέση της χώρας σε αυτούς του δείκτες και δείχνουν εμπιστοσύνη στην χώρα.

…Να προλάβουμε να υλοποιήσουμε τα έργα της Βίβλου

Περίπου το 25% των έργων της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού βαδίζουν προς υλοποίηση, ενώ μέσα στο 2022 θα πρέπει να δημοπρατηθούν από την Κοινωνία της Πληροφορίας η  πλειονότητα των ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.

«Στόχος μας είναι να προλάβουμε να υλοποιήσουμε τα έργα της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης έως το 2025», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης, συμπληρώνοντας ότι η εντατική προσπάθεια που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα είχε ως αποτέλεσμα να έχει δημοπρατηθεί περίπου το 25% των σχετικών έργων.

«Το 2021 ήταν μια χρονιά πολύ σημαντική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το γεγονός αυτό αντανακλάται σε νούμερα, τονίζοντας ότι  μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 500 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές (χωρίς τις συναλλαγές με την εφορία)».

Τι έγινε μέσα στην πανδημία

«Υπήρχαν 501 ψηφιακές υπηρεσίες στο Ελληνικό Δημόσιο και δούλευαν τον Μάρτιο του 2020, αλλά δεν ήταν ποτέ συγκεντρωμένες, δεν ήταν ποτέ κωδικοποιημένες. Αυτό έγινε μέσω του gov.gr. Ο Δεκέμβριος της τρέχουσας χρονιάς μας βρίσκει με περισσότερες από 1.300 υπηρεσίες διαθέσιμες να παρασχεθούν ψηφιακά. Κάτι που μαρτυρά το εύρος αλλά και την κλίμακα της προσπάθειας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός ο οποίος χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντική ευκαιρία για την χώρα. «Για πρώτη φορά η χώρα έχει την χρηματοδοτική ικανότητα να υλοποιήσει όλα τα έργα. Η κλίμακα των μεγάλων έργων θα αυξάνεται μήνα με τον μήνα, βδομάδα με τη βδομάδα», το επόμενο διάστημα επεσήμανε ο ίδιος.

Στα έργα που μπαίνουν σε τροχιά περιλαμβάνονται το ERP, το CRM, το HRMS, ενώ σύντομα αναμένονται η ψηφιακή ίδρυση ατομικής επιχείρησης, οι ψηφιακές μεταβιβάσεις αυτοκινήτων αλλά και ακινήτων, καθώς και το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, το οποίο θα καταγράψει για πρώτη φορά πόσες και ποιες είναι οι διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου ώστε να προχωρήσει ο περιορισμός της γραφειοκρατίας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η AEGEAN επενδύει σε 4 νέα Airbus

Η AEGEAN ανακοινώνει τη στρατηγική της απόφαση να επενδύσει σε, αρχικά, τέσσερα αεροσκάφη μιας «ειδικά διαμορφωμένης», αναβαθμισμένης, έκδοσης των A321neo, με δυνατότητα πτήσεων μεγαλύτερης...

Τα νέα προγράμματα Nova Family φέρνουν την οικογένεια πιο κοντά

Στη σύγχρονη εποχή όλοι μας θέλουμε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και να μοιραζόμαστε έντονες στιγμές και εμπειρίες ψυχαγωγίας. Μια άλλη, ξεκάθαρη ακόμη ανάγκη...

Το OPPO Reno11F 5G κυκλοφορεί με borderless display και τριπλή κάμερα Ultra-Clear 64MP

Η OPPO, το κορυφαίο τεχνολογικό brand έξυπνων συσκευών, ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα του smartphone OPPO Reno11F 5G στην Ελλάδα. Με εντυπωσιακό στυλ, τριπλή κάμερα 64MP...

Μας πνίγουν τα ηλεκτρονικά σκουπίδια: 82 εκατ. μετρικοί τόνοι το e-waste το 2030  

Περισσότερα από 1,5 εκατ. φορτηγά 40 μετρικών τόνων, γεμάτα από παλιά κινητά τηλέφωνα, σπασμένα ψυγεία και πεταμένα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τοποθετούνται από προφυλακτήρα σε προφυλακτήρα...

GEP: Ψηφιακά συστήματα για την αναβάθμιση της επαγγελματικής υγείας

Ο κ. Γιώργος Λαμπρινός, Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.Μ.ΕΠ. ΕΞ.Υ.Π.Π. και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου GEP, συμμετείχε την Παρασκευή 12/04 στο πάνελ “Big Data...