- Γράφει η Μαρία Μόσχου
ΟΤΕ και Vodafone θα βρεθούν σήμερα το πρωί στα γραφεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, όπου θα ξεκινήσει διάλογος για τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone που ουσιαστικά «πάγωσαν» τα πακέτα διπλασιασμού ταχυτήτων του ΟΤΕ.
Η κλήση σε ακρόαση των δύο εταιρειών έγινε με απόφαση του προέδρου της ΕΕΤΤ, Κ. Μασσέλου, ο οποίος θα ζητήσει την κατάθεση υπομνημάτων και από τις δύο πλευρές μέσα σε διάστημα τριών ημερών.
Μάλιστα για να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις, μιας και προς το παρόν λόγω της διαδικασίας η έγκριση των πακέτων του ΟΤΕ έχει παγώσει, στόχος είναι να υπάρξει απόφαση ακόμα και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται ότι το ένα τρίτο των πακέτων του ΟΤΕ με διπλασιασμό ταχυτήτων έχει ήδη εγκριθεί και έχει αρχίσει να προσφέρεται στους συνδρομητές από τα μέσα Μαρτίου. Τότε ήταν που η Vodafone αποφάσισε να καταθέσει εκ νέου τα ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να βάλει φρένο στον διπλασιασμό των ταχυτήτων από τον ΟΤΕ.
Η επιστολή της Vodafone
Η διαδικασία της ακρόασης κινήθηκε από την ΕΕΤΤ μετά από επιστολή που έστειλε η Vodafone στα μέσα Μαρτίου και με την οποία ζητούσε να μην εγκριθούν τα πακέτα του ΟΤΕ που είχαν ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο, αν και ίδια τονίζει ότι τα ασφαλιστικά είχαν κατατεθεί από τον Γενάρη και απλά δεν συζητήθηκαν από τον ΟΤΕ.
Με την επιστολή η Vodafone ζητά επίσης να τεθεί άμεσα σε ισχύ το νέο επικαιροποιημένο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM – Price Squeeze Model) που ωστόσο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΕΕΤΤ. Για το λόγο αυτό ο έλεγχος και η έγκριση των πακέτων γίνεται με το μοντέλο που είχε υιοθετηθεί από το 2011. Ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο μοντέλο είχε επικαιροποιηθεί τελευταία φορά το 2020, οπότε και εφαρμόζεται για την έγκριση των πακέτων του ΟΤΕ.
Το νέο μοντέλο
Ωστόσο το νέο μοντέλο αν αλλάξει μπορεί και να εξελιχθεί υπερ του ΟΤΕ, καθώς το 2011 η αγορά των τηλεπικοινωνιών είχε μικρό ανταγωνισμό, με τον ΟΤΕ να είναι ένα δημόσιος Οργανισμός που είχε δεσπόζουσα θέση.
Το νέο μοντέλο πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΕΕΤΤ και αν γινόταν δεκτό το αίτημα της Vodafone τα πακέτα του ΟΤΕ θα έμπαιναν στον… πάγο για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας προβλήματα και στρεβλώσεις στην αγορά, καθώς κάποιοι συνδρομητές ήδη απολαμβάνουν διπλάσιες ταχύτητες internet.
Τώρα όσον αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα, αν απορριφθούν από την ΕΕΤΤ θα ξεκινήσει η έγκριση των πακέτων του ΟΤΕ, ώστε όλοι οι συνδρομητές που έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν διπλάσιες ταχύτητες internet.
Aν όμως τελικά τα ασφαλιστικά μέτρα γίνουν δεκτά, θα αναγκαστούν να σταματήσουν την περαιτέρω έγκριση των προγραμμάτων που είχαν παρουσιαστεί στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποσυρθούν και τα πακέτα που εγκρίθηκαν από την προηγούμενη Ολομέλεια και ήδη έχουν δοθεί στους καταναλωτές.
Η πρόταση του ΟΤΕ για να βρεθεί «χρυσή» τομή πριν τα ασφαλιστικά μέτρα
Στην επιστολή της η Vodafone ξεκαθαρίζει ότι δεν επήλθε συμφωνία στο θέμα των τιμών χονδρικής των τελών για την μεταφορά συνδρομητών τους από αστικά κέντρα σε καμπίνες (εφάπαξ τέλος 33 ευρώ ανά σύνδεση).
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΤΕ πρότεινε μεσοσταθμική μείωση 60% στην τιμή μαζικής μεταφοράς συνδρομητών τους από αστικά κέντρα σε καμπίνες, κάτι που όπως φαίνεται η Vodafone δεν θεωρεί επαρκή, ζητώντας ταυτόχρονα μείωση στις τιμές της χονδρικής που η ΕΕΤΤ έχει αποφασίσει το 2020 με βάση την κοστοστρέφεια.
Σημειώνεται ότι για την αύξηση των ταχυτήτων οι εναλλακτικοί πάροχοι θα πρέπει να υπολογίσουν τη μετάβαση από τα αστικά κέντρα στις υπαίθριες καμπίνες) τις αλλαγές router στους συνδρομητές, τη διαφορά στις μισθώσεις που καταβάλλονται στον ΟΤΕ κ.ά.
Η ανακοίνωση της Vodafone
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε πάντως χθες, η ανακοίνωση της Vodafone η οποία αναφέρει ότι χαιρετίζει την απόφαση του ΟΤΕ για διπλασιασμό των ταχυτήτων internet δηλώνοντας μάλιστα τη δέσμευσή της να υλοποιήσει την αναβάθμιση και για τους δικούς της πελάτες «με την προϋπόθεση πάντοτε αυτό να είναι δυνατό με ισότιμους και δίκαιους όρους».
Στην επιστολή αναφέρονται συγκεκριμένα τα παραπάνω αιτήματα δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται για αιφνίδια κίνηση καθώς τα ασφαλιστικά μέτρα κατατέθηκαν από τον περασμένο Γενάρη αλλά δεν απαντήθηκαν από την ΕΕΤΤ, η οποία ας σημειωθεί δεν είχε από τις αρχές Ιανουαρίου Oλομέλεια.