22.1 C
Athens
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Μεγαλώνει το οικοσύστημα: 8 δισ. ευρώ η αξία των ελληνικών startups

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Το δικό της startup story χτίζει με συνέπεια η Ελλάδα. Οι εγχώριες νεοφυείς επιχειρήσεις αυξάνουν τις αποιτιμήσεις τους, το οικοσύστημα απέκτησε το πρώτο unicorn, ενώ επωάζει και νέους μονόκερους, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία αυξάνονται, ενώ οι ξένοι επενδυτές δίνουν συνεπή ψήφο εμπιστσύνης στο brand Ελλάδα. Σήμερα η αξία του εγχώριου νεοφυούς οικοσυστήματος προσεγγίζει τα 8 δισ .ευρώ από μόλις 300 εκατ.ευρώ πριν από 10 χρόνια.

Την παραπάνω εικόνα μετέφεραν οι εκπρόσωποι των VCs, που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα, ενημερώνοντας την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν οι κ.κ. Μάρκος Βερέμης, Πρόεδρος επιτροπής καινοτομίας ΣΕΒ και Εταίρος του Big Pi Ventures, Κώστας Λαύκας, Εταίρος του Uni.Fund, Μυρτώ Παπαθάνου, Συνιδρύτρια και Εταίρος του Metavallon VC, Γιώργος Δημόπουλος, Συνιδρυτής του VentureFriends, Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, Συνιδρυτής και Εταίρος του Velocity.Partners VC, Συνιδρυτής του Found.ation, Γεώργιος Τζιραλής, Εταίρος του Marathon Venture Capital.

Όπως ειπώθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, το επόμενο διάστημα η Ελλάδα, ενεργοποιεί νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο την περαιτέρω στήριξη του εγχώριου οικοσυστήματος των startups. Αφενός, 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης πρόκειται να διατεθούν στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals –VCs), που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσουν νεοφυείς εταιρείες που βρίσκονται σε early stage.

Αφετέρου, η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης εργαλείων, όπως η startup visa, προκειμένου να διευκολύνει την έλευση επιχειρηματιών, επενδυτών και εργαζομένων, που ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στη χώρα και να δραστηριοποιηθούν στο οικοσύστημα.

Περί startup visa

Αναφερόμενος στην ανάγκη θεσμοθέτησης μιας startup visa, ο κ. Τζιράλης εξέφρασε την άποψη ότι «κάθε πολίτης εκτός ΕΕ, που θέλει να ιδρύσει startup στην Ελλάδα ή να εργαστεί για κάποια startup, πρέπει να μπορεί να μπορεί να έρθει στην Ελλάδα με συνοπτικές διαδικασίες και μείνει στη χώρα για όσο διαρκεί η επαγγελματική του δραστηριότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα υπάρχει ενδιαφέρον από Αμερικανούς και Ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά και από μηχανικούς και προγραμματιστές από γειτονικές χώρες, ακόμη και από Ρωσία και Ουκρανία, να έρθουν να δουλέψουν στην Ελλάδα: «Η λίστα αυτή αυξάνεται καθημερινά. Τους θέλουμε να έρθουν στην Ελλάδα. Έχουμε παράδοση να δημιουργούμε και να εξάγουμε ταλέντο. Σήμερα, θέλουμε να προσελκύσουμε ταλέντο».

Πόσα VCs χρειάζεται η Ελλάδα;

Από την πλευρά του, ο κ. Βερέμης υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, που έχουν σήμερα παρουσία στην Ελλάδα. Όπως είπε ο ίδιος, σήμερα στη χώρα δραστηριοποιούνται 6 VCs, όταν ο αντίστοιχος αριθμός στο Ισραήλ, για παράδειγμα, είναι 500, ενώ στις σκανδιναβικές χώρες ξεπερνά -αθροιστικά- τα 800. «Σήμερα λείπει από την Ελλάδα ένα πλήρες χρηματοδοτικό πλαίσιο με την απαραίτητη διάθεση για ρίσκο και σαφώς μεγαλύτερες επενδύσεις, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες μιας εταιρείας σε όλα τα στάδια» πρόσθεσε ο κ. Βερέμης.

Ο κ. Λαύκας κατά την τοποθέτησή του εστίασε στη συμβολή των ταμείων επιχειρηματικών συμμετοχών στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας λέγοντας ότι αυτή «είναι ξεκάθαρη, καθώς εντείνουν την επιχειρηματική οξυδέρκεια, δημιουργούν υγιή ανταγωνισμό, συνέργειες και θέσεις εργασίας». Επιπλέον, σημείωσε την ανάγκη να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες γύρω από τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια, που θα συνδέουν μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα την επιχειρηματικότητα με την τεχνολογία.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε υποστήριξη του οικοσυστήματος (πρωτοβουλίες Jeremie και EquiFund, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα), τόνισε: «μπορούμε πλέον, εξασφαλίζοντας την επενδυτική εμπιστοσύνη ιδιωτών επενδυτών, να ξεκλειδώσουμε περισσότερο ιδιωτικό κεφάλαιο».

Το 10% του ΑΕΠ

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, ο κ. Γιώργος Δημόπουλος αναφέρθηκε σε γενικότερες βελτιωτικές κινήσεις, που πρέπει να γίνουν (καλύτερες υποδομές, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, επενδύσεις θεσμικών κεφαλαίων, αλλαγές στα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων).

Η κυρία Παπαθάνου κατά την τοποθέτησή της τόνισε στην πρόκληση των ταμείων επιχειρηματικών συμμετοχών να επενδύσουν κεφάλαια σε εταιρείες υψηλής αιχμής, που έχουν αναπτύξει κάτι πραγματικά καινοτόμο, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να τις υποστηρίξουν για να αναπτυχθούν κυρίως στο εμπορικό κομμάτι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «καινοτομία χωρίς εμπορική αξιοποίηση δεν υπάρχει».

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές από τα ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, υπογράμμισαν συνολικά ότι η νεοφυής επιχειρηματικότητα αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και αξίζει να ενισχυθούν οι επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη του οικοσυστήματος μέσα στην επόμενη δεκαετία φτάνοντας το 10% του ΑΕΠ.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Nova: Συνεργασία με την Aegean Rebreath για την προστασία των ελληνικών θαλασσών

Πιστή στη δέσμευσή της να αποτελεί για όλους έναν πραγματικό κοινωνικό εταίρο, η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media...

Υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Lancom και NetiX

Την αποκλειστική διανομή των υπηρεσιών του NetIX στην Ελλάδα από τη Lancom υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του International Telecoms Week 2023 στην Ουάσιγκτον οι...

Stelios Awards For Young Entrepreneurs In Greece για 14η χρονιά

Ο κορυφαίος θεσμός των Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece, που διοργανώνει για 14η χρονιά ο Sir Στέλιου Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης των...

Kaspersky: Έτσι θα αποτρέψετε κυβερνοεπιθέσεις DDoS σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

«Οι ψηφιακές επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αρκετά συχνές και τείνουν να εντείνονται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων, όπως η περίοδος των σχολικών...

Ποιοι είναι και σε ποιες ελληνικές startups θέλουν να επενδύσουν οι business angels

 Της Νατάσας Φραγκούλη Τουλάχιστον 450 επιχειρηματικοί άγγελοι από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους γκουρού των επενδύσεων σε startups, βάζουν στα ραντάρ τους το ελληνικό...