3 C
Athens
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Με φόρα οι ελληνικές εταιρείες στο cloud: Διπλαστιάστηκε σε πέντε χρόνια η χρήση

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Διπλασιασμό της χρήσης του cloud μέσα σε μία μόλις πενταετία πέτυχαν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες, ωστόσο, παρά τις φιλότιμες ψηφιακές τους προσπάθειες, παραμένουν στους ουραγούς της Ευρώπης στην υιοθέτηση του… σύννεφου.

Σήμερα, το 22% των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κάνει χρήση υπηρεσιών cloud computing, όταν πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο μισό και έφθανε μόλις το 11%. Ωστόσο, η επίδοση των ελληνικών επιχειρήσεων στην υιοθέτηση του cloud παραμένει η τρίτη χειρότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να είναι οι μόνες χώρες-μέλη της ΕΕ, που βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από την Ελλάδα με ποσοστά 13% και 14% αντίστοιχα.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, στις χώρες δηλαδή που είναι ηγέτες στη χρήση cloud, βρίσκονται η Σουηδία και η Φινλανδία. Τα δύο σκανδιναβικά κράτη έχουν το υψηλότερο ποσοστό χρήσης cloud computing από επιχειρήσεις, αφού στις δύο τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων (75%) χρησιμοποιούν σήμερα το cloud στην καθημερινή τους λειτουργία.

Εξαιρετικές επιδόσεις στην υιοθέτηση του cloud έχουν και οι επιχειρήσεις στην Ολλανδία και τη Δανία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό για το 2021 φθάνει στο 65%. Συνολικά, ο μέσος όρος της χρήσης cloud από ευρωπαϊκές εταιρείες το 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η Eurostat, βρίσκεται σήμερα στο 42%, σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο στην Ελλάδα.

Μάλιστα, το 42% συνιστά αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2020 (36%), ενώ το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο έναντι του 2016 (19%).

Σταδιακή βελτίωση

Χάρη στο cloud, οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπολογιστικούς πόρους που φιλοξενούνται από τρίτα μέρη στο Διαδίκτυο αντί να δημιουργούν τη δική τους υποδομή πληροφορικής.
Παρά την υστέρησή τους, οι ελληνικές εταιρείες κάθε άλλο παρά αδρανείς παραμένουν στην υιοθέτηση του cloud. Η πορεία προσέγγισης των ελληνικών εταιρειών προς το cloud computing είναι σταθερά επιταχυνόμενη, αφού το 2014 μόλις το 8% των ελληνικών εταιρειών χρησιμοποιούσε το cloud.

Το ποσοστό αυτό έμεινε σχεδόν σταθερό τη διετία 2015-2016 (8% και 9% αντίστοιχα). Το 2018 οι εταιρείες στην Ελλάδα, που έκαναν χρήση cloud υπηρεσιών αντιπροσώπευαν το 13%, ποσοστό που αυξήθηκε σε 17% κατά την πρώτη πανδημική χρονιά το 2020.

Γιατί χρησιμοποιούν το cloud 

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κάνουν χρήση του cloud computing κυρίως για σκοπούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποθήκευσης. Από τις επιχειρήσεις, που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν υπολογιστικό νέφος, η συντριπτική πλειοψηφία (79%) επέλεξε μια λύση cloud για τη φιλοξενία των συστημάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, περίπου τα δύο τρίτα χρησιμοποίησαν το cloud για την αποθήκευση αρχείων (68%) και για λογισμικό γραφείου, όπως επεξεργαστές κειμένου και υπολογιστικά φύλλα (61%). Περισσότεροι από τους μισές εταιρείες αξιοποίησαν την τεχνολογία cloud για λογισμικό ασφαλείας (59%).

Υπάρχει και μια μερίδα ευρωπαϊκών εταιρειών, που έχει μπει στον κόσμο του cloud, για να αποκτήσει πρόσβαση σε πιο προηγμένες εφαρμογές λογισμικού τελικού χρήστη, όπως χρηματοοικονομικά/λογιστικά (48%), διαχείριση σχέσεων με πελάτες (27%) και προγραμματισμός πόρων επιχειρήσεων (24%).

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Τα Public λανσάρουν refurbished smartphones & laptops

Τα Public φέρνουν αποκλειστικά τις refurbished συσκευές “second go” που ξαναφτιάχτηκαν με αγάπη από τεχνικούς των iRepair Τα Public πρωτοπορούν προσθέτοντας μια νέα “Green” επιλογή...

Επαναληπτική ημερομηνία διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων ελεγκτών ελαφρών και βαρέων οχημάτων Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων  Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 θα διεξαχθούν επαναληπτικές θεωρητικές γραπτές εξετάσεις των υποψήφιων ελεγκτών οχημάτων Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, με...

LG: Τα soundbars  είναι ο απόλυτος σύμμαχος για κινηματογραφικό ήχο στο σπίτι

Με αναβαθμισμένες τεχνολογίες προσφέρουν ολοκληρωμένη εμπειρία καθαρού ήχου surround Εάν σας αρέσει να περνάτε ποιοτικό χρόνο στο σπίτι και να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας προγράμματα,...

Dell Technologies: H εξέλιξη του Concept Luna δείχνει το δρόμο για το βιώσιμο PC του μέλλοντος

Φανταστείτε ένα μέλλον όπου δεν θα πετάμε τις μεταχειρισμένες ηλεκτρονικές συσκευές που πλέον δεν χρειαζόμαστε. Αντίθετα, μεμονωμένα εξαρτήματα θα συλλέγονται για να χρησιμοποιηθούν για...

Ψηφιοποιούνται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τι αλλάζει με το έργο των 48 εκατ. ευρώ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Τάξη στο γενικό αρχείο του Κράτους θα βάλει ένα σημαντικό έργο που προκήρυξε η Κοινωνία της πληροφορίας με βασικό στόχο...