32.8 C
Athens
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Με φόρα οι ελληνικές εταιρείες στο cloud: Διπλαστιάστηκε σε πέντε χρόνια η χρήση

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Διπλασιασμό της χρήσης του cloud μέσα σε μία μόλις πενταετία πέτυχαν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες, ωστόσο, παρά τις φιλότιμες ψηφιακές τους προσπάθειες, παραμένουν στους ουραγούς της Ευρώπης στην υιοθέτηση του… σύννεφου.

Σήμερα, το 22% των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κάνει χρήση υπηρεσιών cloud computing, όταν πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο μισό και έφθανε μόλις το 11%. Ωστόσο, η επίδοση των ελληνικών επιχειρήσεων στην υιοθέτηση του cloud παραμένει η τρίτη χειρότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να είναι οι μόνες χώρες-μέλη της ΕΕ, που βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από την Ελλάδα με ποσοστά 13% και 14% αντίστοιχα.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, στις χώρες δηλαδή που είναι ηγέτες στη χρήση cloud, βρίσκονται η Σουηδία και η Φινλανδία. Τα δύο σκανδιναβικά κράτη έχουν το υψηλότερο ποσοστό χρήσης cloud computing από επιχειρήσεις, αφού στις δύο τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων (75%) χρησιμοποιούν σήμερα το cloud στην καθημερινή τους λειτουργία.

Εξαιρετικές επιδόσεις στην υιοθέτηση του cloud έχουν και οι επιχειρήσεις στην Ολλανδία και τη Δανία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό για το 2021 φθάνει στο 65%. Συνολικά, ο μέσος όρος της χρήσης cloud από ευρωπαϊκές εταιρείες το 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η Eurostat, βρίσκεται σήμερα στο 42%, σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο στην Ελλάδα.

Μάλιστα, το 42% συνιστά αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2020 (36%), ενώ το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο έναντι του 2016 (19%).

Σταδιακή βελτίωση

Χάρη στο cloud, οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπολογιστικούς πόρους που φιλοξενούνται από τρίτα μέρη στο Διαδίκτυο αντί να δημιουργούν τη δική τους υποδομή πληροφορικής.
Παρά την υστέρησή τους, οι ελληνικές εταιρείες κάθε άλλο παρά αδρανείς παραμένουν στην υιοθέτηση του cloud. Η πορεία προσέγγισης των ελληνικών εταιρειών προς το cloud computing είναι σταθερά επιταχυνόμενη, αφού το 2014 μόλις το 8% των ελληνικών εταιρειών χρησιμοποιούσε το cloud.

Το ποσοστό αυτό έμεινε σχεδόν σταθερό τη διετία 2015-2016 (8% και 9% αντίστοιχα). Το 2018 οι εταιρείες στην Ελλάδα, που έκαναν χρήση cloud υπηρεσιών αντιπροσώπευαν το 13%, ποσοστό που αυξήθηκε σε 17% κατά την πρώτη πανδημική χρονιά το 2020.

Γιατί χρησιμοποιούν το cloud 

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κάνουν χρήση του cloud computing κυρίως για σκοπούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποθήκευσης. Από τις επιχειρήσεις, που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν υπολογιστικό νέφος, η συντριπτική πλειοψηφία (79%) επέλεξε μια λύση cloud για τη φιλοξενία των συστημάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, περίπου τα δύο τρίτα χρησιμοποίησαν το cloud για την αποθήκευση αρχείων (68%) και για λογισμικό γραφείου, όπως επεξεργαστές κειμένου και υπολογιστικά φύλλα (61%). Περισσότεροι από τους μισές εταιρείες αξιοποίησαν την τεχνολογία cloud για λογισμικό ασφαλείας (59%).

Υπάρχει και μια μερίδα ευρωπαϊκών εταιρειών, που έχει μπει στον κόσμο του cloud, για να αποκτήσει πρόσβαση σε πιο προηγμένες εφαρμογές λογισμικού τελικού χρήστη, όπως χρηματοοικονομικά/λογιστικά (48%), διαχείριση σχέσεων με πελάτες (27%) και προγραμματισμός πόρων επιχειρήσεων (24%).

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Να υπάρξει άμεση και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων

Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας, επισημαίνει σε γραπτή δήλωση - παρέμβασή της σχετικά με την...

ΑΔΑΕ: Σε εξέλιξη ο έλεγχος για τις καταγγελίες Ανδρουλάκη

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δηλώνει ότι ο έλεγχος που αφορά την καταγγελία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη έχει ήδη αποφέρει τα...

Προτεραιότητα το 5G για τις επιχειρήσεις

Νέα δεδομένα και απαιτήσεις φέρνει το 5G στο παγκόσμιο επιχειρείν, πυροδοτώντας επενδύσεις σε εφαρμογές και λύσεις στην μετά COVID-19 εποχή. Ωστόσο, παραμένει μια δυσπιστία...

Η Fraport Greece και η Air France στηρίζουν τη δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο

H Fraport Greece και η Air France με αφορμή το νέο δρομολόγιο Παρίσι-Ζάκυνθος που «εγκαινιάστηκε» στις αρχές Ιουλίου, προχωρούν στην ενεργή στήριξη του μη κερδοσκοπικού σωματείου...

Νέα LG UltraGear gaming οθόνη: Το καλοκαίρι στην πόλη μπορεί να γίνει πολύ πιο διασκεδαστικό

Η πρώτη OLED gaming οθόνη της LG UltraGear Το επαγγελματικό τμήμα Business Solutions της LG Electronics (LG) παρουσιάζει την νέα gaming UltraGear™ οθόνη (μοντέλο 48GQ900),...