- Γράφει η Μαρία Μόσχου
Οι αυξημένες ταχύτητες στην σταθερή τηλεφωνία θα «επιβραβεύονται» με κατάργηση του τέλους σταθερής τηλεφωνίας 5% για συνδέσεις με οπτική ίνα στο σπίτι (FTTH) από 100 Mbps. Ωστόσο, δεν καταργείται το τέλος 10% στην συνδρομητική τηλεόραση.
Η κατάργηση τέλους σταθερής τηλεφωνίας 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας στο σπίτι από 100 Mbps και άνω ήταν μία από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ προκειμένου η χώρα μας να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως στις ταχύτητες του ευρυζωνικού internet.
Πρόκειται για εκπτώσεις στο λογαριασμό που θα κυμαίνονται από δύο ως τέσσερα ευρώ ανάλογα την σύνδεση. Αυτή τη στιγμή, το 40% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε οπτική ίνα.
Η κατάργηση του τέλους 5% είναι για συνδέσεις για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες από 100Mbps και άνω ήταν και ένα από τα αιτήματα των παρόχων προκειμένου να ξεκινήσουν περισσότεροι συνδρομητές να επιλέγουν υψηλές ταχύτητες ευρυζωνικού internet.
Ωστόσο στα αιτήματα που είχαν κατατεθεί σε κοινή επιστολή από τους παρόχους τον Απρίλιο προς την κυβέρνηση περιελάμβανε ως βασικό αίτημα και την κατάργηση του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, κάτι που φαίνεται να «παγώνει».
Το τέλος αυτό επιβάλλεται επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης σε συνδρομητική τηλεόραση και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους.
Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) στην οποία συμμετέχουν οι τρεις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, Cosmote, Nova, Vodafone, είχε στείλει επιστολή στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και τον υφυπουργό αρμόδιο για τη φορολογική πολιτική, Χάρη Θεοχάρη με κοινοποίηση στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία ζητούσε την κατάργηση:
- του τέλους (10%) στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης,
- του τέλους (5%) συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας για συνδέσεις από 100Mbps και άνω, καθώς και
- του τέλους (10%) κινητής τηλεφωνίας για συνδρομητές σε προγράμματα με απεριόριστες παροχές (unlimited που περιλαμβάνουν και δεδομένα).
Με τον τρόπο αυτό, όπως επισήμαιναν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην επιστολή, θα επέλθει ο εξορθολογισμός της έμμεσης φορολογίας, ο οποίος κρίνεται απαραίτητος για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να μειωθεί το κόστος που εντέλει πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.
Τα έσοδα του δημοσίου
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου φτάνει στα 26 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην επιστολή της ΕΕΚΤ, τα συνολικά έσοδα του δημοσίου από τις υπηρεσίες για τις οποίες προτείνεται η κατάργηση του ειδικού τέλους ανέρχονται σε 87 εκατ. ευρώ, και σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2024 κάνει λόγο για συνολικά έσοδα 244 εκατ. ευρώ από τα τέλη στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.
Τελικά δεκτό έγινε το ένα από τα τρία αιτήματα με τους παρόχους να αναμένουν στο ακουστικό τους για τα άλλα δύο που όπως φαίνεται μπαίνουν στον πάγο. Ωστόσο, στελέχη των εταιρειών συνδρομητικής τηλεόρασης έχουν επισημάνει ότι αν δεν υπάρξουν εξελίξεις θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας των εταιρειών τους εκτός Ελλάδας.
Σε αναμονή βρίσκονται οι πάροχοι και για το νομοσχέδιο που θα προβλέπει αυστηρές ποινές και για τους χρήστες – θεατές παράνομων sites που υποκλέπτουν το έργο των συνδρομητικών τηλεοράσεων, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν εκτοξευθεί, προκαλώντας σημαντική «αιμορραγία» εσόδων σε παρόχους και δημόσιο.