13.8 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Με διαδικασία «εξπρές» η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων Vodafone για τα πακέτα του ΟΤΕ

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

ΟΤΕ και Vodafone θα βρεθούν σήμερα το πρωί στα γραφεία της Εθνικής Επιτροπής  Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, όπου θα ξεκινήσει διάλογος για τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone που ουσιαστικά «πάγωσαν» τα πακέτα διπλασιασμού ταχυτήτων του ΟΤΕ.

Η κλήση σε ακρόαση των δύο εταιρειών έγινε με απόφαση του προέδρου της ΕΕΤΤ, Κ. Μασσέλου, ο οποίος θα ζητήσει την κατάθεση υπομνημάτων και από τις δύο πλευρές μέσα σε διάστημα τριών ημερών.

Μάλιστα για να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις, μιας και προς το παρόν λόγω της διαδικασίας η έγκριση των πακέτων του ΟΤΕ έχει παγώσει, στόχος είναι να υπάρξει απόφαση ακόμα και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι το ένα τρίτο των πακέτων του ΟΤΕ με διπλασιασμό ταχυτήτων έχει ήδη εγκριθεί και έχει αρχίσει να προσφέρεται στους  συνδρομητές από τα μέσα Μαρτίου. Τότε ήταν που η Vodafone αποφάσισε να καταθέσει εκ νέου τα ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να βάλει φρένο στον διπλασιασμό των ταχυτήτων από τον ΟΤΕ.

Η επιστολή της Vodafone

Η διαδικασία της ακρόασης κινήθηκε από την ΕΕΤΤ μετά από επιστολή που έστειλε η Vodafone στα μέσα Μαρτίου και με την οποία ζητούσε να μην εγκριθούν τα πακέτα του ΟΤΕ που είχαν ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο, αν και ίδια τονίζει ότι τα ασφαλιστικά είχαν κατατεθεί από τον Γενάρη και απλά δεν συζητήθηκαν από τον ΟΤΕ.

Με την επιστολή η Vodafone ζητά επίσης να τεθεί άμεσα σε ισχύ το νέο επικαιροποιημένο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM – Price Squeeze Model) που ωστόσο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΕΕΤΤ. Για το λόγο αυτό ο έλεγχος και η έγκριση των πακέτων γίνεται με το μοντέλο που είχε υιοθετηθεί από το 2011. Ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο μοντέλο είχε επικαιροποιηθεί τελευταία φορά το 2020, οπότε και εφαρμόζεται για την έγκριση των πακέτων του ΟΤΕ.

Το νέο μοντέλο

Ωστόσο το νέο μοντέλο αν αλλάξει μπορεί και να εξελιχθεί υπερ του ΟΤΕ, καθώς το 2011 η αγορά των τηλεπικοινωνιών είχε μικρό ανταγωνισμό, με τον ΟΤΕ να είναι ένα δημόσιος Οργανισμός που είχε δεσπόζουσα θέση.

Το νέο μοντέλο πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΕΕΤΤ και αν γινόταν δεκτό το αίτημα της Vodafone τα πακέτα του ΟΤΕ θα έμπαιναν στον… πάγο για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας προβλήματα και στρεβλώσεις στην αγορά, καθώς κάποιοι συνδρομητές ήδη απολαμβάνουν διπλάσιες ταχύτητες internet.

Τώρα όσον αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα, αν απορριφθούν από την ΕΕΤΤ θα ξεκινήσει η έγκριση των πακέτων του ΟΤΕ, ώστε όλοι οι συνδρομητές που έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν διπλάσιες ταχύτητες internet.

Aν όμως τελικά τα ασφαλιστικά μέτρα γίνουν δεκτά, θα αναγκαστούν να σταματήσουν την περαιτέρω έγκριση των προγραμμάτων που είχαν παρουσιαστεί στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποσυρθούν και τα πακέτα που εγκρίθηκαν από την προηγούμενη Ολομέλεια και ήδη έχουν δοθεί στους καταναλωτές.

Η πρόταση του ΟΤΕ για να βρεθεί «χρυσή» τομή πριν τα ασφαλιστικά μέτρα

Στην επιστολή της η Vodafone ξεκαθαρίζει ότι δεν επήλθε συμφωνία στο θέμα των τιμών χονδρικής των τελών για την μεταφορά συνδρομητών τους από αστικά κέντρα σε καμπίνες (εφάπαξ τέλος 33 ευρώ ανά σύνδεση).

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΤΕ πρότεινε μεσοσταθμική μείωση 60% στην τιμή  μαζικής μεταφοράς συνδρομητών τους από αστικά κέντρα σε καμπίνες, κάτι που όπως φαίνεται η Vodafone  δεν θεωρεί επαρκή, ζητώντας ταυτόχρονα μείωση στις τιμές της χονδρικής που η ΕΕΤΤ έχει αποφασίσει το 2020 με βάση την κοστοστρέφεια.

Σημειώνεται ότι για την αύξηση των ταχυτήτων οι εναλλακτικοί πάροχοι θα πρέπει να υπολογίσουν τη μετάβαση από τα αστικά κέντρα στις υπαίθριες καμπίνες) τις αλλαγές router στους συνδρομητές, τη διαφορά στις μισθώσεις που καταβάλλονται στον ΟΤΕ κ.ά.

Η ανακοίνωση της Vodafone

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε πάντως χθες, η ανακοίνωση της Vodafone η οποία αναφέρει ότι χαιρετίζει την απόφαση του ΟΤΕ για διπλασιασμό των ταχυτήτων internet δηλώνοντας μάλιστα τη δέσμευσή της να υλοποιήσει την αναβάθμιση και για τους δικούς της πελάτες «με την προϋπόθεση πάντοτε αυτό να είναι δυνατό με ισότιμους και δίκαιους όρους».

Στην επιστολή αναφέρονται συγκεκριμένα τα παραπάνω αιτήματα δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται για αιφνίδια κίνηση καθώς τα ασφαλιστικά μέτρα κατατέθηκαν από τον περασμένο Γενάρη αλλά δεν απαντήθηκαν από την ΕΕΤΤ, η οποία ας σημειωθεί δεν είχε από τις αρχές Ιανουαρίου Oλομέλεια.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα από τη Vodafone

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η Vodafone προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες για να απολαύσουν απεριόριστο...

Αναστάσιος Αρανίτης: Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024

Το μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2024 ώστε να εισέλθει σε διαδικασία έναρξης λειτουργίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat,...

Δωρεάν εκπαίδευση 1000 ατόμων από τη Microsoft & το ReGeneration

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ: η Microsoft σε συνεργασία με το ReGeneration εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα...

Χριστούγεννα 2023: Η μαγεία να μοιράζεσαι ξεκινά στα Public!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο φωτεινή περίοδος του χρόνου που σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη προσφορά, περισσότερα χαμόγελα και αληθινές αγκαλιές με τα αγαπημένα μας...

ADAPTIT: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και διεύρυνση των συνεργασιών

Την πορεία της ADAPTIT το τελευταίο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της, καθώς και τα σχέδιά...