9 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Με φόρα οι ελληνικές εταιρείες στο cloud: Διπλαστιάστηκε σε πέντε χρόνια η χρήση

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Διπλασιασμό της χρήσης του cloud μέσα σε μία μόλις πενταετία πέτυχαν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες, ωστόσο, παρά τις φιλότιμες ψηφιακές τους προσπάθειες, παραμένουν στους ουραγούς της Ευρώπης στην υιοθέτηση του… σύννεφου.

Σήμερα, το 22% των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κάνει χρήση υπηρεσιών cloud computing, όταν πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο μισό και έφθανε μόλις το 11%. Ωστόσο, η επίδοση των ελληνικών επιχειρήσεων στην υιοθέτηση του cloud παραμένει η τρίτη χειρότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να είναι οι μόνες χώρες-μέλη της ΕΕ, που βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από την Ελλάδα με ποσοστά 13% και 14% αντίστοιχα.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, στις χώρες δηλαδή που είναι ηγέτες στη χρήση cloud, βρίσκονται η Σουηδία και η Φινλανδία. Τα δύο σκανδιναβικά κράτη έχουν το υψηλότερο ποσοστό χρήσης cloud computing από επιχειρήσεις, αφού στις δύο τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων (75%) χρησιμοποιούν σήμερα το cloud στην καθημερινή τους λειτουργία.

Εξαιρετικές επιδόσεις στην υιοθέτηση του cloud έχουν και οι επιχειρήσεις στην Ολλανδία και τη Δανία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό για το 2021 φθάνει στο 65%. Συνολικά, ο μέσος όρος της χρήσης cloud από ευρωπαϊκές εταιρείες το 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η Eurostat, βρίσκεται σήμερα στο 42%, σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο στην Ελλάδα.

Μάλιστα, το 42% συνιστά αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2020 (36%), ενώ το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο έναντι του 2016 (19%).

Σταδιακή βελτίωση

Χάρη στο cloud, οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπολογιστικούς πόρους που φιλοξενούνται από τρίτα μέρη στο Διαδίκτυο αντί να δημιουργούν τη δική τους υποδομή πληροφορικής.
Παρά την υστέρησή τους, οι ελληνικές εταιρείες κάθε άλλο παρά αδρανείς παραμένουν στην υιοθέτηση του cloud. Η πορεία προσέγγισης των ελληνικών εταιρειών προς το cloud computing είναι σταθερά επιταχυνόμενη, αφού το 2014 μόλις το 8% των ελληνικών εταιρειών χρησιμοποιούσε το cloud.

Το ποσοστό αυτό έμεινε σχεδόν σταθερό τη διετία 2015-2016 (8% και 9% αντίστοιχα). Το 2018 οι εταιρείες στην Ελλάδα, που έκαναν χρήση cloud υπηρεσιών αντιπροσώπευαν το 13%, ποσοστό που αυξήθηκε σε 17% κατά την πρώτη πανδημική χρονιά το 2020.

Γιατί χρησιμοποιούν το cloud 

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κάνουν χρήση του cloud computing κυρίως για σκοπούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποθήκευσης. Από τις επιχειρήσεις, που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν υπολογιστικό νέφος, η συντριπτική πλειοψηφία (79%) επέλεξε μια λύση cloud για τη φιλοξενία των συστημάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, περίπου τα δύο τρίτα χρησιμοποίησαν το cloud για την αποθήκευση αρχείων (68%) και για λογισμικό γραφείου, όπως επεξεργαστές κειμένου και υπολογιστικά φύλλα (61%). Περισσότεροι από τους μισές εταιρείες αξιοποίησαν την τεχνολογία cloud για λογισμικό ασφαλείας (59%).

Υπάρχει και μια μερίδα ευρωπαϊκών εταιρειών, που έχει μπει στον κόσμο του cloud, για να αποκτήσει πρόσβαση σε πιο προηγμένες εφαρμογές λογισμικού τελικού χρήστη, όπως χρηματοοικονομικά/λογιστικά (48%), διαχείριση σχέσεων με πελάτες (27%) και προγραμματισμός πόρων επιχειρήσεων (24%).

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Σε λειτουργία η νέα Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου

Απλούστερη η διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα ξεκινά η λειτουργία της νέας Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου...

Sony Group Corporation: Δοκιμές οδήγησης με 5G και ένα πρωτότυπο όχημα

Στην CES 2020, η Sony Group Corporation ("Sony") ανακοίνωσε το "VISION-S", μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στο να συμβάλλει στην εξέλιξη των μεταφορών, και εξέθεσε...

Οι προτεραιότητες της LG για το 2022

Στόχος της εταιρείας να εισάγει κορυφαίες καινοτομίες στον τρόπο ζωής και να παρέχει λύσεις εν μέσω αβέβαιων καιρών Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της LG...

Οι προβλέψεις της TeamViewer για το 2022

Τα trends του 2021 συνεχίζονται στο 2022 → Η φύση της δουλειάς: ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Η δουλειά από το σπίτι ήρθε για να μείνει. Αυτό θα...

Το νέο ελαστικό ADVAN Sport V107 της YOKOHAMA εγκρίθηκε για τα BRABUS 700, 800 και 900 Off Roader  

Η Yokohama Rubber Co., Ltd. ανακοίνωσε ότι το ADVAN Sport V107, το παγκόσμιο εμβληματικό ελαστικό της εταιρείας,  έχει εγκριθεί από την BRABUS GmbH της...