28.2 C
Athens
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  •   της Νατάσας Φραγκούλη

Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν σε υψηλά επίπεδα τις ευρωπαϊκές δαπάνες για την ψηφιακή ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα, οι συνολικές δαπάνες για κυβερνοασφάλεια αναμένεται να αυξηθούν κατά 10,6% το 2023 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Μάλιστα, οι δαπάνες για την κυβερνοασφάλεια στην περιοχή της Ευρώπης υπολογίζεται ότι θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν σχεδόν διψήφια αύξηση κατά την περίοδο μέχρι το 2026, οπότε θα φτάσουν στα επίπεδα των 71 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της IDC, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία θα είναι οι ευρωπαϊκές αγορές με τις υψηλότερες δαπάνες στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας. Οι τρεις αγορές θα αντιπροσωπεύουν -από κοινού- πάνω από το ήμισυ της ευρωπαϊκής αγοράς κυβερνοασφάλειας το 2023. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η Τσεχική Δημοκρατία θα έχει την ταχύτερη ανάπτυξη το 2023, με τις σχετικές δαπάνες να «τρέχουν» με ποσοστό 12% σε ετήσια βάση.

Πρωταγωνιστής το λογισμικό

Από τους επιμέρους τομείς της αγοράς του cybersecurity το λογισμικό θα είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής: οι δαπάνες για λογισμικό ψηφιακής ασφάλειας στην Ευρώπη θα οδηγήσουν την ανάπτυξη σε ετήσια βάση το 2023, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 11% το 2023. Ωστόσο, αλλά οι υπηρεσίες ασφαλείας θα είναι ο τομέας με τις υψηλότερες δαπάνες για το τρέχον έτος.

«Βλέπουμε ότι εκτός από το λογισμικό και το hardware, οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν επίσης πραγματική ανάγκη για υπηρεσίες ασφαλείας, που θα εγγυώνται τη συνεχή λειτουργία τους και την τήρηση των κανονιστικών ρυθμίσεων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για οργανισμούς με περιορισμένες ικανότητες στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας, ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λιγότερο ώριμους ψηφιακά κλάδους, όπως τα μέσα ενημέρωσης, η κατασκευή και η υγειονομική περίθαλψη», εξηγεί η IDC σε σχετικό report της.

Δραστήριες οι τράπεζες

Το 2023, ο χρηματοοικονομικός τομέας θα πραγματοποιήσει τις υψηλότερες δαπάνες για ψηφιακή ασφάλεια στην Ευρώπη το 2023, λόγω των αυξημένων αναγκών για προστασία των δεδομένων και για συμμόρφωση με τους κανονισμούς. Ταυτόχρονα, η δυναμική της αγοράς ωθεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν την ανταπόκριση και την ευελιξία τους.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας θα είναι ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού των εσωτερικών ομάδων πληροφορικής τους να επικεντρωθούν σε νέες υπηρεσίες και βελτιωμένη εμπειρία πελατών», σχολιάζει η IDC.

Εκτός από τον χρηματοοικονομικό τομέα, ο κλάδος της μεταποίησης και το Δημόσιο θα είναι οι κλάδοι, που επίσης θα πρωταγωνιστήσουν φέτος στις δαπάνες για ψηφιακή ασφάλεια.

Ο κλάδος της μεταποίησης θα συνεχίσει να εστιάζει στην προστασία των βιομηχανικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία θα συνδέονται ολοένα και περισσότερο με το εταιρικό δίκτυο πληροφορικής. Ο κυβερνητικός τομέας θα συνεχίσει να επενδύει στην προστασία δεδομένων και στην υλοποίηση των πρωτοβουλιών του για ψηφιακό μετασχηματισμό, οι οποίοι στοχοποιούνται από όλο και πιο εξελιγμένες επιθέσεις ransomware.

Τοπίο απειλών

«Το δυναμικό τοπίο απειλών έχει αναγκάσει τις ευρωπαϊκές  εταιρείες να επανεξετάσουν την ανθεκτικότητά τους στον κυβερνοχώρο και να διασφαλίσουν προληπτικά ότι έχουν ανθεκτικότητα στις επιθέσεις», εξηγεί η IDC.

Όπως προσθέτουν οι αναλυτές της εταιρείας, «η υιοθέτηση αρχών μηδενικής εμπιστοσύνης για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και την εφαρμογή ασφαλών ελέγχων πρόσβασης σε δίκτυα, εφαρμογές και συσκευές έχει γίνει κορυφαία προτεραιότητα, με καθορισμένη στρατηγική και υποστήριξη από τα ανώτερα στελέχη για νέες επενδύσεις και πρωτοβουλίες».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Lancom και NetiX

Την αποκλειστική διανομή των υπηρεσιών του NetIX στην Ελλάδα από τη Lancom υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του International Telecoms Week 2023 στην Ουάσιγκτον οι...

Stelios Awards For Young Entrepreneurs In Greece για 14η χρονιά

Ο κορυφαίος θεσμός των Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece, που διοργανώνει για 14η χρονιά ο Sir Στέλιου Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης των...

Kaspersky: Έτσι θα αποτρέψετε κυβερνοεπιθέσεις DDoS σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

«Οι ψηφιακές επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αρκετά συχνές και τείνουν να εντείνονται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων, όπως η περίοδος των σχολικών...

Ποιοι είναι και σε ποιες ελληνικές startups θέλουν να επενδύσουν οι business angels

 Της Νατάσας Φραγκούλη Τουλάχιστον 450 επιχειρηματικοί άγγελοι από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους γκουρού των επενδύσεων σε startups, βάζουν στα ραντάρ τους το ελληνικό...

Nέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες από την ΕΥ Ελλάδος και τη Microsoft

Η ΕΥ Ελλάδος αγκαλιάζει πρώτη το CyberSecurity Women’s Academy, μία νέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες που ξεκίνησε πιλοτικά η Microsoft και αναπτύσσει μέσω συνεργατών....